KADİR DAYIOĞLU


YİNE HIZLI TREN VE DİĞERLERİ

Ben çok merak ediyorum. Büyükşehrin bir “ulaşım master planı” ve ulaşım mühendisi/uzmanı var mı?


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, çalışmaları tüm hızıyla süren Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’nin Kocasinan ilçesi Düver Mahallesi’ndeki şantiyesini, Kadir Gecesi gündüzü ziyaret etti. Bilinen açıklamalardan birisini yaptı ve bir de şantiye levhası önünde yayınlanan bir fotoğrafı yayınlandı. 

***

İnşaat, tüm hızıyla devam ettiğine göre, epey mesafe alınmış olmalı. Merak ediyorum; inşaatın fiziki ve parasal gerçekleşmesi ne kadar? Değerli Başkanımız, bu hususta da bir bilgi verse iyi olurmuş. Yoksa, sadece panolar mı var? Merak ettim doğrusu.

***

“142 kilometrelik yüksek hızlı tren güzergahında 2 istasyon, 15 tünel, 5’i viyadük 18 köprü, 136 alt/üst geçit planlanıyor”, demiş. Sanırım, istasyon sayısında bir sıkıntı var.

***

Değerli Başkanımız, birkaçının önünde fotoğraf karesine girseymiş, iyi olurmuş. Belki, girdi de basına servis edilirken, unutuldu. Oysa tabela önünde değil de, buraları görmek isterdim. Öyle ya, yapılan bir sanat yapısının önünde fotoğraf çekinmesini beklerdim. Neyse. Derdim bu değil.

***

Biliyorsunuz, Düver Köyü, Himmetdede’den hemen sonra, Yozgat yolu üzerinde. Yani iki adımlık bir yer. Bu açıklama üzerine, muhalefetten bir Allah’ın kulu çıkıp, anladık Yerköy’e gitmeye benzin paranız yok, Düver’e gidip, birkaç görüntü verebilirdi bizlere. 

***

Kusura kalmasınlar da, ondan sonra çıkıp; “Kayseri bize oy vermiyor!” diye hayıflanmasınlar. İki adımlık, Düver Mahallesi’ne gidip, durumu göremiyor. Evet, kentten bu kopuk bir muhalefet dünyaya gelmez. Ha, iktidar da öyle… Al birini, vur öbürüne…Sanki, Osmanlı Bankası bunlar

***

Kafaya koydular, Kartal Katlı Kavşağı’nıyapacaklar. Etrafa panolar asmışlar. Gerekçe ne? Sabah bir saat, akşam bir saat trafik sıkıntıya giriyor, olmalı… Unutmasınlar bu hiçbir işe yaramaz. Kenti merkezi ve hemen mücavirini çözemezsiniz.

***

Evet… Katlı kavşak sorunu falan çözmez… Sadece, sorunu bir başka kavşağa öteler. Bu sefer, MKPBulvarı’ndan, Talas tarafından, Hisarcık tarafından, Battalaltı tarafından gelip Meydan’a gidecek araçlar bu sefer Meydanı güzergahını kilitleyecek. Göreceksiniz.

***

Formel bir ulaşım eğitimi almadım ama literatür karıştıran birisiyim. Sabah bir saat, akşam bir saat, bir kavşak tıkanıyor, diye oraya alt-üst geçit, battı-çıktı, yonca yaprağı yapılmaz. Bu iktisadi değildir;“mühendislik ekonomisi” ile hiç mi hiç alakası yoktur.

***

Kent içinde, ışıklarla trafik hızını düşürerek, yığılmaları önlemek lazım. Bir yerden kurtulayım derken kazanacağın zaman, bir başka yerde harcanır. Buna ulaşım dilinde, “tavşan zıplaması” diyorlar. 

***

Bir ikincisi de, yine şehir içinde her “katlı kavşak”, “battı-çıktı”, “yonca yaprağı” takip eden kavşaklarda bir yenisini doğurur… Bir de bakmışsınız, kent içi bunlarla donanmış.

***

Sonuçta, yollar “hız yoluna” dönünce, imar planlarının da izin vermeyince vs. zincirleme kazalar da kaçınılmaz. Dikkat ediyor musunuz, her gün, kent içinde ya da merkez mücavirinde bir zincirleme kaza haberi var ama ışıklarla kontrol edilen merkezde bu tür kazaya rastlayamazsınız.

***

Bunun nedeni de, araçların, yeterli hıza erişmeden, bir ışığa yakalanması. Ben karar vericilerin başında olayım, yıllık kaza raporlarını ve harita üzerinde kaza mahallerini isterim. Bakalım ne görecek? Eminim, benim dediğimi görecek. Merkez de göremeyecek. “Ya hu, biz ne yapıyoruz”, diyecek ama iş işten geçecek…

***

Unutmayın, bu tür yapılar, geriye dönüşü olmayan yapılar. Park, bahçeye benzemez… Gelin, yol yakınken, vazgeçin bu projeden… Üniversiteler/uzmanlar bazında, ciddi bir araştırma yaptırtın. Yoksa, edersiniz harcanan paraya ve ekmeğe. 

***

Şehir Hisarcık girişine, radar (EDS) koyuyorlar… Doğru bir şey ama eksik. Asıl konulması gereken yer. Erciyes girişi, mezarlık meydan arası. Şayet bu kesimde de hızı düşüremezseniz, topal ayağa benzer. İnanın, düğün evi civarında oluşan fren balatası kokusundan burun direğiniz kırılıyor. 

***

Şunu unutmayın; bir makinenin bazı parçalarını doğru tasarlamak makinenin çalışacağı anlamına gelmez. Bir diğer husus da bir zincirin taşıma kapasitesi, en zayıf halkasının taşıma kapasitesi kadardır.

***

Ben çok merak ediyorum. Büyükşehrin bir “ulaşım master planı” ve ulaşım mühendisi/uzmanı var mı?