MUSTAFA CENGİZ

Tarih: 15.09.2023 11:30

MİLLETİN ÇEŞİTLİLİĞİ VE YENİ ANAYASAYA DAİR…

Facebook Twitter Linked-in

Sayın Cumhurbaşkanı son konuşmalarının birinde çıktı ve dedi ki ”Milletin Çeşitliliği…”

Bunu nerede söyledi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Anayasa yapılmasına dair yaptığı konuşmada: "Milletin çeşitliliğini ve zenginliğini yansıtan bir anayasa hedefliyoruz." ifadesini kullandı. 

Daha önce de “Milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım” demişti.

23 Şub 2013'te Recep Tayyip Erdoğan "Ben Mardin'de dedim ki, biz bütün milliyetçiliği ayaklar altına almış iktidarız. Bunu burada da söylüyorum. İstanbul'da da söylüyoruz."

Çeyrek asra varan iktidar sürecinde dün öyle, bugün böyle, yarın işinize gelse de gelmese de hem öyle hem de böyle…

NEREDEN…. NEREYE…

Ne zaman geldik “tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet” den buralara?!...

Hani Milli birlik ve bölünmez bütünlüğümüzün dayandığı temeller “tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan” ülküsü idi?

11 Şub 2017 seçim Konuşmasında 'tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet' vurgusunda bulunan bu ilkeler için Anayasa değişikliğine 'evet' denileceğini söyleyen de onlardı.

Ve ne gariptir ki; 'Milliyetçiliği ayaklar altına aldık' diyen Erdoğan ile Bahçeli şu an ortaklar ve son dönemde Türkiye’nin kaderini tayin eden Cumhur İttifakının tüm hamlelerini birlikte hayata geçiriyorlar.

Yeni Anayasa konusunda MHP’nin bir çalışması olmuştu.

AK Parti’de bu konuda ısrarcı.

12 Eylül Askeri Darbesi ile yenilenen Anayasa’da birçok madde çoktan değişmiş durumda.

Ancak sanırım öncelik ilk dört maddenin “Değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez” maddelerinin de işinin bitirilmesi üzerine yoğunlaşılmış durumda.

Meclis aritmetiği bunun için yeterli değil.

AK Parti, MHP ve Sağdan meclise giren partileri sağdan, sola, yukarıdan aşağıya yazıyor, çıkartıyor, bölüyorsunuz 350’yi bile bulmuyor.

En az 400 şart.

HDP bu topa girer mi?

Onu önümüzdeki günlerde yapılacak olan pazarlıklar gösterecek.

Zira iki önemli ismin ev hapsi dahil serbest bırakılmalarına dair pazarlıkların sürdüğü konuşuluyor. 

CHP’nin tavrı ne olur.

Grup başkan vekilleri Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır dedi ki ”Göndersinler bir bakalım, görüşelim”.

BU KONUDA VATANDAŞ NE DİYOR?

Ömer Faruk Eminağaoğlu @eminagaoglu “Erdoğan, "yeni anayasa ve milletin çeşitliliği" diyor. Milletin çeşitliliği mi... Amacı, kendi yol haritasını uygulamak ve iktidarda kalmak... Bir yandan seçmenleri ve diğer siyasi partileri yanına çekmeye çalışmak... Diğer yandan AB'ye mesaj.. Vb. vb...

Saymakla bitmez.. Cemaat ve tarikatlara, etnik, dilsel, dinsel farklılıklara, bu farklılıklara dayalı, eğitim ve yönetimlere  vb de anayasal dayanak...”

Şükrü Kuleyin @sukrukuleyin61 "Milletin çeşitliliği? Yani Ümmet. Bir hatırlatma; Ümmet değil Millet. Bu milletin adı da Türk Milletidir…

Çiğdem Akdemir @akdemircigdem" "Tek millet"ten "Milletin çeşitliliği"ne.. Öyle mi?"

yavuz hancıoğlu @yavuzreis25 "Avrupa birliğine girmedik fakat Ülkemiz Birleşmiş Milletleri geçti her milletten insan var. Seçim öncesi “tek millet” Seçim sonrası “milletin çeşitliliği”"

Erdem Atay @medreyata "6’lı masa: Kapsayıcı Anayasa (1921) Erdoğan: Kuşatıcı anayasa (milletin çeşitliliği - 1921) Cumhuriyetçi Vatanseverler: Türk milleti… (1924)"

Ercan Yaşar İlhamoğlu @IlhamogluErcan "Milletin çeşitliliği??????

Bu ne demektir_ Türk Milleti değil, ulusal bir devlet değil, toplama kampına dönüşmüş bir devlet demektir. Bunu kabul mu edeceksiniz Ey Milletim?  Türkiye Cumhuriyeti ve Anayasa'nın ilk maddesine dokunmak bize savunma hakkını verir........"

Mahir ŞEKİ @mahirseki "*Ben ''Milletin Çeşitliliği(?!) ve Zenginliği(?!) lafından'' Şunu Anlıyorum: Artık Türk Milleti yok, Millet Çeşitleri var.. Ana Çeşitler; ''Türk, Kürt ve Arap'' Halkları(?!)'dır.. Bu Halkların ''Anadil ve Kültürlerini Her Alanda Yaşa(t)maları'' Anayasal Hakları Olacaktır..."

Kerim Yılmaz @KERIMYILMAZ0646 "Sivil ve özgürlükçü temalı/sloganlı yeni anayasa hazırlığına esas olacak; “milletin çeşitliliği ve zenginliği” sözünü; Graham Fuller’in “Türkiye çok dilli,çok kültürlü bir yapıyı benimsemeli”  Talimat gibi tavsiyesiyle birlikte düşünün ve anlayın!!!"

Levent Özeren @lvntozrn "Tek millet" derken, "milletin çeşitliliği" ne demek? Bu söz çok sıkıntılı! Her kim bu sözü söylettiyse, bir takım yerlerin maşasıdır. DİKKAT!”

Gizem der ki;@SheWolf_3c “Milletin çeşitliliği olmaz.  Aksine; çeşitlilik "millet olma" bilincine erişir. Millet olan başarır, ülke olur.  Bu ülkeyi Türk Milleti olmaktan çıkarmaya çalışıp, çeşitlilik formuna geri döndüremezsiniz!

Ali Uzunırmak @AliUzunirmak "“Milletin zenginleşmesi” ni anladık ta, “Milletin çeşitlenmesi”yle neyi kastediyorsunuz Sn CB? Anayasa değişikliğinde vaat ettiklerinizden biri “millet zenginliği” bal,ikincisi “millet çeşitliliği”, bala zerkedilmiş zehir! Anayasa, Yasa değişikliklerini hep böyle yapageldiniz!"

Meltem GÜRSOY @gelincik64 "Nasıl yani? Milletin çeşitliliği. Millet flora mı? Türk kültürünün benim inebildiğim, öntürk tarihinde "MÖ 45 binde bile"böyle bir düşünce biçimi yok."

Ömer Çiftçi08 @yakupoglu080808 “Kökü belirsizlerin en büyük  argümanı "Milletin Çeşitliliği" söylemidir...! NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE” 

TÜRKİYE’DEN ÜST KİMLİK TÜRKLÜKTÜR…

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayanların üst kimliği Türk’tür.

Siz isteseniz de, istemeseniz de, kabul etseniz de etmeseniz de değiştirmeye çalışsanız da…

Alt kimlik ya da çeşitlilik diyerek farklı boyutlara taşımak ya da bölmek istediğin şey ise insanların aidiyet duygusu ile bağlı bulundukları, ya da hissettikleridir.

Kürt, Laz, Çerkes, Alevi, Avşar gibi.

Ama siz hem insanları Müslüman-Gayri Müslüm, Müslüman-Sunni, Türk-Kürt-Çerkes-Alevi diye başka tanımlamalarla bölmeye kalkarsanız asıl sorun o zaman başlıyor. 

Hiçbir parti’den ve genel başkandan tek çıt yok.

O hariç. 

Bakın bu konuda ne diyor zafer partisi genel başkanı Ümit Özdağ?

“Türlü yemeği çeşitli olur. Türk Milleti, Türk Milletidir. Çeşidi olmaz. Milletin çeşitliliğini ve zenginliğini yansıtan anayasa yapacağız demek Türk Milletini dağıtacağız demektir. @zaferpartisi”

SİNAN MEYDAN İLE BİRİTELİM...

Bu konuya dair en güzel tespitlerden birisini o yaptı.

Sözü bugünlük final bölümünde ona bırakalım…

Sinan Meydan @SMEYDAN "Milletin çeşitliliği" derken?

Türkiye Cumhuriyeti çok uluslu bir imparatorluk değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nde Irk, etnik köken,din ve mezhep farkı gözetilmeksizin Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan tüm  yurttaşlar tüm çeşitliliğiyle "Türk Milleti"ni oluşturur. 

1924 Anayasası 88.maddeye göre "Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibariyle Türk denildiği" belirtilmiştir. 

Atatürk'ün 1930'daki tanımıyla, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" 

Görüldüğü gibi Cumhuriyetin kuruluş felsefesinde "Türk Milleti" "yurttaşlık bağını" esas alan ortak kimliğimizin adıdır. Türk Milleti, zaten çeşitli unsurların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. 

Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni, bu yüzyılda, Osmanlı'daki yaklaşımla "milletin çeşitliliği" mantığıyla dizayn etmeye kalkmak, Türk Ulus Devletini,Türkiye Cumhuriyeti'ni bölecek, ulusal birlik bütünlüğü yerle bir edecek bir süreci tetikleyecektir. 

Oysa ki, 100 yaşındaki Cumhuriyetimizin -bütün gerici, bölücü ve emperyalist ayrıştırma politikalarına rağmen- en büyük başarılarından biri bizi tüm farklılıklarımızla, çeşitliliğimizle uluslaştırmış olmasıdır. 100 yıldan fazla biz zamanda sertleşen bu çimentoyu kırmaya kalkmak "ulusal intihar" olur.

SON SÖZ:

Türk milleti, bu topraklarda bütün unsurlarıyla yaşayan 85 milyonun ortak adıdır.

"Türkiye Türklerindir!”

 

 

 

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —