FARUK ERGAN

Tarih: 17.06.2022 13:50

ÖZ SAYGI NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

İnsanın kendine duyduğu saygı, onur, haysiyet, izzetinefis anlamına gelir. TDK.
  Devletin imkanlarını kullanarak, önüne geleni tersleyip ve yapmak zorunda olduğu hizmetleri sanki bir lütuf gibi sunması veya kendi öz malını veriyormuş gibi havalara giriyor olması kendisine öz saygısı olmadığının kanıtıdır. Yapamayacağı şeyleri vaat edip Halkının büyük çoğunluğunu inandırmaya çalışmak, yapabileceği şeyleri yapmayıp yine insanların bir kısmını mağdur etmek, intikam duygusuyla dizayn etmeye çalışmak, benim bu gün ihtiyaç duyduğum ilaç veya gıdayı üç-beş ay sonra vereceğim demek, insanları kandırmak ve gücünün üzerinde olup da yapamayacağı şeylerin sözünü vermek de onurlu yönetim biçimi olmasa gerek.
  Kendisini seven kişi kendisine güven duyar ve kendisi ile barışıktır. Kendisini seven kişi iletişim kurmayı becerir ve duygularını kontrol edebilir. Kendine öz saygısı olmayan kişiler Ülkesine, bulunduğu makama ve diğer insanlara sürekli hiddet tavırları sergiler. Her şeyi ben bilirim, ben ne söylersem doğrudur, beni eleştirenlere haddini bildiririm, bu ülkenin benden başka alternatifi yok, sen kimsin, haddini bileceksin, sakın kapıma gelmeyin vs. gibi söylemler ve sürekli ötekileştirme dili kullanmak bir şeylerden korkusu var gibi de algılanır.
  Dünyanın her yerinde, krallıklar hariç olmak üzere iktidarların alternatifi muhalefettir. Muhalefetler nasıl ki iktidar olabiliyorsa, iktidardakilerin de muhalefet olma gibi özellikleri vardır. Muhalefetler, iktidardakilerin yaptığı hizmeti ve sıradanlıkları övmekle sorumlu değiller, methiye düzmek gibi bir özellikleri olamaz. Fakat iktidarın beceriksizlikleri ve yönetim biçimindeki hatalarını tespit etmek, eleştirmek ve hesap sorma yetkilerini tıpkı iktidar gibi seçmenden almışlardır. Bu özelliklerinden dolayı muhalefete illet, zillet gibi yakıştırmalar, iktidarın olumsuzluklarını dile getirdiği için Vatan hainliği ile yaftalamak, Milli konularda muhalefet yokmuş gibi kararlar almak, iktidarın kendisine olması gereken saygısının olmadığı kanaati seçmen tarafından tespit edilir ve ilk seçimde ters yüz edilirler.
  Öz saygısı olmadan yaşamayı kendine şiar edinmiş insanlar, hırsızlık yapmaktan, yalan söylemekten, kamu hakkı ve insan hakkı yemekten, tacizden, tecavüzden, onursuz ve haysiyetsiz bir yaşam sürmekten utanmazlar. İzzetinefis sahibi olan kişiler onurlu davranışlar sergilerler.

Kendini küçük düşürücü her türlü durumdan ve şüpheden uzak tutarlar.

Kısacası İzzetinefis sahibi olan kimseler şahsiyetli ve onurlu kişilerdir.   
  “Bir fikir ayrılığına rağmen karşındakine saygı duyabiliyorsan, insan olmuşsun demektir.”    Dostoyevski


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —