KADİR DAYIOĞLU


TESTİ KIRILMADAN (1)

Genellikle öneri ve eleştirilerimi sonuç görülünce ya da “testi kırılınca” yapmam… Ama ciddiye alınır, alınmaz bilemem…


Genellikle öneri ve eleştirilerimi sonuç görülünce ya da “testi kırılınca” yapmam… Ama ciddiye alınır, alınmaz bilemem… Bu benim sorunum değil. İki gün önce Hisarcık-Hacılar üzerinden OSB’ye gittim. Mükemmel bir yol olmuş. Hele hele Eğribucak-OSB bağlantısı daha da güzel. Hisarcık’tan çıktınız mı yarım saat sonra OSB’desiniz.

***

Bir de Talas Bulvarı, Kanal boyu, Eskişehir bağları, OSB bağlantısı tamamlanınca, Kartal Kavşağı’nın yükü önemli ölçüde azalacak. O nedenle Kartal Kavşağı’na yapımı düşünülen “üç katlı kavşağı” gündeminizden çıkartın.

***

Mesela, Hisarcık-Hacılar yolu çok güzel olmuş, dedim. Yine mesela, Hisarcık-Kıranardı-Endürlük arası, birkaç kilometrelik yolun da standardı yükseltilerek, Talas, Zincidere, Akçakaya, Tugay ve hatta Malatya yolubu aksa bağlanarak OSB’lere, Serbest Bölgeye ve Niğde, Mersin Adana tarafına gidecek araçları kent merkezine sokmadan transfer edemez miyiz? Ama dediğim gibi Talas Hisarcık ve Hisarcık Hacılar çıkışı iyileştirilerek. 

***

Mesela, Millet Bahçesi, Hava İkmal girişine, “Talas” levhası konamaz mı? Hiç olmasa, Hava İkmal’den, Esenyurt’tan gelip Talas/Üniversite yönüne gidecek araçlar Kartal Kavşağına gitmeden buradan geçer gider.

***

Tabii, benimkisi bir öneri ama incelemeye etüde değer. Unutmayın, kulakları çınlasın, Mustafa Çelik başkana, Kartal katlı kavşağı gündeme geldiğinde, Üniversite Hastaneler girişi, kanal boyu, Eskişehir bağları, Eğribucak, OSB yolu bağlantısını önermiştim. Bu bir kuşak proje…

***

Makamında bulunan büyük Kayseri haritasında, konuyu tartışmıştık… Aklına yattı, ölçüm yaptırttı kavşakta. Kartal katlı kavşağını rafa kaldırdı, kuşak yola Eğribucaktarafından başladı. Memduh Başkan da devam eti… Eğribucak-OSB yolu tamam. Sadece Eskişehir Bağları geçişi kaldı. 

***

Mesela, Eskişehir bağlarının altından tünelle geçip Hacılar yoluna bağlanın teklifimi de ciddiye aldılar ama yapılan etüt sonunda, tünelin çok pahalı olduğunu, yarmanın daha ekonomik olduğunu, bana ilettiler. Tabii, saygı duyarım.

***

Şükrü Karatepe Hocam ile ilk baharda bu güzergahtan gittik, OSB’ye dönmeden Altınoluk üzerinden geri döndük. Hiç tevazu göstermem, bu yolun seçiminde benim hakkım var. 

***

Yazımın başında dedim ki, “testi kırılmadan” yani yol göstermek isterim. Dikkate alınır ya da alınmaz, bileme. Taktir Büyükşehrin haliyle Başkan Memduh Büyükkılıç’ın.Başkanımıza, Kartal kavşağının neden yapılmaması gerektiğini, 23 Mayıs 2024 tarihinde, beş sayfa (A4), toplantı da, “Bilgi Notu” şeklinde ilettim. Sağ olsun Başkanımız, “Çarşı her şeye karşı!” diyerek takıldı. Bilemiyorum, yazdıklarını okudu mu?Biliyorsunuz, o muhteşem “çarşı” da öldü AK Parti iktidarında. 

***

Şimdi, bu “Bilgi Notunu” kısaltarak, birkaç yazı ile paylaşacağım, kamuoyu ile. Tabii, bunlar benim görüşlerim, yanılma payımın da mutlaka olabileceği bilincindeyim. Zira, formel olarak “ulaşım” eğitimi almış değilim. Ama bir mühendis olarak gözlem yaparak, bazı sonuçlar çıkartabilecek ehliyete sahibim.

Bir de literatürün nasıl taranacağına az çok vakıfım. O nedenle, “sağ olası Google amca!” diyorum. 

***

Başkana sunduğum “Bilgi Notu” girişi şöyle: Değerli Başkanım, nazik davetinize teşekkür ederim. Hemen belirteyim. Formel bir ulaşım eğitimi almış birisi değilim. Elektrik mühendisiyim. Ulaşımın, multidisipliner bir konu olduğunu biliyorum. Deme o ki, sadece mimarların ya da sadece inşaat mühendislerinin işi değildir. Bir ekip ve uzmanlık işidir. O nedenle, konunun uzmanlarının bağışlamasını dilerim. Önerilerim ve eleştirilerim, gözlemlerim ve kaynak taramalarımın sonucunda elde edilmiş bilgilerdir. 

***

… Selefiniz Mustafa Çelik döneminde gündeme gelen Kartal’a yapımı düşünülen “katlı kavşakla” ilgili sayısız yazı yazdım. Sizin ikinci döneminizde tekrar gündeme gelince, uyarı görevimi yapmaya ve önerilerimi sunmaya devam ettim. Etmeye de devam edeceğim. 

***

Başkanım, önce genel bir değerlendirme yapacağım, sonra “Kartal katlı” kavşağına geleceğim. Çağdaş ulaşım politikalarının temel ilkesi, “araç taşımak değil, insan taşımaktır.” Özellikle kentin merkezi bölgelerine ulaşımı sağlayan yollar üzerinde ve kent merkezine yapılan katlı kavşakların yapımı, gelişmiş ülkelerce 40 yıl önce terk edilmiştir. Taradığım kaynaklar böyle söylüyor. Önce bunda bir anlaşalım. Aksi durumda tüm anlattıklarım “keenlemyekün” yani yok hükmündedir.  (Devam Edecek)