MUSTAFA CENGİZ

Tarih: 03.07.2025 12:27

SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ GÖREBİLDİĞİ BİR İKLİME HEPİMİZİN İHTİYACI VAR

Facebook Twitter Linked-in

SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ GÖREBİLDİĞİ 

BİR İKLİME HEPİMİZİN İHTİYACI VAR

Bu hafta Ekonomiden gidiyoruz.

Kayser’de Sanayici ve Tüccarın görüşlerini aktarmaya, ilimizdeki firmaların performanslarına dair istatistikleri, odaların meclis toplantılarının satır başlarını, perde arkalarını, satır aralarını aktarmaya devam ediyoruz.

Genel kanı, piyasada ciddi bir endişe var belirsizliğe dair.

Peki bu son gelişmeler nerede konuşuldu?

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Abidin Özkaya Başkanlığında, Meclis Başkanlık Divanı, Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri, Disiplin Kurulu, Yüksek İstişare Kurulu ve İl Genç Girişimciler İcra Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sorunlar dillendirildi.

Gelinen nokta itibarı ile tıkanan sürece dair öngörüler tek tek gözler önüne serildi. 

Çözüm talepleri bir kez daha açık ve samimi bir dille ifade edildi.

İSTİHDAM YARATMAK CİDDİ BİR 

ÖLÇEK VE İRADE GEREKTİRİYOR. 

KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, 2025’in ilk yarısının geride kaldığını belirterek, “Belirsizliklerin, ekonomik dalgalanmaların ve çevremizdeki sıcak çatışmaların gölgesinde üretim yapmak, istihdam yaratmak ciddi bir ölçek ve irade gerektiriyor. 

Sanayi sektörü olarak bu olumsuzlukların etkisini derinden hissediyoruz. Bu sıkıntılı durum yılın ilk yarısındaki sanayi üretim verilenlerine de yansımış durumda. 

Enflasyonla mücadeledeki sıkılaştırıcı para politikaları sanayicilerimizi olumsuz etkilemiştir. 

Gayri safi yurtiçi hasıla ve büyüme rakamlarında sanayinin katkısının azaldığını üzülerek görüyoruz. 

Uzak Doğu’nun da arz yönlü ve yüksek ölçekli üretimleri de yurtdışı pazarlardaki rekabet gücümüzü zayıflatıyor” diye konuştu.

Özkaya, sürdürülebilir büyüme için üretim ve verimlilik odaklı bir ekonomik modelin önemine dikkat çekerek, “Tüketimi kısarak değil, üretimi artırarak enflasyonla mücadele etmeliyiz. 

Üretilemeyen ya da talep kadar üretimi yapılamayan her ürünün fiyatının artacağı kesin bir ekonomik kuraldır. 

Bunun da doğrudan ihracat ve istihdam rakamlarına olumsuz yansıyacağı unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

ORTA VE UZUN VADE SIKINTILI…

Sanayicilerin en büyük sorunlarından birinin finansmana erişim olduğuna dikkat çeken Özkaya, “Orta ve uzun vadeli projeksiyonlarla yatırım planları yapmamız gerekirken, firmalarımız maalesef kısa vadeli finansal destek arayışına girmiş durumda. 

Kullanılabilen kredilerin büyük oranda kısa vadeli ve yüksek maliyetli olması, firmalarımızı finansal olarak darboğaza ittiği gibi yatırım kararlarının da ertelenmesine sebebiyet veriyor. 

Hukuk alanında işveren aleyhine olan uygulamalar ve geçmişe dönük izaha davet süreçler de sanayicinin motivasyonunu olumsuz etkiliyor. 

En kısa zamanda üretimi, istihdamı ve ihracatı önceleyen tedbirlerin artırılması gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

YATIRIM İŞTAHININ ARTTIĞI BİR 

İKLİME HEPİMİZİN İHTİYACI VAR

KAYSO Başkanı Büyüksimitci, küresel gelişmeleri ve Türkiye ekonomisini değerlendirdiği haziran ayı meclis toplantısında, “Sanayicinin önünü görebildiği, finansmana erişimin kolaylaştığı, yatırım iştahının arttığı bir iklime hepimizin ihtiyacı var” dedi.

Büyüksimitci, yaptığı konuşmada, küresel gelişmelerden Türkiye ekonomisine, sanayi sektöründeki daralmadan ihracat performansına kadar birçok önemli konuya değindi.

Gördüğünüz gibi, iş geliyor ekonomide tıkanıyor.

Kaynak bulsa bile sanayici devamını getirememekten endişeli.

Zira paranın olmadığı, nakit akışının yaşanmadığı bir süreçte eninde sonunda makinaların stop edeceği gün gibi ortada.

Bu nedenle yatırıma dair haklı endişeler var. 

“KÜRESEL GERİLİMLER 

BELİRSİZLİĞİ ARTIRIYOR”

Dünyada uzun süredir devam eden belirsizlik ortamının artarak devam ettiğini belirten Büyüksimitci, “Rusya-Ukrayna savaşı hâlâ devam ederken, şimdi bir de Orta Doğu’da yükselen çatışmalarla karşı karşıyayız. 

Gazze’de yaşanan insanlık trajedisi yüreğimizi yakarken, İsrail-İran arasındaki gerilim ve ABD’nin sürece dâhil olması, sadece bölgesel değil, küresel ölçekte de ciddi bir tedirginliğe yol açıyor. Tüm bu gelişmelerin, doğal olarak küresel ekonomiye de yansıdığını ifade eden Büyüksimitci, “Enerji fiyatları yeniden yükselişe geçti. 

Bu da enflasyon baskılarını artırıyor. 

Dünya genelinde merkez bankaları sıkı para politikalarına devam ederken, tedarik zincirlerinde yeni riskler oluşuyor. 

Bu da üretim maliyetlerini artırıyor, ihracatçı firmalarımızı zorluyor” dedi.

Bir de bu işe çanak tutan küresel oyuncular var.

ABD, Çin, Rusya ve diğerleri.

Hem savaş içindeler, hem de haksız bir rekabeti olanca hızı ile de körüklüyorlar.

Dünyanın bütün kaynaklarını har vurup harman savuruyor, gelişmekte olan ülkeler, 2. Dünya ülkelerini rekabet edemez hale getiriyorlar. 

GÜÇLÜ BİR SAVUNMA SANAYİNİN 

ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILDI

Büyüksimitci, böyle bir dönemde güçlü bir savunma sanayiine sahip olmanın öneminin net bir şekilde anlaşıldığını belirterek, “Türkiye savunma sanayiindeki yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 80’in üzerine çıkararak büyük bir başarıya imza attı. 

Türkiye, silahlı-silahsız hava araçları ve milli muharip uçağı KAAN gibi yüksek teknoloji ürünleriyle küresel pazarda söz sahibi olmaya başlamış, önemli ihracat anlaşmaları imzalamıştır. 

Biz sanayiciler de Ar-Ge, yüksek teknoloji üretimi ve nitelikli insan kaynağı konularında üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

SANAYİDEKİ DARALMA 

VERİLERE DE YANSIDI!

Ekonomide uygulanan sıkı para politikalarının sanayi sektörünü ciddi biçimde etkilediğini ifade eden Büyüksimitci, “2025 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarına dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 büyürken, sanayi sektörü yüzde 1,8 daraldı. 

Geçen yıl GSYH içindeki sanayinin payı yüzde 21,7 iken bu yıl yüzde 19,2’ye geriledi. 

Yani üretmeden büyüyen bir ekonomiyle karşı karşıyayız. 

Eğer istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyorsak, üretimi artırmalı, sanayicimizin rekabet gücünü mutlaka yükseltmeliyiz. Sanayicinin önünü görebildiği, finansmana erişimin kolaylaştığı, yatırım iştahının arttığı bir iklime hepimizin ihtiyacı var” dedi.

FİNANSMANA ERİŞİM 

HÂLÂ EN BÜYÜK SORUN

Sanayicilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin finansmana erişim olduğunu vurgulayan Büyüksimitci, kısa vadeli kredi imkanlarının yetersizliğine ve yatırım kararlarının ertelendiğine dikkat çekerek, “Bankalardaki kredi genişlemesi sınırlı kaldı. 

Firmalarımız uzun vadeli kaynaklara ulaşmakta zorlanıyor. 

Bu da yatırımların önünü tıkıyor” dedi.

Durum bu.

Türkiye bu manada önemli bir darboğazda.

Deniz bitmiş durumda.

Bir zamanlar dövizin bol olduğu, ekonominin devralınan Kemal Derviş modeli ile tıkır tıkır işlediği IMF’ye bile borç verdiğimiz günlerden yine har vurup-harman savurmanın ve iş bilmezliğin faturası olarak IMF’nın tezgahına düştüğümüz günlere geri döndük. 

SANAYİCİNİN SORUNLARINI TÜM 

PLATFORMLARDA DİLE GETİRİYORUZ

KAYSO olarak sanayicilerin yaşadığı sorunları her platformda dile getirdiklerini belirten Büyüksimitci, “Kayseri Sanayi Odası Olarak sanayimizin gelişmesi, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için gayret ediyor, sorunları dile getirip, çözüm önerilerini ilgili makamlara iletiyoruz.

Daha önce TOBB Ekonomi Şurasında ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın Kayseri ziyaretlerinde olduğu gibi, geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanımızın katılımı ile düzenlenen Yargı ve İş Dünyası Sempozyumunda sizlerden gelen sorun talep ve önerileri dile getirdim. 

Ayrıca kapsamlı bir dosya hazırlayarak Sayın Bakanımıza ilettik. ” dedi.

“İSO İLK 500’DE 13, TİM İLK 

1000’DE 18 FİRMAMIZ VAR”

Son olarak sanayideki başarıların da altını çizen Başkan Büyüksimitci, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2024 yılı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 13, TİM tarafından açıklanan “İlk 1000 İhracatçı” listesinde ise Kayseri’den 18 firmanın yer aldığını açıklayarak, “Türkiye’nin sanayileşmesine katkı sunan ve sıralamaya girerek göğsümüzü kabartan, tüm firmalarımızı ülkemiz ekonomisi, ihracatı ve istihdamına sağladıkları katkılardan dolayı can-ı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

SORUNLAR YUMAĞI BELLİ…

KTO, KAYSO, KOSB hangi STK’ya sorarsanız sorun sorunlar yumağı hemen hemen belli.

Aslında çözümde belli. 

Kayseri şu ana kadar 1.5 Milyar dolarlık ihracat yaptı.

Geçen yıl 5 milyarı ıskalayıp 4 milyara yakın bir ihracat rakamı gerçekleşmişti.

Dövizdeki baskılama gerek İhracat gerekse de ithalat bağlamında sıkıntıları körüklüyor.

Sanayici, Tüccar hali ile önünü göremediği için parasını faize yatırarak şimdilik kendilerine göre “Güvenli Liman”da kalmaya devam ediyorlar.

2025’in ilk 6 ayı sorunlu geçti.

Türkiye ürütmeden büyüyen hormonlu bir ekonomi ile karşı karşıya. 

2024’te mücadelelerle dolu bir yol olmuştu.

Bakalım ikinci dönemi 2025’in nasıl geçecek?

Üretim ekonomisine geçmeyi başarabilecek miyiz?

Umutsuz değiliz ama umutlanmak için de hükümetin ayakları daha da yere sağlam basan projelerle güven ortamını yeniden tesis etmesi şart.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —