RECEP BULUT

Tarih: 13.08.2024 16:30

YENİ KURDUKLARI KOOPERATİFLER İLE İHALEYE GİRECEKLER!

Facebook Twitter Linked-in

YENİ KURDUKLARI KOOPERATİFLER İLE İHALEYE GİRECEKLER! 

Her iki kooperatifin yöneticileri ne S.S. Kayseri Taşımacılık Kooperatifi ne de S.S.Erkilet Taşıyıcılar Kooperatifi ile değil kendi aralarında kurdukları yeni kooperatif ile ihaleye girecekler:

YENİ KURULAN KOOPERATİFLER:

BİRİ SUN DİĞERİ BARIŞ KOOPERATİF!

*** Hem S.S. Kayseri Taşımacılık Kooperatifi hem de S.S.Erkilet Taşıyıcılar Kooperatifi yöneticileri 21 Ağustos’ta yapılacak ihaleye kendi aralarında kurdukları yeni kooperatifler ile girecekler. S.S.Barış Havalimanı Taksi Taşımacılık adı verilen kooperatifin yönetimi her iki kooperatifin başkanı Nejmettin Karaoğlan ve İsmail Boran’dan oluşuyor. Sürpriz isim ise Mehmet Anadut. Anadut’un adı nisan ayında kurulan Sun taşımacılık kooperatifinde de geçiyor. 

İKİ KOOPERATİFİ DE

PASİFİZE ETTİLER!

***Yıllardır birbiriyle kıran kırana mücadele eden iki kooperatifin üst düzey yöneticileri her iki taşıma kooperatifini de pasifize ettiler ve 21 Ağustos’ta yapılacak ihaleye kendi aralarında kurdukları yeni kooperatif ile girecekler. Böylelikle her iki kooperatifte istemedikleri ortakları da saf dışı bırakarak yeni ortaklar yazmış oldular. Şimdi biri 2 Mayıs’ta diğeri de 12 Haziran’da kurulan iki kooperatif ile ihaleye girmeleri bekleniyor. 

Devlet Hava Limanları Genel Müdürlüğü tarafından 21 Ağustos Çarşamba günü saat 15.30’da Kayseri Havaalanı’nda bir ihale var…

İhalenin konusu Devlet Hava Limanları Genel Müdürlüğü’ne verilen taksi durağı ihalesi…

Aslında taksi durağı tahsis etme yetkisi Büyükşehir Belediyesi’nin…Bu durak Devlet Hava Limanları Genel Müdürlüğü’ne verildiği günden beri hep tartışma konusu oldu…

O tarihlerde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Koruma Müdürü hemşerimiz Şükrü Çukurlu’nun kişisel gücünü kullanarak Özvatanlılar Vakfı’na 10 yıl süreyle verilmesiyle başlamıştı…

Öyle ya; Kayseri Havaalanı’nın kapısındaki taksi durağını niye Özvatanlılar Vakfı işletsin? 

İlla bir vakfa ya da derneğe verilecekse Kayseri Yardımlaşma Derneği ya da vakfına verilebilirdi…

Hadi vakıf ve dernekleri de geçtik…Sonra Büyükşehir Belediyesi uhdesine aktarılmak istendi, olmadı…

Oysa taksi durağı ihdas etme yetkisi Büyükşehir Belediyesi UKOME’ye ait…

UKOME’nin yapısında hemen her kamu kurumu temsil ediliyor ve bu kurulda nerelere taksi durağı konulacağını kaç taksi verileceği karara bağlanır…

2010’da tam da Havaalanı taksi durağı yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılacağı sırada Hacı Ali Hamurcu olayı patlak verince Süleyman Temeltaş’a da işten el çektirildi ve iş dava konusu olunca Havaalanı taksi durağı işi de yine Devlet Hava Limanları Genel Müdürlüğü uhdesinde kaldı…

Sonra ne oldu?

Tartışmalı bir şekilde durak S.S. Kayseri Taşımacılık Kooperatifi’ne verildi… S.S.Erkilet Taşıyıcılar Kooperatifi, S.S.Kayseri Taşımacılık Kooperatifi’ne veriliş şekline itiraz etti… İşi yargıya taşıdı… 

Uzun süren yargılama sonunda yargı S.S.Erkilet Taşıyıcılar Kooperatifi’nin itirazını haklı buldu ve tekrar ihale açtı…

18 Haziran 2023 tarihine yani geçen yıl yapılan ihalede S.S.Kayseri Taşımacılık Kooperatifi 23 bin lira önermiş, rakibi S.S.Erkilet Taşımacılık Kooperatifi de taksi başına aylık 48 bin 500 lira teklif verince ihale ve S.S.Erkilet Taşımacılık Kooperatifi’nde kalmıştı…

Geçen yıldan beri S.S.Erkilet Taşımacılık Kooperatifi’ne mensup taksi işletmecileri KDV ile birlikte 51 bin 500 lira aylık kira ödüyorlardı… 

51 bin 500 lira yüksek bir bedel mi? Daha önceki S.S. Kayseri Taşımacılık Kooperatifi mensuplarının önerdikleri 23 bin liraya bakarak gerçekten yüksek bir bedel… Hele hele S.S.Kayseri Taşımacılık Kooperatifi ortaklarının yıllardır ödedikleri aylık kira bedeline bakarak çok daha yüksek…

Kira bedelinin yüksekliği konusunda hemfikiriz…

Ama artan enflasyon oranları ve geçen yıl taşınan ortalama 2.5 milyon yolcu kapasitesi ve hedeflenen 5.5 milyon yolcu kapasitesi dikkate alındığında aylık taksi başına ödenen KDV dahil 51 bin 500 lira biraz makul olarak kabul edilebilir…

Şimdi gelelim son duruma…

Son durum şu;

Yazımın girişinde de dile getirdiğim gibi, 21 Ağustos Çarşamba günü bir kez daha Havaalanı Taksi Durağı işletmesi ihaleye çıkacak…

Normalde ne tür bir ihale süreci olabilirdi?

Yıllardan beri kıran kırana çekişen mevcut işletmeci S.S.Erkilet Taksi Taşıma Kooperatifi ile eski işletmeci S.S.Kayseri Taksi Taşıma Kooperatifi’nin ihaleye girerek kıran kırana yarışması…

Öyle olmuyor…

Ne S.S.Erkilet Taksi Taşıma Kooperatifi var ne de rakibi S.S.Kayseri Taksi Taşıma Kooperatifi…

Ortada ikisi de yok!

Adeta ikisi de kapalı devreye alınmış…

Yerlerine iki ayrı kooperatif kurulmuş… 

S.S.BARIŞ HAVALİMANI 

TAKSİCİLER KARAYOLU 

YOLCU TAŞIMA KOOPERATİFİ 

KİMLERDEN OLUŞUYOR? 

Birinin adı S.S.Barış Havalimanı Taksiciler Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi…

13 Haziran 2024 tarih ve 11103 sayılı Türkiye Ticaret Sicilinde yayımlanan kuruluş tescil kaydına göre kooperatif 12 Haziran 2024 tarihinde kurulmuş…

Ticaret Sicili Gazetesi’nde yeralan duyuruya göre, ilk yönetim kurulu İsmail Boran (S.S.Kayseri Taksi Taşımacılık Kooperatifi Başkanı) Nejmettin Karaoğlan (S.S.Erkilet Taksi Taşımacılık Kooperatifi Başkanı), Hasan Demet ve Halit Turgut’tan oluşuyor… Kurucuları ise şu isimlerden oluşuyor:

1-Nejmettin Karaoğlan

2-Mehmet Anadut

3-Halit Turgut

4-Ali Özkul

5-İsmail Boran

6-Hasan Demet

7-Sevdane Erciyes

9-Tayfun Berberoğlu

İsmail Boran ile Nejmettin Karaoğlan yetkili kılınmış…

S.S.SUN HAVALİMANI 

KARAYOLU YOLCU 

TAŞIMA KOOPERATİFİ 

KİMLERDEN OLUŞUYOR? 

Bir başka taşıma kooperatifi de S.S.Sun Havalimanı Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi…

Bu kooperatifte 3 Mayıs 2024 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanan kuruluş tescil ilanına göre 2 Mayıs 2024 tarihinde kurulmuş…

Bu kooperatifin ilk yönetim kurulu Halil İbrahim Şahin, Abdulkadir Buzacıoğlu ve Tolga Atakan Yipelli’den oluşuyor…

Denetim Kurulu üyesi ise Songül Karaoğlan.

Kurucular da şu isimlerden oluşuyor:

1-Nesli Güçlütürk

2-Songül Karaoğlan

3-Abdulkadir Buzacıoğlu

4-Fatih Mehmet Aslan 

5-Tolga Atakan Yipelli

6-Halil İbrahim Şahin

7-Mehmet Anadut

İmza yetkili ise Halil İbrahim Şahin ile Abdulkadir Buzacıoğlu ve Tolga Atakan Yipelli…

Yani ortada iki yeni taksi taşımacılık kooperatifi var…

Birisi 12 Haziran 2024 tarihinde kurulmuş diğeri de 2 Mayıs 2024 tarihinde kurulmuş…

İki kooperatifinde ortak isimler var…

Örneğin S.S.Barış Havalimanı Karayolu Taksi Taşımacılık Kooperatifi’nde Nejmettin Karaoğlan var…İsmail Boran var… Bu iki isimin önemi şu; Nejmettin Karaoğlan, S.S.Erkilet Karayolu Taksi Taşımacılık Kooperatifi’nin başkanı…

İsmail Boran’da, rakip kooperatif S.S.Kayseri Karayolu Taksi Taşımacılık Kooperatifi’nin başkanı…

Yani iki rakip kooperatifin iki başkanı yeni kurulan Barış Kooperatifi’nin kurucu ortaklarından…Denetim Kurulu üyesi olarak görev alan Songül Karaoğlan’da Nejmettin Karaoğlan’ın yakını… 

Yeni kurulan iki kooperatifin kurucular listesinde yeralan ortak bir isim de Mehmet Anadut…

Yani kilit isim Mehmet Anadut…

Mehmet Anadut olmazsa olmaz gibi…

Nejmettin Karaoğlan, “Bize teminat için gerekli parayı veren Mehmet Anadut!” diyor… 

Yani finansör Mehmet Anadut…

Anadut, taksi işletmecisi mi? Değil! Anadut’u biz İYİ Parti İl Kongresi’nde Milletvekili Dursun Ataş’a rest çekerek elini ittiğinde tanımıştık… Müteahhitlik yapıyor… Akaryakıt istasyonu vardı, sanırım sattı… Yani mesleği taksicilik değil! Peki niye bu işe merak sardı dersiniz? Çok karlı bir iş mi? Anadut’un iki ya da üç taksisinin olduğu söyleniyor… Anadut neredeyse Halil İbrahim Şahin’de orada… Yani Halil İbrahim Şahin ile birlikte hareket ediyor… Halil İbrahim Şahin’e emekli bir polis… Yani taksici değil… 

Diğer isimleri tek tek yorumlayabiliriz ama pek fazla isimleri takılmaya da gerek yok… Her iki kooperatiften kendilerine yakın gördükleri isimleri “cımbızla” çeker gibi seçip almışlar… Aykırı gördükleri isimleri de yeni kurdukları kooperatiflere almamışlar… 

Yani diğer iki kooperatif pasifize edilmiş… Onlar şu haliyle ne ihaleye girebilir ne de teklif verebilir… 

Şimdi gelelim nihai soruya:

Belli ki Kayseri Havalimanı Taksi Durağı işletmesi için iki ayrı taksi kooperatifi kurulmuş… Birisi 12 Haziran 2024 tarihinde diğeri de 2 Mayıs 2024 tarihinde kurulmuş…

Muhtemelen ihaleye tek kooperatif girer ise rekabet ortamı oluşmayacağı gerekçesiyle iki kooperatif hazırlanmış… Çünkü daha önce S.S.Kayseri Karayolu Taksi Taşımacılık Kooperatifi’nin aldığı ihale İdare Mahkemesi tarafından, her ne kadar Devlet Hava Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü savunmasında devlet ihale kanununa tabii olmadıklarını iddia etse de ihaleye tek firmanın alınması nedeniyle yeterince rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle ihalenin iptaline gerekçe gösterilmişti… 

Şimdi de benzer bir sıkıntıyla yüz yüze gelmemek için iki kooperatif kurulmuş olabilir…

Kuruldu kurulmasına ancak yine ortada bir sıkıntı var;

O da şu;

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü duyurduğu İHALE ŞARTNAMESİNİN  (b) şıkkında, “ihaleye, ihale ilan tarihinden en az 6 (Altı) ay önce kurulmuş Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren; Ticaret Şirketleri arasında sayılan Taksi Kooperatifleri veya Taksi Kooperatif Birlikleri veya karayolu taşıma sektöründeki taksicilik hizmetleri ile iştirak eden meslek odasında (Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası) kayıtlı taksi kooperatifleri iştirak edecektir” ibaresine yerverilmiş…

Bu durumda biri 12 Haziran 2024 tarihinde diğeri de 2 Mayıs 2024 tarihinde kurulan bu iki şirketin kuruluş tarihleri bu şartnamenin öngördüğü süreye uyuyor mu acaba?

Bizim yaptığımız parmak hesabına göre uymuyor…

Onların hesabına göre uyuyor mu bilmiyorum…

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —