KADİR DAYIOĞLU


TÜRK TELEKOM

Gereğini emir ve müsaadelerinize arz ederim


Sayın İLGİLİ,

Biliyorsunuz, bizim eski PTT’nin telefon kısmı özelleştirildi, Türk TELEKOM adını aldı. Amaç, şebeke ağını geliştirmek, daha kaliteli hizmet sunmak. Bir müşteri olarak bunu talep etmek hakkım. Bunu yerine getirmek de TELEKOM’un görevi.

Bir anımsatma yapacağım. Amaçlarını, şöyle söylüyor, TELEKOM: “180 yılı aşan köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür. Müşterilerin hızla değişen iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına en güçlü ve en doğru şekilde cevap verebilmek!”

Amacın özeti şu, bir müşteri dahi olsa “kaliteli” hizmet sunmak ve bunun altyapısını gerçekleştirmek. Öyle ya, “bedava” hizmet sunmuyor ki? Kaliteli hizmet al alma, ayı geldi mi gönderiyorlar faturayı.

TELEKOM telefon kadar internet hizmeti de sunuyor. Eskiden bakır özlü kablo ile yapılan şebekeler artık, çağımızın gereği “fiber optik” kablolarla yapılıyor. Bu sayede hem hizmet kalitesi, hem iletişim hızı ve hem de kapasitesi artıyor. O nedenle, mevcut şebeke bu kablo ile değiştiriliyor; ilaveler bu kablo ile yapılıyor.

Doğal olarak şehir/ilçe merkezinden başladılar değişikliğe. Etap etap ilerliyorlar, bir proje dahilinde. Bir elektrik mühendisi olarak bunu anlıyorum.Öyle ya, bu tür işler, merkezden çevreye doğru gider.

Bir de sistemi, bir an da düzeltecek, iyileştirecek yatırımları beklemek abesle iştigal.  Böyle bir sihirli el yok. Ama bir bölgeyi projelendirip, bunun bir kısmını yok saymak da doğru değil. Öğrenebildiğim kadarıyla, Hisarcık’ta yapılan bu.

Yazın, Hisarcık, Ketenlik 2 sokak No:5’te oturan birisiyim. Yıllardır, TELEKOM abonesiyim. Geçenlerde, gezerken yolum Burhan Sokağı tarafına düştü. Çalışmalar dikkatimi çekti. Sordum, “fiber optik” kablo çektiklerini söylediler. 

Sevindim. Demek sıra bizim Hisarcık’a geldi dedim. Yine sordum, Ketenlik Sokak var mı? Kendilerinin bilmediğini, bildikleri kadar da yatırım programında olmadığını söylediler. 

Konuyu, TELEKOM’dan emekli, bir meslektaşıma açtım. O da, sormuş, bir yerlerden. Aldığı yanıt, bizim sokağın “proje/yatırım programında olmadığı” yönünde olmuş. Nedenini de bilmiyor. 

Tabii, bu tür işlerin yabancısı olmayan birisi olarak nedenini araştırmak ihtiyacı hissettim. Dilekçe mahiyetindeki yazıyı kaleme aldım. Umarım, TELEKOM yetkilileri dikkate alır.

Neden proje kapsamına alınmaz anlaşılır gibi değil. Oysa, yasal olarak yapmak zorundalar, sadece bir kullanıcı olsa da. Yoksa, “fakir”, “zengin” bölge ayrımı mı yapıyorlar? Müşteri sayısına mı bakıyorlar?

Benimkisi bir varsayım. Doğrusunu TELEKOM bilir. Aydınlatırlarsa mutlu olurum yapılıp yapılmayacağını, yapılacaksa ne zaman yapılacağını; yapılmayacaksa nedenini?

Bu benim yasal hakkım olduğu kadar, bir vatandaşlık görevim de hatırlatmak, talep etmek. Öyle ya, bir yerleşim yerinin bir bölgesini kapsam içerisine alıp diğer yerleri mahrum bırakmak doğru değil. 

Unutmasınlar elektrik, su, gaz, kanal idareleri bir hane dahi olsa, dağın tepesinde de olsa hizmeti götürürler. Kaldı ki, bu bölgede telefon şebekesi var sadece “bakır özlü” şebekeyi, “fiber optik” şebekeye değiştirecekler. Bizim bölge, “bakır özlü”. Haliyle, internetin kalitesi, düşük ve sınırlı.

Alacağım cevaba göre davranacağım. Ayrıca ben, bu devlete vergi ödeyen birisiyim. Kullandığım sabit internetin neredeyse yarısın vergi olarak ödüyorum. O nedenle “kaliteli hizmet” beklemek hakkımdır. Burnumun dibine gelen iyileştirmeden, neden mahrum kalacağım ki?  Ayrıcalık doğru değil. Maliyet yarar analizi yapılmadan, tek bir abone olsa da, hizmet götürülür. 

Umarım ve temenni ederim, bana kısa zamanda dönerler, müjdeli haber verirler. Yoksa, yazılarımın bundan sonraki konularından birisi bu ayrıcalık olacak. Öyle ya, ta Kayseri’den bana özel hat çekin demiyorum. Burnumun ucuna kadar gelen, “fiber optik” şebekeden yaralanmak istiyorum.

Unutmasınlar, yine anımsatıyorum, varlık nedenleri, müşterilerine kaliteli hizmet sunmak… O nedenle işletme özelleşti. Bunu da ayrım yapmadan yapmak. Elbette kâr edecekler ama unutmasınlar kâr edeceğiz diye hizmette ayrımcılık yapamazlar. 

Değerli TELEKOM yöneticileri, bu talebimi bir dilekçe olarak da kabul edebilirsiniz. Tabii, yine bu dilekçemi, “bilgi” için Kayseri milletvekilleri ve siyasiler de gönderiyorum. Haberleri olsun. Şayet kabul tenezzülünde bulunurlarsa. 

GSM numaram, internet aboneliğimden dolayı TELEKOM kayıtlarında var. Kendilerine bir “alo” kadar yakınım. Ne diyelim. Her dilekçenin bittiği gibi biz de noktalayalım.

Gereğini emir ve müsaadelerinize arz ederim