NEBAHAT ERDOĞAN


NE OLACAK BU EKONOMİNİN HALİ?

Çok kez dile getirdiğimiz konu Ülke ekonomisi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bilindiği üzere 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili olmayıp bir önceki hükümette Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.


Çok kez dile getirdiğimiz konu Ülke ekonomisi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bilindiği üzere 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili olmayıp bir önceki hükümette Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

2018 seçimler sonrası ekonomi yönetimi Hazine ve Maliye Bakanlığı adı altında yeniden yapılandırıldı.

Mehmet Şimşek, 2018’den itibaren kabinede yer almadı ve İngiltere’ye gitmişti.

Beş yılın ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Mehmet Şimşek bir araya geldiğinde “yurtdışında finans kuruluşlarındaki işlerim nedeni ile aktif siyasete girmeyi düşünmüyorum.” diye söylese de birkaç görüşme sonrası, ekonominin başına geçmeyi kabul etti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’den görevi devralıp o günden itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini yürütüyor.

Mehmet Şimşek göreve başladığından itibaren sanki Türkiye ekonomisini hiç bilmiyor, yönetim sanki başkalarının elindeymiş gibi  “Enkaz devraldık…”  demesi de hayli şaşkınlık yaratmıştı.

Geldiği günden itibaren ekonomik krizin sebebi vatandaşmış gibi faturayı onlara kesmeye başladı.

Neymiş, “Maaşlara zam yapılırsa o kadar çok alış veriş yapılır, enflasyon düşmez” diyerek asgari ücrete yılda bir, emekliye de sadaka bedelinde zammı uygun gördü.

KILIÇLAR KUŞANILDI, SAHAYA İNİLDİ

Malum bu aralar hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek 

"Kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Şimşek, yapılan denetimlerin her sektörde artarak devam edeceğini belirterek, "Bizim kayıt dışılıkla mücadele dışında hiçbir seçeneğimiz yok, açık konuşayım. Çünkü vergi oranlarında birçok alanda sınırdayız. Artık vergi oranlarındaki artıştan çok kayıt dışılıkla mücadele dozunu artıracağız. Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişlerinin sürekli sahada olacağını vurgulayan Şimşek, hedefin vergide adalet ve etkinlik olduğunu söyledi.”

Konuşmasının devamında;

Şimşek, kayıt dışılığın en büyük adaletsizlik olduğuna dikkati çekerek, bu durumun işini düzgün yapan, anayasada ortaya konulan sorumluluklarını yerine getiren, devlete vergiyle katkıda bulunan mükellefler için de haksız rekabet oluşturduğunu kaydetti.

Borç defteri kabarık Bakan Mehmet Şimşeğin yukarda belirttiği gibi kayıt dışı mücadele dışında hiçbir seçeneğimiz yok diyor. 

İlçelerde memurlar merkeze çekildi, kılıçlar kuşandı. 

Ya Allah Bismillah sahaya inildi. 

Neymiş efendim, kapı kapı dolaşıp tahsilat yapılacakmış.

Hadi bakalım garibanın ocağına incir ağacı dikmeye.

Hayde bre pehlivan… Kim tutar seni?!…

Meydanlar yiğit görsün, ekonomi nasıl düzeltilirmiş herkes bilsin.

Hal böyle olunca esnaf tedirgin, esnaf kan ter içinde “acaba bugün hangimiz kurban edileceğiz” der gibi acı bir bekleyişte.

Sormazlar mı peki, “bu güne kadar neredeydiniz siz maliye bakanı neden kayıt dışına göz yumdunuz, şimdi mi aklınıza geldi. 

Gücünüzü esnafın ümüğüne çöküp haraç kesmekte mi buldunuz?”

Hangi konuda adaletli davrandınız ki? 

Elbette borcu olanlardan alınması taraftarıyım ama, kayıt dışı olarak belirttiğiniz işletmeler derken kimlerden bahsediyorsunuz? 

Suriyelilerin açmış oldukları işletmeler kayıt içi mi, kayıt dışı mı?  öncelikler bunları denetleyin derim ben, bizim esnafımızdan çok kazanıp bir kuruş vergi alınmadığını yedi cihan biliyor. 

Hani hedefte haksız rekabet, haksız kazanç ve vergide adalet istediğinizi belirtiyorsunuz ya bunları da sıkı bir denetimden geçecek mi?

Peki kayıtlı olup, yıllardır milyarlarca lira vergi borcu olanların bir kalemde sildiğiniz vergi borçlarını almayı düşünüyor musunuz? 

Hem de geriye dönük olarak olan borçlarını? 

Sahaya inip kılıç kuşandıysanız, adil olarak her kapıyı tıklamanız şart ki, o zaman adaletli davrandığınızı bilelim.

Şunu da belirtmek isterim bu ülkede sadece muhalif insanlar yaşamıyor. Bu şahıs olur, kurum olur, esnaf olur, işletme olur hiç fark etmez, beceriksizliğinizin acısını böyle çıkartmanız ne kadar adil acaba.

CHP’li belediyelere iki gün içinde tebligatlar gönderip, hemen akabinde, yasal süresi dolmadan icra takibine almanız, Akp belediyelerine de aynı uygulama yapılacak mı diye de çok soruldu ama onlar henüz bu uygulamaya dahil olmadı sanırım, hani haksız kazanç ve vergide adalet dediniz ya? sorum istedim.

“Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak” sözünüzü unutmayın.

Bu konuda Başkan Yalçın’dan sanayicinin önündeki engellerin kaldırılması çağrısı yaptı.

SINIRLAMALAR VE CEZALAR 

SANAYİCİLERİ ENDİŞELENDİRİYOR

OSB Başkanı Mehmet Yalçın, geçtiğimiz günlerde TBMM’de yasalaşan Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun getirdiği bir takım aksaklıklara ilişkin açıklamada bulundu. 

Yalçın,  “Yeni vergi yasasındaki bazı hükümlerin üretimin ve ticaretin aksamasına ve hatta durma noktasına gelmesine neden olmasından dolayı endişe taşımaktayız” diye konuştu.

Başkan Yalçın, Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatlara getirilen sınırlamaların ve can yakıcı cezalar içermesinin sanayiciler arasında endişeye yol açtığını belirten OSB Başkan Mehmet Yalçın TBMM’de yasal düzenlemelere gidilmesini olumlu bulduklarını vurguladı.