Menü Kayseri Gerçek Haber
FARUK ERGAN

FARUK ERGAN

Tarih: 19.03.2021 14:02

DÜRÜSTLÜK BİR MEZİYETMİ…..?

Facebook Twitter Linked-in

 

Bana göre dürüst olmak bir meziyet değildir, insan olmanın ayrılmaz bir parçasıdır, insan olmanın ta kendisidir. İnsandan, dürüst ve ahlaklı olma vasfını çıkarttığınız zaman geriye ne kalır ki? Sadece bir hiç. Borcunu zamanında ödüyor, verdiği söze sadık kalıyor, emanete ihanet etmiyor, Kamuda torpil yapmıyor, yetimin hakkını yemiyor vs. Bu örnekleri daha çoğaltmak elbette mümkün ama insanım diyenlerde zaten bu özellikler olmalı. İnsani vasıfları bünyede taşımanın herhangi bir inançla, herhangi bir dinle ilgisi yok. Ahlaki yapının bozulduğu toplumlarda kirli yaşamak alışkanlık haline gelir ve borcunu zamanında ödeyen insanlara dürüst olma vasfını yapıştırırız. Her şeyin dejenere olduğu bir ortamda da kimlere hangi rolü vereceğinize şaşar kalırsınız birader.

Günümüzde öyle bir hale gelmişiz ki, herkes menfaatleri doğrultusuna yaşamaya başlamış ve birilerinin omzuna basarak yükselmeyi, birilerin hakkını yiyerek servet edinmeyi kendisine yaşam biçimi olarak seçmiş. “Kamudakiler için, yiyor ama adam iş yapıyor, hırsız ama bizimle aynı yere hizmet ediyor, küfür ediyor ama ona da yakışıyor, bulunduğu makamda torpil yapıyor ama hep bizim adamlarımızı alıyor” diye sırtını sıvazlarsanız, benim anlayışıma ve inancıma göre bunlara insan denilemez.

Makamlar ve mevkiler öyle önemli bir hale gelmiş ki, onlardan birini kapabilmek için atılmadık takla kalmıyor. Hak etmediği veya liyakatine bakılmaksızın bir göreve getirilen insandan, dürüst olmak gibi ve görevini hakkıyla ifa etmek gibi bir davranış beklemek ahmaklık ve kandırılmak olur.

Çıkarlarına ters düşse bile sözüne sadık kalabilen, gerektiği zaman akrabasının aleyhine şahitlik yapabilen, inandığı doğrudan asla taviz vermeyen birisi veya kullanım yetkisinde olan hazineye tenezzül etmezse işte o insan için çok dürüst denilebilir. Her türlü etki ve işkence karşısında sonuna kadar direnirler, niyetleri, düşündükleri ve söyledikleri hep uyum içinde olur.

Bana taahhüt ettiğin süre içerisinde borcunu ödersen, kusura bakma ama ben senin için çok dürüst diyemem ama beni kandırmamış derim.

Ancak ödemeni geciktirir veya işin bitince ortadan kaybolursan, selamı sabahı kesersen, insani olmayan her türlü yaftayı senin için yapıştırırım. Dürüstlüğü yöntem ve değer olarak benimseyen kişiler sonuçları hemen alamazlar. Ancak kısa vadede sevinçli bir sıcaklığın vücudunda dolaştığını hisseder ve huzur içinde uyurlar. Bir başkasının hakkı ile yeni doğan çocuğuna süt alırsan, okula giden oğluna ayakkabı alırsan, kızını gelin ederken şatafatlı düğün yaparsan, yakadan iki düğme açıp birde ayakkabının ökçesine basarsan, elinde tespih de olmalı, işte tam o zaman her türlü kötü meziyetler sana yakışmış olur.

“İnsan yaptığı yanlışlara değil, yanlış insanlara yaptığı doğrulara üzülüyor” Alıntı.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —