NEBAHAT ERDOĞAN

Tarih: 15.11.2024 09:38

ÜNİVERSİTELİ OLMAK…

Facebook Twitter Linked-in

Hepimizin bildiği gibi Mustafa Kemal ATATÜRK  “En Hakiki Mürşit İLİMDİR.” diyerek eğitimin önemini bu sözleriyle belirtmiş, Türkiye Cumhuriyeti bilim ve ilime dayalı, medeniyet ve uygarlık yolunda ilerlemeye başlamıştır. 

O dönmeler yurtta okul ve öğretmen sayısının yetersizliğine rağmen her geçen gün yeni kazanımlarla büyümeye devam etti. 

Ulusça zor dönemleri eğitimle, bilimle yeni kurulan eğitim binalarıyla (Köy Enstitüleri gibi) büyük başarılarla, cahillik ve cehaletin önüne geçmeyi adım adım ilerleyerek göstermişlerdi.

Ne yazık ki günümüzde gelinen nokta, Milli Eğitim Bakanlığınca müfredatta köklü değişiklikler uygulamaya konulmuş "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı altında bilim ve ilimden uzak, medeniyet, uygarlık ve çağdaş eğitimden kapsam dışı bırakıldığını belirtmiştik.

Türkiye Cumhuriyeti cahillik ve cehaletle uzun yıllardır savaşmış ve hala savaşmaktadır. 

Cahillik ve cehalet bir toplumun yok oluşunun en büyük etkisidir. 

Onun için eğitimin önemi her yerde, her kesimde hassasiyetle icra ettirilmelidir.

Ülkemizde eğitim sistemi farklı boyutlara gelse de ana ilke “Ülkeye faydalı bireyler” yetiştirmek, devletine, milletine hayırlı evlatlar kazandırmaktır.

ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ…

Geçtiğimiz hafta eğitim dalında önemli bir adım atan, geleceğimizin ümidi çocuklarımız için büyük projelere yer veren Kayseri Melikgazi Belediyesi “Birbirinden farklı özelliklere sahip çocukların yeteneklerini ortaya çıkartarak, yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda gelişimlerini sağlayacak eğitimlerin verilebileceği bir proje daha uygulamayı hayata geçirdi.” 

“Çocuk Üniversitesi” “Üniversiteli Çocuk”…kulağa ne hoş geliyor değil mi?  

Çocuk yaşta Üniversiteli olmak.

Günümüzün zor şartlarında Melikgazi Belediyesi’nin “Çocuk Üniversitesi” gibi büyük projelerle, çocukların kendi özgüvenlerini kazanmaları açısından önemli bir adım atması guru verici.

Erken yaşlarda profesyonelliğe giden uzun bir yol, ama emin ve kararlı adımlarla giden bir yol olacak, çünkü ne istediğini bilerek gidilecek bir yol karar aşaması, bölüm tercihi ve neticede istikrarlı bir gelecek…

Ben kendi adıma çocukların becerilerinin farkında olup ta, imkansızlık dahilinde bu becerilerinin üzerine ağırlık verip, okutamayan çok kişi tanıdım. 

Ümidim bu proje, koşulsuz tüm çocukları kapsaması yönündedir.

BAŞKAN PALANCIOIĞLU’NDAN…

Bu tür projelerle eğitime verdiği önemi belirten Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu çalışmalarına dair bakın ne diyor?

“Çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceği için bir birinden farklı projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Daha güçlü bir Türkiye için, geleceğimize yön verecek çocuklarımızın eğitimi her şeyden önemli.                       Bu doğrultuda Melikgazi’mize kazandırdığımız 22 okulumuz, 15 akıl küpü kütüphanemiz, MELMEK kurslarımız, Çocuk Meclisimizin yanı sıra Dahiler Koleji 7/24 Kütüphane ve Bilgiyi Ticaretleştirme Merkezi, Melikgazi Belediyesi Altun Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi gibi ileriye yönelik vizyoner projelerimizle eğitime verdiğimiz destekleri sürdürüyoruz. Bu kapsamda “önce aile, önce kadın” temasıyla Çocuk Üniversitesi projemizi hayata geçireceğiz. 

Çocuklarımızın yeteneklerinin çok erken yaşta fark ederek potansiyellerini ortaya çıkartacağız. Yetenekleri doğrultusunda eğitim alan çocuklarımız geleceğin nitelikli mesleklerini icra eden yetişkinler olacak. Üniversiteye gitmeden önce çocuk yaşlardan başlayarak genç yaşlara kadar çocuklarımızın yeteneklerinin ölçüleceği, el becerilerinin tespit edileceği güzel bir üniversiteyi ilçemize kazandıracağız. Şimdiden Melikgazi’mize ve Kayseri’mize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE…

Eminim “Melikgazi Belediyemiz “Çocuk Üniversitesi” projesinde her aileye kolaylıklar sağlayacak bir eğitim sistemi kapsamında olur, çünkü her aile olabilecek imkanlardan çocuklarının faydalanmasını ister ki, gelecek için vatanına, milletine faydalı bireyler olarak mezun olsunlar. 

Tabi içerik açısından neler olacağı henüz netlik kazanmadı, ama eminim ki, kendini bulmak ve özgüveni kuvvetli Üniversite mezunu çocuklar yetiştirmek ve görmek olağan üstü bir durum olsa gerek.

Eğitimde, müfredatın sıkça değişikliğe uğraması nedeniyle çocuklarda yaşanan uyum bozukluğu, onlarda ki verim düşüklüğünü, okula gitmekte zorlandıklarını çok net bir şekilde görüyoruz. 

Temel eğitimin çocuklar üzerinde ki etkisi çok büyük,  yaşlarına göre ağır ve anlama zorluğu yaratacak dersler ve konular hem veliler, hem de çocuklarda bıkkınlık yaratan durumları ortaya çıkartıyor.

“Çocuk Üniversitesi” projeleri diğer illerimizde var mı bilmiyorum ama, bu projeleri  her yerde görmek isteriz özellikle deprem bölgesinde hala konteynırlarda eğitimini sürdürmeye çalışan çocuklarımız için çok önem arz eden bir uygulama olacaktır.

Böyle kapsamlı bir proje ile çocuklarımızın yeteneklerini ve becerilerini erken yaşta tespit ederek, alanında profesyonel olarak yetişmesine vesile olacaktır hiç kuşku yok ki.

Bu nedenle bu projeye ön ayak olan, hayata geçmesine katkı sağlayan herkese teşekkürler.

Geleceğimiz gençlerimizin daha eğitime yeni yeni başladıkları bir dönemde bu tür projenin hele hele de ilimizde hayata geçecek olması Kayseri ve gençlerimiz adına büyük bir şans olsa gerek. 

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —