MUSTAFA CENGİZ


METİN KURT’U BİLİR MİSİNİZ?

Milli maç arası nedeniyle bugün biraz nostalji. Metin Kurt, “Futbol borsada değil, arsada güzel” diyerek endüstriyel futbola çalım atan ‘Çizgi Metin’, politik duruşu ve benimsediği ahlaki ilkelerle farklı bir futbol anlayışını temsil ediyordu. Futbolun futbol olduğu dönemlerde emekçi bir futbol adamının bugünleri görerek verdiği onurlu mücadeleyi biraz da yollarının kesiştiği Kayserispor ile harmanlayarak genç nesile aktarmaya çalıştık. Yazdıklarımız, yazılabileceklerin yüzde biri bili değil... Farkındayım… Böyleleri kolay kolay gelmiyor. Hele hele her şeyin maddiyat ve paranın geçer akçe olduğu günümüzde böyle ideolojiye önem veren, hak-hukuk-adalet-eşitlik isteyenler ve bu uğurda mücadele edenlerin sayısı nerede ise kelaynak sürüleri gibi oldu. Unutmadık kaptan. Allah rahmet eylesin…


Kayserispor futbol tarihini yazmış birisi olarak Metin Kurt’a özel bir parantez açmak lazım.

Her yönü ile.

Bizden bir önceki jenerasyon epey şanslı.

Zira onlar futbolun o güzel, çirkinleşmeyen, gerçek fair play ruhu ile izleme fırsatı buldular.

Sonrası malum.

Peki Metin Kurt’u diğer sporculardan ayrı yapan özelliği ne idi?

Bu konuda bilginiz ya da kıyısından köşesinden araştırmışlığınız var mı?

Metin Kurt kimdi, futbola, paraya bakış açısı ne idi?

Futbol sektörünün geleceğine dair endişeleri neydi ve hangi girişimlerde bulundu.

Kayserispor ile yolları ne zaman kesişti?

Neler yaptı Kayseri’de.

Hem futbolcu, hem antrenör, hem de yerel bir gazetede köşe yazarlığı yaptığını biliyor musunuz?

Bugün size efsaneyi anlatacağım.

Ve… Bir Ahde Vefa’nın perde arkası bu kadar vefasız bir alemde. 

Devrimci spor adamı Metin Kurt, “Futbol borsada değil, arsada güzel” diyerek endüstriyel futbola çalım atan ‘Çizgi Metin’, politik duruşu ve benimsediği ahlaki ilkelerle farklı bir futbol anlayışını temsil ediyordu.

KİMLERLE OYNADI?

1976-1979 döneminde Kayserispor'da yer aldı Metin Kurt.

Futbolculuğunu, kişiliğini anlatmaya gerek yok sanırım. 

İşte o efsane Kayserispor kadrosu..

Kulüp başkanı Osman Erköse.

Teknik Direktör Yılmaz Gökdel ve Yardımcı Antrenör gazeteci büyüğümüz Ahmet Çınar.. 

Zamanının popüler futbolcularından Metin Kurt, kaleci  Erdinç, Enver Ürekli, Erdinç Sandalcı, Gıyasi Tokoğlu, Küçük Mustafa, Esat, Cengiz, Canan, Yılmaz, Adem, Ertan, İsmail,  Erhan, Zeki, Cin Ali, Mustafa Altındağ ve niceleri.  

Kimler yok ki kadroda…

Önce futbolculuk yaptı.

Daha sonra da teknik adamlık. 

Kayserispor’dan epey Galatasaray patentli oyuncu geldi geçti ama sanırım Metin Kurt bir başka idi gönüllerde, hafızalarda. 

Futbolu bırakmasının ardından aralarında Yedikule ve Kayserispor kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırmıştır.

TÜRK FUTBOLUNUN ASİ RUHU METİN KURT

Metin Kurt, futbolun asi ruhuydu. 

Galatasaray’ın efsane kanat oyuncusu, sadece sahada değil, hayatta da mücadele etti. Hem futboluyla hem de sol görüşüyle iz bıraktı. Kardeşi İsmail Kurt da Fenerbahçe'nin efsanelerindendir.

1948’de Kırklareli'nde doğdu. Yeteneğiyle kısa sürede dikkat çekti. 1970’te Galatasaray’a transfer oldu. Sarı-kırmızılı formayla üç lig şampiyonluğu kazandı. Hızı ve tekniğiyle taraftarın sevgisini kazandı.

Ancak Metin Kurt sadece futbolcu değildi. Futbolcuların hakları için mücadele etti. Sendikalaşmayı savundu. “Futbol borsada değil, arsada güzeldir” diyerek sisteme meydan okudu. Bu duruşu ona “Devrimci Metin” lakabını kazandırdı.

Futbol hayatı boyunca haksızlıklara karşı durdu. Bu yüzden dışlandı. 1976’da Galatasaray'dan ayrılmak zorunda bırakıldı. Kayserispor’a transfer oldu. Üç yıllık bir maceranın ardından da 1980’de futbolu bıraktı.

Galatasaray'ın efsane futbolcularından Metin Kurt (Çizgi Metin) futbolcuların sendikal örgütlenmesi uğruna mücadele ettiği için liglerden aforoz edildi. Futbolu ve bu ülkeyi "parasıyla" değil yüreğiyle sevdi. 

“Futbol borsada değil, arsada güzel” diyen Metin Kurt gibi onur abidelerinden, yandaş bürokratlarla birlikte arsa spekülasyonu yapan kulüplere ve yöneticilere düşüş, futbolumuz açısından tabii ki üzücüdür.

Metin Kurt, futbolun emekçisi olarak anıldı. 2012’de aramızdan ayrıldı. Ardında mücadele dolu bir miras bıraktı.

2009'da Spor-Sen'i kuran Metin Kurt, burada yaşadığı fikir ayrılıkları sebebi ile sendikadan ayrılarak, 2010'da Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nı (Spor Emek-Sen) kurmuş, 24 Ağustos 2012’de 64 yaşında hayatını kaybetti.

Futbolun Spartaküs'ü Metin Kurt sonsuzluğa uğurlandı...

Yeşil sahaların boyun eğmeyen efsane sol açığı Metin Kurt son yolculuğuna uğurlandı.

Devrimci spor emekçisi Metin Kurt son yolculuğuna TKP'li yoldaşları, spor emekçileri, ailesi ve taraftarlar tarafından uğurlandı.

Devrimci 'sol açık' Metin Kurt için ilk tören yoldaşları tarafından yapıldı.

Devrimci spor emekçisi Metin Kurt'un dün yaşamını yitirmesinin ardından yoldaşları sporun spartaküsünü "Metin'e sözümüz devrim olacak" sloganlarıyla uğurladı.

Kurt için ilk tören üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi ve Kurucu Genel Başkanlığını yaptığı Spor-Emek-Sen tarafından Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde düzenlendi. NHKM'deki törenin ardından Kurt'un cenazesi ikindi namazını sonrası Ataşehir Mimar Sinan Cami'nden kaldırılarak sonsuzluğa uğurlandı. 

OĞUZ GÜMÜŞKAYNAKTAN…

Merhum ilimizin en önemli gazetecilerinden birisi olan Allah rahmet eylesin Mustafa Gümüşkaynak’ın oğlu.

O döneme yetişip, Metin Kurt’u izleyenlerden.

Bakın nasıl bir nostaljik paylaşım yapmış geçtiğimiz yıllarda?

“ Yaşı kırkın üzerinde olupta futbolla ilgisi olan herkesin tanıdığı bir futbolcu idi, PTT, Galatasaray sonunda Kayserispor Önce Futbolculuk Sonra Kayserispor’da Antrenörlük yapan kişi Metin Kurttu 

Kayserispora transfer olduğunda “Kayseri’de konuşabileceğim güvenebileceğim kim var?” diye İstanbul’da Cumhuriyet gazetesine gidip sorduğunda rahmetli babamın ismini vermişler.               

“Gazetecidir Türkiye’de zor bulunacak kişi git Ülker gazetesinde bulursun” diye. Rahmetli babamla iyi ahbaptı ailecek görüşürdük 

Metin Kurt, sıra dışı bir futbolcuydu. Ülkesine karşılıksız aşıktı. Yine bir Galatasaraylı olan rahmetli efsane futbolcu Metin Oktay’ın izindeydi. Bilgi yüküydü. Diplomasının ötesinde kültür tırıydı.   Futbolun içinden  gelen, futbolda tabanla-tavan arasını çok iyi bilen, futbolcunun hayatına önem veren, sakat kalan futboldan aradığını bulamayan sonuçta futbol oynama uğruna perişan olan futbolcunun da antrenöründe mutlaka yasal bir güvence altına alınması için olağan üstü çaba harcadı. 

Tek kanallı TRT’nin olduğu dönemde bir çok spor adamının bulunduğu açık oturumların birinde futbolcuların sendikalı olması ile ilgili konuşmaya başladığında sanırım Kahraman Bapçumdu “Futbolcuya ne sendikası ne güvencesi!” diye alaylı alaylı cümlelerle kahkahalar eşliğinde yanıt vermişti hiç unutamam bu sahneyi…

…………

“Futbol Borsada değil, Futbol arsada güzeldir!” diyen Metin Kurt mu haklı çıktı, “Futbol olmasaydı ben ülkemi bu kadar rahat yönetemezdim.” diyen diktatör mü haklı çıktı? 

Bence kim haklı çıktı biliyor musunuz? ….. …. haklı çıktı “Çok solcu öldürdük hepsi pırıl pırıl insanlardı. Hepsinin pırıl pırıl fikirleri vardı.” demişti. 

Değil mi! İşte pırıl pırıl fikirli kişilerden biriydi Metin Kurt.

UNUTULMADI…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hizmet ve İletişim Grubu iştiraki Spor İstanbul, Türk futbolunun efsane ismi Metin Kurt’u unutmadı. Kurt’un ismi Yedikule’deki İBB tesisine verilirken futbolcunun 77. doğum günü için bir de futbol turnuvası düzenledi.

Turnuvaya Mustafa Denizli, Yılmaz Vural ile eski milli futbolcu ve Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği (TPFD) Başkanı Saffet Akyüz, eski Milli Takımlar Sorumlusu ve İBB Meclisi Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Can Çobanoğlu, Metin Kurt’un teknik direktörlüğünü yaptığı çok sayıda eski futbolcuyla kız kardeşleri Semiha Kurt ve Gülcan Demirtaş katıldı.

BORSAYA DEĞİL ARSAYA SELAM! 

Sol çizginin efsanesi Metin Kurt anısına turnuva düzenlendi.     

Borsaya değil arsaya selam!                                                         

Sol çizginin efsanesi Metin Kurt anısına turnuva tertiplendi. 

Turnuvada üç büyüklerin altyapı takımları da mücadele etti. 

Turnuvaya katılan tüm takımlara birer teşekkür plaketi ve oyunculara da madalya takdim edildi. Amatör kulüplerin altyapı takımlarının kullanımına sunulan İBB Yedikule Metin Kurt Tesisi’nde TFF’nin Gelişim Ligi müsabakaları da oynanabilecek.

Eski Milli Takımlar Sorumlusu ve İBB Meclisi Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Can Çobanoğlu, Spor İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Yıldız’nun katkıları büyük bu etkinlikte. 

Türk futbolunun Solcu efsanesi Metin Kurt için özel turnuva düzenlendi. 

METİN AĞABEYDEN ÖZÜR DİLİYORUM

Teknik Direktör Yılmaz Vural, merhum Kurt'tan özür diledi. Vural, "Komünist Metin rahmetli olduktan sonra, şimdi değerini anlıyoruz. Ben kendi adıma Metin ağabeyden özür diliyorum; hiçbirimiz arkasından gidemedik, ona destek olamadık. Metin ağabey idealizmiyle maalesef bu dünyadan hiç hak etmediği şekilde göçüp gitti" dedi.

HİÇBİRİMİZ ARKASINDAN GİDEMEDİK

Türk futbolunun önde gelen teknik adamlarından ve entelektüel ismi Yılmaz Vural, şunları ifade etti:

“Metin ağabeyin protestocu bir yapısı vardı. Allah rahmet eylesin. Antrenörler ve oyuncular için bir sendika kurdu; ‘hakkın verilmeyeceği, alınacağı’ mantığıyla hareket etti ve ismi ‘Komünist Metin’e çıktı. Komünist Metin rahmetli olduktan sonra, şimdi değerini anlıyoruz. Burada tesise ismi verilirken zorluklar yaşanması ne kadar yanlış. Ben kendi adıma Metin ağabeyden özür diliyorum; hiçbirimiz arkasından gidemedik, ona destek olamadık. Metin ağabey idealizmiyle maalesef bu dünyadan hiç hak etmediği şekilde göçüp gitti. Siz gençler pırıl pırılsınız, aranızdan neler çıkar neler… Bizim konuşmalarımızın bir şeyi düzelteceği yok, siz mücadele edin, Metin ağabey gibi idealist olun, hakkınızı alın. Hepinize başarılar diliyorum çocuklar”

DENİZLİ: “METİN İÇİN BURADA 

OLMAK MUTLULUK VERİCİ”

Üç büyüklerin hepsinde şampiyonluk yaşayan tek teknik direktör olan Türk futbolunun efsane ismi Mustafa Denizli şöyle konuştu: “Metin Kurt yıllarca benim takım arkadaşlığımı yaptı. Böyle bir organizasyonda bulunmak benim için mutluluk ve gurur verici. Sevgili kardeşim Metin adına yapılan bu organizasyonu yapanları kutluyor, tebrik ediyorum. Küçüklerimiz de burada. Ben sizin yaşlarınızda ne olabileceğimi düşünüyordum, hedeflerimi koymuştum. Siz de böyle yaparsanız bunun gerçekleşmemesi mümkün değildir. İnşallah Metin Kurt’un adını taşıyan bu sahadan dünya çapında yıldızlarımız çıkar. Bu yolda hepinize başarılar diliyorum”

AKYÜZ: “KURT İSMİNE LAYIK SPORCULAR ÇIKACAK”

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği (TPFD) Başkanı Saffet Akyüz, Metin Kurt’un örnek bir futbolcu olduğunu vurgulayarak, “Lider bir insandı. Ben de TPFD Başkanı olarak sizlerin Metin ağabey gibi, Mustafa Denizli gibi, Yılmaz Vural gibi futbola değer katan insanlar olmanızı diliyorum. Hem eğitimli hem araştıran hem sorgulayan sporcular olmanız dileğiyle. İnşallah bu tesisten Metin Kurt ismine layık sporcular çıkacak” dedi.

GÖKÇE: “HERKESİN HAKKINI ALDIĞI 

BİR FUBOL DÜNYASI SİZİN ELİNİZDE”

Milliyet Gazetesi’nin duayen spor yazarı Attila Gökçe, “Sevgili çocuklar, bu takımlarda oynamakla çok büyük işler yapıyorsunuz. Size taktiği, tekniği anlatmayacağım. Futbolun çok para getirebilen, popüler kahramanlar yaratabilen bir iş olduğunu biliyorsunuz. Siz de futbolcu olabilmek için çok çalışıyorsunuz. Ama sakın ha, emeği unutmayın! Eğer yetenek, emek tarafından sulanmıyorsa hiçbir işe yaramaz. Metin Kurt’un adının verildiği bu tesislerde söylemek isterim ki emeğe saygı duyulan; herkesin hakkını aldığı, kimsenin kimseyi sömürmediği, aldatmadığı, kandırmadığı bir futbol dünyası sizlerin elinde” dedi.

Konuşmaların ardından Metin Kurt’un kız kardeşi Gülcan Demirtaş ve Semiha Kurt’a çiçek takdim edildi.

Kurt’un yeğeni Zafer Kurt, organizasyon için teşekkür ederken, “Yedikule’deki bu tesise amcam Metin Kurt’un adının verilmesi bizi çok gururlandırdı. Emeği geçenlere aile olarak teşekkür ediyoruz” dedi.

Evet…

Milli maç arası nedeniyle bugün biraz nostalji yaptık.

Futbolun futbol olduğu dönemlerde emekçi bir futbol adamının bugünleri görerek verdiği onurlu mücadeleyi biraz da yollarının kesiştiği Kayserispor ile harmanlayarak genç nesile aktarmaya çalıştık.

Yazdıklarımız, yazılabileceklerin yüzde biri bili değil

Farkındayım…

Böyleleri kolay kolay gelmiyor.

Hele hele her şeyin maddiyat ve paranın geçer akçe olduğu günümüzde böyle ideolojiye önem veren, hak-hukuk-adalet-eşitlik isteyenler ve bu uğurda mücadele edenlerin sayısı nerede ise kelaynak sürüleri gibi oldu.

Unutmadık kaptan.

Allah rahmet eylesin…