MUSTAFA CENGİZ

Tarih: 17.01.2025 11:45

YENİ İHRACAAT HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR…

Facebook Twitter Linked-in

Aralık 2024 verileri açıklanmadı henüz ancak geride gelen hesaplara göre 5 Milyara henüz ulaşamasakta 4 Milyar dolarlık hedef hemen hemen tuttu gibi. 

İthalat rakamımız ise ilk 11 ayda 1 milyar 399 milyon dolar seviyesinde…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin 11 aylık ihracatı bir önceki yılın 11 ayına göre yüzde 2,92 oranında artarak, 3 milyar 413 milyon 139 bin dolar olarak gerçekleşti.

Aralık ayındaki rakam ile 4 Milyarı göremesekte epey yaklaşacağımız kesin. 

Bu rakam yıllardır dilimizde pelesenk olan 5 Milyar hedefi için sanırım herkesi umutlandıracaktır.

Kaldı ki Suriye’de yaşanan ortam ve Filistin ve Gazze’de sağlanan Ateşkes sonrasında ihracat için kapılar sonuna kadar açılacaktır. 

Aslında bu iki türlü olacaktır.

Hem ithalat…

Malum Türkiye’nin son önemdeki dışa bağımlığını.

Sürekli ithalat nedeni ile yaşanan ve sürekli şikayet ettiğimiz bir çok kalemin ülkemizde üretilememesinden kaynaklanan fahiş fiyatlarda bezeli teslimiyetçi tablo…

Hem de ihracat kalemlerinde olası pozitif artış beklentisi. 

4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAAT

KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, OSB Başkanı Mehmet Yalçın 2024 yılının ihracat rakamlarını değerlenirdi 

KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Kasım ayında 148 ülkeye 309 milyon 447 bin dolar ihracat, 117 milyon 917 bin dolar ithalat gerçekleştirildi” dedi. 

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci de “2024 yılı 11 aylık ihracatımızda ise geçen yıla göre yüzde 2,92 oranında artış yaşanarak, 3 milyar 413 milyon 139 bin dolar oldu” diye konuştu. 

OSB Başkanı Mehmet Yalçın ise “İthalat rakamımız ilk 11 ayda 1 milyar 399 milyon dolar seviyesinde kalmıştır” ifadelerini kullandı.

KASIM’DA 310 MİLYON DOLAR…
TÜİK verilerine göre 2024 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Kasım ayı ihracat rakamlarına göre 309 milyon 447 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. 

Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,95 azalış bir önceki aya kıyasla yüzde 4,61 oranında azalış yaşanmıştır. 

Kayseri olarak İthalatımız ise 117 milyon 917 bin dolar olmuştur. 

Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 6,04 artış gerçekleşmiştir. İlk 11 ay toplam ihracatımız 3 milyar 413 milyon 139 bin Dolar’dır. Geçen yılın ilk onbir ayına oranla yüzde 2,92 oranında artış yaşandı” diye konuştu.

KÜRESEL TİCARETTE DARALMA…
Küresel ticarette yaşanan daralmanın yanı sıra ülkemizdeki maliyetlerin oluşturduğu baskının rekabet gücünü zayıflattığına vurgu yapan Başkan Gülsoy, “Sanayi üretimindeki daralma, azalan taleple birlikte enerji, hammadde ve işçi maliyetleri karşısında işletmelerimiz ayakta kalabilmek için olağanüstü mücadele vermektedir. 

Üretimin devamlılığı ve ihracatımızı yukarıya taşıyabilmemiz için ticari kredilerde maliyetlerin makul seviyelere gelmesi ve daha ulaşılabilir olması gerekiyor. 

Faizin bu kadar yüksek olduğu bir piyasada risk alan, sadece elini değil gövdesini taşın altına koyan ve büyük bir özveriyle çalışan, üreten, ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasında öncülük eden tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

151 ÜLKEYE İHRACAT
Kasım ayında Kayseri’den 151 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini açıklayan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise en fazla ihracat yapan sektörlerin ilk üç sırasında, mobilya, elektrikli ev aletleri ve kablo geldiğini belirterek, en fazla ihracat yapılan ülkeleri ise, Irak, Almanya ve ABD olarak sıraladı.    
2024 yılını 3 milyar 750 milyon dolarlık bir ihracatla kapatacaklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “2024 yılı, dünya genelinde ekonomik büyümenin yavaşladığı bir yıl oldu. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından olan Avrupa ve ABD gibi ülkelerde talebin daralması, ihracatımıza olumsuz yansıdı. 

İçeride ise özellikle yüksek enflasyon, düşük kur ve finansmana ulaşım zorlukları, sanayicilerimizi olumsuz etkileyen faktörler oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ihracatta 2023 yılının bir miktar üzerindeyiz. Bu yılı 3 milyar 750 milyon dolar civarında bir ihracatla kapatacağız gibi görünüyor. İthalatımızda 1 milyar 550 milyon dolar civarında kapanacak gibi. Sanayiciler olarak bizim bu ülkeye karşı sorumluluklarımız. 

Üretim ve ihracatın ülke ekonomisi için ne anlama geldiğini biliyoruz. Zorluklar karşısında çözüm üretmek zorundayız. Karamsarlığa kapılmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2025 ve 2026 yılında biraz az büyüyeceğiz beki ama ondan sonra inşallah önümüz açık. Ekonomik zorlukların üstesinden gelmek ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için hep birlikte mücadele edeceğiz. Uluslararası ticarette yaşanan aksaklıklar, Jeopolitik riskler, Orta Doğu’daki çatışmalar gibi uluslararası gelişmelere rağmen mücadelesini sürdüren sanayici ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İHRACAT, İTHALATI ÜÇE KATLEDİ…

Kayseri bazında tabi ki de bu söylemimiz. 

OSB Başkanı Mehmet Yalçın, “Kayseri’nin ihracatı Kasım ayında önceki aya oranla düşüş göstererek 309 milyon dolar olmuştur. 

Şehrimiz, 2024 yılı ilk 11 ayında 3 Milyar 413 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. 

İthalat rakamımız ise ilk 11 ayda 1 milyar 399 milyon dolar seviyesinde kalmıştır” dedi.
Başkan Yalçın açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Sanayiciler olarak beklentimiz üreten kesime avantaj sağlayacak bir ticari kredi mekanizmasının acilen devreye alınmasıdır. Bu gerçekleştirilirken de reel sektörü ve ihracatı gözeten uygun faizli kredi politikası oluşturulması gerekmektedir. 

Kayseri; Mobilya, Çelik Kapı, Elektrikli Gereçler, Tekstil, gibi güçlü sektörleri ile ön plana çıkmaktadır. Bunların yanına yüksek teknolojili üretime yönelik yatırımların hayata geçirilmesi için destekler beklenmektedir. Enflasyonla Mücadele Programı'nın ekonomi üzerindeki kısıtlayıcı ancak geçici olduğunu düşündüğümüz etkileri belirginleşmeye başlamıştır. Mevcut trendin sürmesi halinde; 2024 yılı ihracatının 264-265 milyar dolar, ithalatın 343-344 milyar dolar, dış ticaret açığının da yüzde 25 düşüşle 79 milyar dolar civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu geçiş döneminde, zayıf iç talep koşullarını gözeterek ihracatın finansmanına daha güçlü destek sağlanması bunun yanı sıra teşviklerin etkinliğini artırmak ve hedef sektörlerde rekabet gücünü korumak doğru bir yaklaşım olacaktır.”
AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI

Bu arada yine geçtiğimiz günlerde önemi bir toplantıya ev sahipliği yaptı Kayseri Ticaret odası ve başkan Ömer Gülsoy.

Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen genişletilmiş istişare toplantısında akaryakıt sektörünün yetkilileri sorun ve taleplerini AK Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş’a iletti. 

Toplantıda sektör temsilcilerini tek tek dinleyen Ataş, iletilen sorunları Bakanlıklar ve belediyelerle görüşeceğini, çözüm aşamasında yardımcı olacağını söyledi. 

Kayseri Ticaret Odası, genişletilmiş meslek komitesi toplantılarını Milletvekillerinin katılımlarıyla sürüyor. 

KTO 2. Akaryakıt Ticareti Meslek Komitesi istişare toplantısı; AK Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Yönetim Kurulu Üyesi Latif Başkal, Meslek Komite Üyeleri, PUİS Kayseri Şube Başkanı İbrahim Polat, KAYPETDER Başkanı Recep Tiritoğlu ile şehrimizdeki akaryakıt firmalarının sahiplerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

800’DEN FAZLA İSTASYONUMUZ KAPANDI.

Başkan Gülsoy, “Akaryakıt istasyonlarımız tam bir kamu hizmeti yapıyorlar. Şehirlerarası yolculukta tek güvenli yer istasyonlardır. Vatandaşlarımız istasyonlarımızı sığınacak liman gibi görüyorlar. En büyük hizmeti de bu anlamda istasyonlarımız yapıyor. 24 saat kesintisiz hizmet veriyor. O sebeple istasyonlarımızı iyi anlatmamız lazım. Son 2 yılda 800’den fazla istasyonumuz kapandı. İstasyon sahiplerimiz ‘çarklarımız dönsün, ayakta kalalım yeter’ diyorlar. İstasyonlarımıza üvey evlat gibi bakılmamalı. Sektör temsilcilerimizi ve komite üyelerimizi AK Parti Kayseri Milletvekilimiz Dursun Ataş ile buluşturduk. Çünkü Sayın Vekilimizde sıkıntıları ve talepleri çok iyi biliyor. Çözüm aşamasında da desteklerini esirgemeyecektir. Toplantımıza katılımından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Ataş’ta, akaryakıt sektörünün sorunlarını yakından takip ettiğini, bakanlıklar ve belediyeler nezdinde görüşmeler gerçekleştireceğini, çözüm aşaması konusunda da yardımcı olacağını söyledi. 

İŞTE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR…

Toplantıda komite üyeleri ve sektör temsilcileri yaşadıkları sorunları ve taleplerini ise şu şekilde sıraladı: 

-Akaryakıt ve LPG nakliye bedellerinin tamamının bayiler tarafından karşılanması,

-POS cihazı komisyonlarının çok yüksek olması ve tamamının bayilerden tahsil ediliyor olması, 

-TTS taşıt tanıma satışlarının finansmanı,       

-Yıl içerisinde değişen maliyetler sonrasında karlılıklarda yapılması gereken düzenlemelerin süreçlere yayılması ve bu durumundan dolayı da yılın yarısını zarar ederek geçiren işletmelerin oluşması,

-Akaryakıt dağıtım şirketlerinin kredi kartıyla ödeme kabul etmemesi ya da ücretini bayilere yansıtması,

-ÖKC’lerde barkodlu fiş kopyalanması, otomasyon sistemlerine yasa dışı erişim ve UTTS kopyalamaları riski; artan maliyetler, azalan kârlılık ve yeni sistemler için yapılması gereken ciddi yatırımlar,

-İstasyon ruhsatları, 

-Elektrik ve su giderlerinin fazlalığı,

-Nakliye Ücretlerinin marjlardan ayrılması ve mesafeye göre ücretlendirilmesi

-GES (Güneş Enerjisi Santralleri) Sistem kullanım dağıtım bedellerindeki artışlar ve prosedür zorlukları gibi sorunları dile getirdiler. 

Sanırım durumu herkes iyi kavramıştır.

2025’te çözüm bekleyen ciddi sayıda konu başlığı var.

Aylık bazda 400 milyon dolarlık bir ihracat rakamı ile 2025’te 5 Milyar dolarlık ihracat hayal değil. Birazda kur ayarı istiyor sanırım ihracatçılar. 

Ortadoğu’da iyimser bir tablo çok şeyler getirebilir.

İnşaatçıların gözü o bölgede ve hedef en az 10 Milyar dolar. 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —