Başkanım,
Bir başka durum da şu: Bu kavşak, “ulaşım masterplanı”nda ve bir “fizibilite” çalışması var mı? Buna bağlı, araç sayımı yapıldı mı? Yapıldıysa, ne kadarlık bir sürede ve hangi, periyotlarda?
Anlayamadığım bir hususu arz edeceğim. Mart/2024 sonu itibarıyla Kayseri trafiğine kayıtlı 457.485 motorlu araç var. Bunun 282.419’u otomobil. Belediye sitenizde Kartal kavşağından günde geçen araç sayısı ile ilgili iki farklı rakam veriyorsunuz. İlkinde 85.000 araç/gün (04.02.2024) ve diğerinde 120.000 araç/gün (16.02.2024) verilmiş. Bunun hangisi doğru? Pik saatte ise, 8.500 araç.
Bu farklılığı nasıl izah ediyorsunuz? Bir de, bu kadar yuvarlatılmış rakam neyin nesi? Bir diğer husus da şu: Bir günde, 120 bin araç geçtiğini kabul edersek, yaklaşık, toplam aracın yüzde 25’i, toplam otomobilin yarısı, bu kavşaktan geçebilir mi?
Yoksa, projeyi “yapılabilir” çıkartmak için böyle bir rakam mı verildi? Biz buna mühendislikte, “sabunlama” deriz.
***
Değerli dostlarım,“Bilgi Notu”nu başkana sunarken, aklıma gelmeyen, haliyle metne almadığımı, “kıyas” bağlamında, bir bilgiyi vereceğim. Öyle ya, konunun anlaşılabilmesi için bir şeyle kıyas edilmesi gerekir. O nedenle bunu, akıl, insaf sahiplerinin değerlendirmesine sunacağım:
İstanbul’da bulunan, eski ismi Boğaziçi Köprüsü (Birinci köprü) olan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü, günlük ortalama 200 bin araç kullanıyor. (AA, 30.10.2022) Yine aldığımız bilgiye göre, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden de aynı yıl, günlük 200 bin aracın geçtiğini varsayabilir.
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli'ndeki trafik yoğunluğunun her geçen gün arttığına ve garanti araç geçiş sayısının üstüne çıkıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Avrasya Tüneli'nin günlük 70 bin 574 araç garantisi bulunuyor. Geride bıraktığımız süreçte eylül ayı ortalamasına göre Avrasya Tüneli'ni kullanan araç sayısı günlük 74 bini aştı. 22 Nisan 2023'te ise maksimum günlük 85 bin 491 araç sayısına ulaşmıştı. Devletimiz, trafik garantisi günlük 70 bin 574araç olan Avrasya Tüneli'nde birkaç yıl içerisinde gelir paylaşımına geçecek."
Birincisi, 2023 yılında İstanbul’da, İstanbul trafiğine kayıtlı,5,5 milyon araç var. Kayseri’de ise bunun onda biri kadar.
İkincisi,iki köprü ve bir tünel iki kıtayı birbirine bağlıyor. Yani, “transit geçen ilave” araç sayısı kayıtlı toplam aracadahil değil. Kartal Kavşağı’nın böyle bir özelliği yok. Buna, Talas üzerinden Malatya tarafına geçen araçlar ilave olunabilir. Bu ise ihmal edilebilecek kadar, çok çok azdır.
Soru şu: Bu tablo karşısında, Kartal Kavşağı’ndan, günde120 bin araç geçer mi? Vallahi, akla ziyan bir şey. Bu aracı geçireni, kimse matematik hocamız merhum Ahmet Eşel, sittin sene sınıf geçirmezdi.
***
Konuya “Bilgi Notu” ile devam edelim: Nihayet, maliyet için ne düşünülüyor? Finansman kaynağı nereden ve nasıl? Bu bölgede bulunan altyapının (elektrik, su, kanalizasyon, doğal gaz, telekomünikasyon vs.) deplasman giderleri maliyete dahil mi?
Gelin bu projeden vazgeçin. Arzu eden, en fazla üç ışıkta geçsin, arzu eden de zoru görünce toplu taşıma yönelsin yani üç ışıkta geçmek caydırıcı olsun. Otomobil sahiplerinin “konforu” için bu bedeli, bu topluma ödetmeyin. Demem o ki, otomobil sahibi “varsıllar”, toplu taşıma bindiği zaman “sosyal statüleri” mi sarsılır?