kg

MUSTAFA CENGİZ


TÜRK FUTBOLUNDA YENİ DÖNEME DAİR!

Trendyol Süper Ligde ki yeni planlamaya göre Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlik sisteminde gelecek sezon şirketleşme modeline geçileceğini, geçiş sürecinde ise danışma kurulu oluşturulacağını ve bu kurulun hemen çalışmaya başlayacağını açıkladı. Türk futbolu yine ve yeni bir Dizayn peşinde. Bakalım piyango kime ve kimlere vuracak? Bu işten en büyük faydayı hangi takımlar ve başkanlar sağlayacak. Türk futbolu nereye gidecek? Bundan daha kötüsü olur mu? Bodrumspor maçına Yasin Kol ataması geldi MHK’den. Umutvar mıyız? Bunu da zaman, mekan ve 2024-2025 futbol sezonunun ikinci yarısı gösterecek sanırım.


Trendyol Süper Ligde ki yeni planlamaya göre Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlik sisteminde gelecek sezon şirketleşme modeline geçileceğini, geçiş sürecinde ise danışma kurulu oluşturulacağını ve bu kurulun hemen çalışmaya başlayacağını açıkladı.

TFF, özellikle MHK ve Hakemlerle birlikte VAR en çok konuşulan konuların başında geliyor Türkiye’de. 

Bu arada Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç: “Kulüpler olarak bu yol haritasının bir parçası olmaya karar verdik” derken,  “Kulüpler elini taşın altına koymazsa, bundan sonra hiçbir şekilde şikayet etmeye hakkı yoktur. Futbolumuzun içinde çok büyük yalanlar var. Ortada UEFA’nın yaklaşık 5 milyar Dolarlık bir pastası var” şeklinde konuştu. 

ÖNCE BİR HATIRLATMA…

Bir hatırlatma ile başlayalım.

Biliyorsunuz, Türkiye Futbol Federasyonu’nda seçim heyecanı yaşandı. Seçimde mevcut başkan Mehmet Büyükekşi ile İbrahim Hacıosmanoğlu yarıştı. Hacıosmaoğlu, seçimi 134’e 129 oy olarak kazandı ve TFF’nin yeni başkanı oldu. 

Bu seçimler sonrasında Kayserispor’un sezon içinde epey başının ağrıyacağı ve sezon finalinde de tablonun ne kadar sıkıntılı olacağını sanırım iyi kötü herkes kestirebiliyordur…

23.07.2024 Tarihi itibarı ile MHK'nin yeni başkanı Ferhat Gündoğdu oldu.

Ardından Abdulkadir Bitigen, dahil bir çok hakeme müthiş bir tırpan geldi.

Epey sıkıntılı bir süreç devam ediyor bu konuya dair.

Zira genç hakemler ve VAR kararları 2024 yılına yine damgasını vurdu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), seçimlerin akabinde Merkez Hakem Kurulu (MHK) başkanlığı görevine Ferhat Gündoğdu'nun getirildiğini açıklarken, Gündoğdu başkanlığındaki MHK'nin üyeleri ise şöyle:   Yunus Yıldırım,  Sebahattin Şahin, Hikmet Öksüzoğlu, Mustafa Kamil Abitoğlu, İbrahim Çınar, Ziya Çetin, Ali Zağlı 

İŞTE AYRINTILAR…

Ferhat Gündoğdu, oluşturulacak danışma kurulunun 5 üyesinin 3'ünü kulüplerin, 2'sini ise federasyonun atayacağını belirtti.

"Ağustos ayının başlarında Kulüpler Birliğinin isteği, MHK'nin yeniden yapılanması, bir şirket adı altında hakemlik sisteminin yönetimiydi. Biz de o zaman TFF yönetimi ve MHK olarak buna sıcak baktığımızı ve bu konu hakkında yeteri kadar çalıştıktan sonra bunu raporlayacağımıza, düşüncelerimizi söyleyeceğimize söz vermiştik." diyen Gündoğdu, şu ifadeleri kullandı: "İngiltere, Almanya, İspanya ve Portekiz'deki örneklerini inceledik. Şirketleşme modelinin hakemlik sisteminin daha modern, daha sistematik, daha profesyonelce yönetimi konusunda iyi örneklerle karşılaştık. Bunu da TFF yönetimimize sunduk. Biz böyle bir sistemi uygularsak nasıl ilerlememiz gerekiyor, bunu raporladık. Bunu Kulüpler Birliği üyelerine sunduk. Tabii öncelik, bir şirketin kurulması ve bu şirket adı altında hakemlik sisteminin yönetilmesi. Sadece Süper Lig ve 1. Lig yönetiminden bahsediyorum. Çünkü sistem bunu öngörüyor. Bu yönetimi şirket adı altında yapmak için birtakım statü ve yasal mevzuat değişikliği gerekiyor. Bunun için en uygun zamanlamanın sene sonu olabileceği öngörülüyor. Bu süreyi beklerken nasıl bir yaklaşımla biz bunu tecrübe ederize çalışmıştık ve bunu bir dönüşüm süreci adı altında adlandırdık.

'DANIŞMA KURULU' OLACAK!...

Bu geçiş sürecini 'Danışma Kurulu' adı altında bir kurulla Süper Lig ve 1. Lig hakemlik sisteminin yönetimini kurguladık. Nasıl çalışıyor, şu an MHK, Süper Lig ve 1. Lig hakemlik sistemini nasıl yönetiyorsa artık bu danışma kurulunun yetkisiyle yönetilmesini öngörüyor. 

Nasıl oluşuyor bu danışma kurulu, diğer ülkelerde 3 üyesini federasyon, 2 üyesini kulüpler belirliyor. 

Buradaki mantık kulüplerin hakemlik sistemi yönetiminde yer alması. 

TFF Başkanımız göreve geldiğinde bu işin sahibinin kulüpler olduğunu söylemişti. Kulüpler Birliği kurul üyelerini atarsa 19 veya 20. haftada kurul hayata geçer."

Peki bu üyeler Anadolu takımlarından mı olacak?

Sanmam.

Futbol Dükalığı İstanbul takımları dururken, sanırım Anadolu’ya laf düşürmezler…

BİR TEKNİK ÜST YÖNETİCİ (CEO),

Yeni sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren MHK Başkanı, "İki üst yönetici olacak. Bir teknik üst yönetici (CEO), yani hakemlik sisteminin teknik işlerini yürüten CEO, yani şu an benim yaptığım görev. Bir de kurumsal CEO, yani kurumsal işleri yürüten bir kişiyle toplam 2 CEO ile sistemin yürütülmesini öngörüyor. 

Danışma kurulu atamalar, eğitimler, hakemlik sistemini ilgilendiren her kararı verebilme yetkisine sahip olacak. Federasyon başkanımız kulüplere 'Beş üyeyi de siz atayabilirsiniz.' demişti ama kulüpler danışma kurulunun bu geçiş sürecindeki görevlerini, yapacağı işleri, hangi mantıkla, hangi açıklıkla, hangi şeffaflıkla bunu istediğimizi veya bunu önerdiğimizi gördüğünde birliğin yaklaşımı çok olumlu oldu ve bu danışma kurulu sürecini kabul ettiler. 

Önümüzdeki hafta kulüpler 3 danışma kurulu üyesini federasyona bildirecek. TFF Yönetim Kurulu da 2 üye atayarak danışma kurulu faaliyetine belirlenen haftadan itibaren başlayacak. Bu hakemlik sistemi için önemli bir dönüm noktası. Artık kulüplerin içinde olduğu, kulüplerin belirlediği kişilerin denetlediği, yönettiği bir sisteme geçiliyor. Dolayısıyla tek yönlü bir yönetim değil, iki taraflı bir yönetim tarzıyla hakemlik sistemi daha sorgulanabilir, daha şeffaf, daha profesyonelce yönetim için bir geçiş aşamasına giriyor." ifadelerini kullandı.

4-5 AYDA DEĞERLENDİRME

Kulüplerin de yeni sisteme çok sıcak yaklaştığının altını çizen Gündoğdu, "Önümüzdeki haftadan itibaren bununla ilgili çalışmalar başlayacak ve sene sonunda her ay danışma kuruluna CEO'ların vereceği rapor doğrultusunda haziran ayına geldiğimizde nihai olarak Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kuruluna ve Kulüpler Birliği Vakfının yönetim kuruluna sunulacak rapor doğrultusunda bu geçiş sürecinde elde edilen tecrübelerin sonucunda bir karar verilecek ve gerçekten bir şirketleşmeye geçilecek mi, geçilmeyecek mi bu, o günlerin konusu olacak. 

Ama biz bu önümüzdeki 4,5-5 aylık dönemde bu fırsatı çok iyi değerlendirmiş olacağız. Önemli bir geçiş süreciyle ilgili zaman kazanacağız. Şimdiden Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum.

Bu, danışma kurulu ve daha sonra olası bir şirketleşmeyle ilgili süreçlerin değerlendirilmesiydi. 

Dolayısıyla herhangi diğer konu görüşülmedi ama yabancı VAR veya atamalarla ilgili sistemle ilgili her türlü stratejik kararı danışma kurulunun yetkisinde, danışma kurulunun gündeminde olacağı ve onların karar vereceği bir gündem olduğu, karar olduğu kendilerine iletildi." şeklinde konuştu.

BİR PARÇASI OLMAYA KARAR VERDİK!

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, yeni hakemlik sistemi hakkında genel olarak olumlu görüşlerin hakim olduğunu belirterek, “Kulüpler olarak bu yol haritasının bir parçası olmaya karar verdik” dedi.

Koç, “Bizler kulüpler olarak bu yol haritasının bir parçası olmaya karar verdik. Bir danışma kurulu kurulacak. 

Bu kurulda kulüplerin temsilcileri olacak. Tabii bu temsilcilerin hangi isimler olacağı da önemli bir kriter. 

MHK ve TFF, 20. Haftada başlamak istediklerini söylediler.

Bu danışma kurulu aslında bir Anonim Şirket üzerinden Süper Lig ve 1. Lig kulüplerinin hakemlik müessesini önümüzdeki yıldan itibaren yönetmeye başlaması düşünülen bir uygulama. 

Zaten modern futbola baktığımız zaman bu yönde bir gidişat olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Bizim, pek çok konuda modernleşmemiz gerekiyor. Hakem konusu kronik bir sıkıntı oldu. Bu hepimiz tarafından bilinen bir mevzu. Bu yüzden belki 20. hafta değil de uygulamak için birkaç hafta daha bekleyebiliriz” diye konuştu.

SÖZ SAHİBİ DEĞİLİZ…

Kulüpler olarak futbolun asıl özneleri olarak daha fazla söz sahibi olmaları gerektiğini vurgulayan Ali Koç, “Biliyorsunuz futbolun öznesi futbol takımları. Ama ne yazık ki bizler kendi menfaatlerimizi ilgilendiren konularda hiç söz sahibi değiliz. Bu yayın ihalesi olabilir, dijital haklar olabilir. Bir gün kalkıp Passolig’e geçin denmesi olabilir. Sponsorluklar olabilir. Hiçbir konuda söz sahibi değiliz. Resmiyette hiç söz sahibi değiliz. Mevcut federasyonlar bizi ne kadar topa sokarsa o kadar söz sahibiyiz. Bu açıdan bakıldığında İbrahim Hacıosmanoğlu’nun verdiği karar çok cesur bir karar. ‘Hakemlik kurulunu beğenmiyor musunuz? Kronik sorun mu görüyorsunuz? O zaman siz de bu konunun parçası olun ve gelin bizimle birlikte dizayn edin‘ dedi. Bu durumda kulüpler elini taşın altına koymazsa, bundan sonra hiçbir şekilde şikayet etmeye hakkı yoktur. O yüzden federasyonumuzun bu kararını ben çok cesur buluyorum. Şu anda sadece bir iki kulüp prensipte olmasına rağmen danışma kurulunun yapacağı görevin daha iyi belirlenmesini istediler. Bunları da önümüzdeki süreçte halledeceğiz. Yani net bir şekilde bu olmasın diyen yok” ifadelerini kullandı.

5 MİLYAR DOLARLIK PASTA VAR

Hakem konusunda alınacak kararın UEFA nezdinde de önemli olduğunu söyleyen Başkan Koç, “Avrupa Kulüpler Birliği, UEFA ile ortak bir şirket kurdu. Önümüzdeki 4 yıllık dönemde UEFA’nın yaklaşık 5 milyar Dolarlık bir pastasından bahsediyoruz. (Aleksander) Ceferin çok cesurca hareket ederek, hiç mecburiyeti yokken bunu kulüplerle ortak yönetmeyi kabul etti. Büyük bir gücün paylaşılmasından bahsediyoruz. Biz de bu noktaya gelmemiz lazım. Bu noktaya gelmek için de hakem konusunda alınacak bu karar da olumlu yönde destekleyecek bir gelişme oldu. Bu şekilde ilerlemeye karar verdik. Önümüzdeki günlerde kimler bizi temsil edecek, onlara karar vereceğiz. Artık, acaba Beşiktaşlı mı? Fenerbahçeli mi? Galatasaraylı mı? Diye bir şey olmaması gerekiyor. Bu durum Anadolu kulüplerini de çok fazla rencide ediyor. Geçen sene yabancı VAR hakemi geldi. Belli maçlara seçildi. Diğer kulüpler bunu yadırgadılar. Ligde kimimiz ligde kalmaya, kimimiz şampiyon olmak veya Avrupa’ya gitmek için oynuyoruz. Her maçın aynı önemde olması gerektiğini düşünüyoruz. İlgi ve alakadan dolayı bazı maçlara fazla kamera konulabilir. Yurt dışına servis edilebilir. Ama sahadaki adaleti sağlayacak amir için her maçın aynı değerde olması gerekir. Biz kulüpler olarak bunu destekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“FUTBOLUMUZUN İÇİNDE 

ÇOK BÜYÜK YALANLAR VAR”

Bahsi geçen projeyi ilk olarak bir önceki federasyonun gündeme getirdiğini hatırlatan Başkan Ali Koç, “Bunu baltalamak isteyenler Ali Koç’un projesi olarak sosyal medyada adlandırıyorlar. Olmayan şeyleri söylüyorlar. Futbolumuzda ne yazık ki olmayan çok şey söyleniyor. Bu Mehmet Büyükekşi’nin başlattığı bir proje arkadaşlar. Bugünkü federasyon da bu işi rafine ederek bu noktaya getirdi. Futbolumuzun içinde çok büyük yalanlar var. Bu yalanlardan bir tanesi de bu projenin Ali Koç’un, Fenerbahçe’nin projesi olduğunu söylemektir. Şikâyetlerimiz var ise kulüpler olarak bu yeniden dizayn etme olayında hepimizin bir şeyler yapması gerekir. Elimizi hatta gövdemizi taşın altına koymamız gerekir” şeklinde konuştu.

Epey uzattık.

Türk futbolu yine ve yeni bir Dizayn peşinde.

Bakalım piyango kime ve kimlere vuracak?

Bu işten en büyük faydayı hangi takımlar ve başkanlar sağlayacak.

Türk futbolu nereye gidecek?

Bundan daha kötüsü olur mu?

Bodrumspor maçına Yasin Kol ataması geldi MHK’den.

Umutvar mıyız?

Bunu da zaman, mekan ve 2024-2025 futbol sezonunun ikinci yarısı gösterecek sanırım.