Bilmem hatırlar mısınız, Türkiye’de en çok değiştirilen bakanlıklardan birisi Milli Eğitim bakanlığı.
Yani gelen gidenin programını anında değiştiriyor.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmış.
Çıkmış çıkmasına da on yıldır hazırladığınız müfredattan çıkartmaya çalıştığınız Mustafa Kemal ATATÜRK’ü bir on yıl daha çalışsanız çıkartamayacaksınız…
Ha şunu da söyleyeyim görünüşe göre, İçinde ATATÜRK ve tarihimize geniş yer vermeyenler bu 27 kitapçıklı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatını zahmet edip boşuna hazırlamışsınız çünkü “puzzel” gibi oynadığınız eğitim sistemiyle sağlıklı ve verimli bireyler yetiştiremeyecek duruma gelmişsiniz.
Yapboz oyununa dönen eğitim sisteminde çöküş dönemine geçtiğimiz, modele bir yenisi daha eklenerek startı verildi…
Onlarca kişinin oturup hazırladığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredatı görücüye çıktı. Hemen hemen her yıl değişen sistemle Milliği Eğitim Bakanlığı Öğrenciler ve öğretmenleri sistematik olarak “puzzel” düzenine getirdi.
Önce çevremde öğretmen olup atama bekleyen kişilerden müfredatla ilgili serzenişlerini dinledim, öyle umutsuz konuştu ki; verdiği emeklerinin, çabalarının boşa gittiğinin acısını yaşıyordu… bu ve bunun gibi atama bekleyen binlerce öğretmen adayları sanırım aynı hayal kırıklığı içerisinde daha çok zaman bekleyecekler gibi…
Bunun üzerine merak ettim müfredata birde ben göz atım dedim. 27 kitapçıktan oluşan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında hazırlanmış.
Önce ortak metin kitapçığına baktım “Yetkin Erdemli İnsan” yetiştirme konusunda hem fikir olmuşlar…
Açıkçası bütün kitapçıkları okuma zamanı olmadığından kısaca göz gezdirdim. İnanın göz gezdirmek bile yetti, karmaşık, arapsaçına dönmüş bir müfredat olmuş da, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü yok sayacak kadar pervasız bir Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatı hazırlamışlar…
Ortak metin kitapçığından başlayarak 8. Sınıfa kadar içinde Atatürk olan ve Atatürk tarihi ile ilgili bir satır bile göremedim…
İnkılap Tarihi 8. Sınıf, Tarih dersi ise 9. Sınıfta görülmeye başlıyor, ama Osmanlı dönemi ait olaylar detaylarıyla anlatılmış. Bakın tarih derslerinde neler var;
Geçmişin İnşa Sürecinde Tarih
Eski Çağ Medeniyetler
Orta Çağ Medeniyetleri
Türkistan’dan Türkiye’ye
Beylikten Devlete Osmanlı
Cihan Devleti Osmanlı
Değişen Dünya Osmanlı
Döşüm Sürecinde Osmanlı
Savaşlar Sarmalında Osmanlı… ve gerisi yok, yani Osmanlının çöküşü, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Osmanlının yenilgisini ve bıraktığı borçla ilgili hatta yoktan var ettiği Ülkemizi anlatan tarihleri yok saymışlar.
Bizim tarihimiz bunlardan ibaret değildir. Tarihini, geçmişini yok sayan bir millet çökmeye meyillidir.
Açıkça düşünce ve zihniyetlerini kitaplaştırmışlar bu müfredatta.
Çocuklarımıza Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl ve ne şartlarda kurulduğunu temel eğitimde vermeyecekte ne zaman verilecek? Tarihini bilmeyen bir nesil, vatanına sahip çıkmayan bir nesil olarak yetişir.
Eğitim seviyemizin gelişmiş ülkelere göre çok geride olması bu müfredatla daha da geriye düşmesi kaçınılmaz bir son olacak. Düşünsenize demokratik görünümlü bir ülkedesiniz, ama toplumun eğitim düzeyi ortaçağ düzeyine gerilemiş ne kadar acı bir durum değil mi?
Dikkatimi çeken “Erdem-Değer-Eylem Modeli” disiplin…disiplin elbette çok önemli ancak buradaki disiplin sanırım çocukların eğitim açısından ufku aydınlatan cinsten değil, daha çok ruhsuz, robot gibi bir nesil yetiştirme programını ele almışlar.
Erdemli ve Yetkin insanı hangi bilgilerle yetiştireceksiniz? Siyasal İslam içeren konularla mı? İçinde ATATÜRK ve tarihimize geniş yer vermeyenler bu 27 kitapçığı boşuna hazırlamışlar zahmet etmişler laiklikten, adaletten, bilimsellikten uzak, ülkemizin kurucusu hakkında deneyimleri anlatılmayan bir eğitim ne kadar sağlam ve sağlıklı olabilir?
4. sınıftan başlamak üzere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Peygamberimizin hayatı Kuran-ı Kerim yer alıyor, 9. Sınıfta yine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Peygamberimizin hayatı, Kuran-ı Kerim devam ediyor ve 9. Sınıfta Temel Dini Bilgiler Dersi olarak ayrıca eklenmiş.
Bunlar da öğrenilmesi gereken konularımız elbette, fakat Atatürk ilke ve İnkılaplarını yok denecek kadar aza indirgeyerek diğer dini konuların ağırlıklı olması acaba Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “sizin tarikat ve cemaatler dediğiniz, bizim STK’ larımızdır, biz onlarla protokol imzaladık ve imzalamaya da devam edeceğiz.” Dediğini hatırlatarak “Mürid mi” yetiştirilecek diye sorma gereği duydum.
Ülkemiz tarikat ve cemaatlerden kurtulamamışken, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altındaki müfredat tüm okullarda tarikat ve cemaatleri aratmayacak gibi hazırlanmış…
Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl ve ne şartlarda kurulduğunu temel eğitimde vermeyeceksiniz de ne zaman vereceksiniz?
O kadar uğraşmışsınız ki,Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü Tarih kitabından çıkartmanız değil on yıl, 100 yıl uğraşsanız da asla çıkartamayacaksınız.
Bir toplumun temellerinden sarsmak istiyorsanız Milli Eğim’de ki gidişatı değiştirmeniz ve bozmanız yeterli.
Toplum zaten ondan sonra kendiliğinden bozulacaktır…