Hani bir türkü vardır; “Çadırımın üstüne şıp dedi damladı” diye…
Gündemimizin yeni bir konusu, geldi “ŞİIP” diye değil bu kez “ŞAK” diye damladı.
Taklit ve tağşişli ürünler…
Tarım ve Orman Bakanlığı, birkaç yıldan bu yana yaptığı kontrollerin yaptığı firmaların listesini yayımladı, yaklaşık dört yüzün üzerinde firma var…
Açıklanan firmalar arasında öyle firmalar var ki, “Duy da inanma” dersiniz.
Kimse kusura bakmasın ama bilmem kaç tane mağaza zinciri olan, 10 bin kişinin üzerinde istihdam sağlayan bir firmanın ürünlerinde “Domuz eti” çıktığı iddia adildi.
Gerçekten duy da inanma…
Firmanın birçok zincir lokantası var, 10 binin üzerinde istihdam sağlıyor, ürettiği ürünleri değer fiyatına satabiliyor ve bu firma “Domuz eti kullanıyor” olması mümkün değil.
Ya aklını yitirmiş olması gerekir, ya da kendi ayağına sıkması gerekir.
Sahtekârlık yapan ahlak yoksunu firma sahiplerini bu olayın dışında tutuyorum ama ben Tarım ve Orman Bakanlığının bu kontrollerinin doğru yaptığına bugüne kadar hiç inanmadım.
Neden derseniz?
Bu liste içinde, tanıdığım şirketler var ki, ürünlerini katıp karıştırarak çok para kazanmak gibi bir dertleri ve açık ifade edeyim ahlaksızlıkları da olamaz.
Sorabilirsiniz ki sen neden bu kadar emin konuşuyorsun?
Yıllar önce, aynı olay benim de başıma geldi.
“Kıymanın içinde tek tırnaklı hayvan eti var” dediler, şahit numuneyi ortaya koyunca, işi deyim yerinde ise, kocaman bir yalan, yanlışlık ve fos çıktı.
Demek oluyor ki, bu işe ciddi olarak eğilmiyor.
Demiyor ki, bu firmalar bunu neden yapsın, daha bir inceleyelim, altından bir oyun çıkar mı?
Muhtemelen yetkililer, yani örnek alan ekibin böyle bir derdi yoktur.
“Ben numunemi alırım, gerisine karışmam, ne çıkarsa çıksın bana ne” diyerek, firmaları zan altında bıraktıklarının ne yazık ki farkında ve değerlendirmesine bile değiller.
O liste içinde birçok firmanın bu halde olduğunu düşünüyorum…
Adam, yıllardan beri yurt dışına ihracat yapmış, gönderdiği yerde ürünleri kontrol edilmiş, bugüne kadar “Senin ürünlerimde üretim hatası var” diye geri gönderilmemiş.
Bu olaylar, iki yanlı gıda kontrol aymazlığıdır…
Birincisi, gerçekten ahlak yoksunu firma sahiplerinin katıp karıştırarak ürettikleri ürün ile insan sağlığını düşünmeyen ahlaksızlardır.
İkincisi ise, “Kontrol yapıyoruz” diye alınan örnekler üzerinden ardına arkasına bakmada, firmalar hakkında en ufak bir bilgi edinmeden yapılan “Kontrol aymazlığı” olayıdır.
Dönersek…
Yıllar öncesinde yapılan kontrol sonuçlarının listeyi bugün ortaya çıkarılması da anlamlıdır.
Yani, alıştığımız gibi, gündemi değiştirmeye yöneliktir.