FARUK ERGAN


ŞIMARIKLIK VE SORUMLULUK

CHP Lideri Özgür Özel’in el yükselttim demesi de şımarıklığın daniskası olarak siyasi literatüre geçmiştir.


Şımarıklık; Çevresindekilerden aşırı ilgi görmesi ya da, ilgi görmek istemesi, “kendisine gösterilen sevgi ve saygıdan veya verilen değerden yüreklenerek yersiz ve aşırı davranışlarda bulunmak”. 

Sorumluluk; Bir kimsenin üstüne aldığı, yapmak zorunda bulunduğu ya da yaptığı bir iş için gerektiğinde hesap verme durumu. TDK

Size bir görev verildiği zaman sevinir ve gurur duyarsınız, eğer akıl sağlığınız yerinde ve eğitim seviyeniz yüksekse aldığınız görevin sorumluluğu ağır gelmeye başlar, omuzlarınızda gereğinden fazla yük olduğunu hissedersiniz. 

Zira size verilen görev, namusunuza emanet edilmekle birlikte, kurallara uymanız, şımarmamanız veya keyfi davranmanızı önlemek için şerefinize ve değerlerinize bağlı kalacağınıza dair yemin edersiniz. 

Üzülerek belirtmek isterim ki, sorumluluk verilen insanların etrafında abartılı bir sayıda şımarıklar yerlerini alırlar, kendisinin namusuna emanet edilen görev sorumluluğunu yerine getiremediği veya başarısız olduğu durumlarda, şımarıklar tarafından coşturulur, ne yaptığının farkına varamaz en önemlisi AR damarları kırılmıştır, yaptığı tüm davranış biçimi şımarmasını artırır ve şımarıklar tarafından ayakta alkışlanır. 

Tüm insanların öncelikle kendisine, ailesine, yakınlarına ve ülkesine karşı sorumlulukları vardır, bir insan taşıdığı sorumluluğu yerine getirdiği veya getirmediği ölçülerde insan olma vasfını kazanabilir. 

Sorumluğu gereği karşılaştığı sorunlarla mücadele yöntemi ve çözüm üretmesiyle aldığı görevi ifa etmesi şımarmamasını gerektirir.

Bireyin yaptığı iş hakkında yeterince bilgi sahibi olmasını, o işi yapmadan önce dikkatlice planlamasını yapacak, ortaya çıkacak sorunlara karşı alacağı önlem bilimin ışığında olacak, inancını yaşarken de şımarmadan ve yine sorumluluk duygusundan uzaklaşmadan yaşayacak.

İnsan sosyal varlık olduğuna göre şımarıklık da yapabilir, eğlence de tertip edebilir ve özel hayatında ironi de yapabilir. 

Sürekli ciddi ve asık suratlı yaşamanın da bir ömür boyu sürmeyeceği malumdur. Evine gidip sofra kurmakta ölçüyü kaçırabilir, Osmanlı Turalı çeşit çeşit yüksük takabilir, klasik arabalarından birisini istediğine hediye edebilir, tüm bunları yaparken şımarık yaşamanın zirvesine çıkabilir kimseye karşı bir sorumluluğu olamaz. 

Yaklaşık 40 yıldır devam eden, gencecik insanlarımızın hayata veda etmesi, birçok ocağın söndüğü ve Milyarlarca maddi kaybın yaşandığı Ülkemizde terör sanki sadece dün olmuş gibi, mevcut yöneticiler de on gün önce göreve başmışlar gibi hava estirilmesi, sokak çocuklarının oyunda şımarıklıklarını andırıyor. 

Şımarıklık her yaşta, her insanda görülebilir hatta toplumda belli kesimlerin ya da grupların toplumsal şımarıklığından söz edilebilir. Özellikle bazılarına gösterdiğiniz ilgi ve aşırı sevginiz, bilgisiz ve görgüsüzlerin kendilerini önemli veya vazgeçilmez olarak görmelerine yol açar. 

Toplumsal şımarıkları yüreklendiren ve cesaret veren bir lider mutlaka vardır, işte bu yüzdendir ki siyasi liderler toplumu galeyana getireceği için dikkatli mesaj vermek zorundadırlar. 

Siyasi liderlerin şımarıkça veya fevrice davranışları, sosyal patlamaya sebebiyet vereceği gibi vatan savunmasında şehit olanların kemiklerini sızlatır ve yaşayan gazilerin vücut kimyasını bozar. 

Dünyanın hiçbir yerinde seçilmişlerin ve atanmışların davranış biçimleri sonsuz ve sınırsız değildir. Düşünebilme yetisi sadece insanlara verildiği için, insan sorumlu davranmak zorunda, zira büyük yangınların kıvılcımdan çıktığı gerçeği herkes tarafından bilinmektedir. 

CHP Lideri Özgür Özel’in el yükselttim demesi de şımarıklığın daniskası olarak siyasi literatüre geçmiştir.