MUSTAFA CENGİZ

Tarih: 10.07.2024 11:26

KAYSERİ’Yİ 6 AYDA TAM 52 KEZ TAŞIDILAR!

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş., otobüs ve tramvay hatlarında 2024 yılının ilk 6 ayında 78 milyon 122 bin 548 yolcu taşıdı.

Kayseri nüfusu 1.5 milyon olduğuna göre 6 aylık süreçte Büyükşehir belediyesi Kayseri halkının tamamını tam 52 kez taşımış.

Bu rakamlar son derece önemli veriler.

Dünya şehri olma iddiası ile Metropolleşen Kayseri bu kulvarda da epey önlerde. 

Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, gerek kent merkezi gerekse kırsal ilçelerde Kayserililere güvenli, konforlu ve kaliteli bir ulaşım hizmeti sunmak için yeni proje ve yatırımlara imza atmaya devam ederken Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. de milyonlarca yolcuya kesintisiz toplu taşıma hizmeti vermeyi özverili şekilde sürdürüyor.

Kenti demir ağlarla ördüğü Raylı Sistem Hatları ve tramvay araçlarının yanında yerli ve elektrikli yeni araçlarla güçlendirdiği otobüs filosu ile Kayserililere güvenli, konforlu ve hızlı bir şekilde ulaşım hizmeti vermeyi ilke edinen Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş., çalışmalarını yenilikçi uygulamalarla sürdürüyor.

SEÇİM SÜRECİNDEKİ HEDEFLER...

Sanırım hatırlarsınız.

31 Mart Yerel seçimleri öncesinde epey proje konuşulmuştu.

Başkan Büyükkılıç, geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen Kayseri Havaalanı Yeni Terminal Binası’nın da hizmete açıldığını hatırlatarak, “Havaalanı terminal binamız Kayseri’ye yakıştı. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” derken, kente kazandırılan İldem-Şehir Hastanesi ve Talas Anayurt-Cumhuriyet Meydanı raylı sistem hatları ile ilgili de bilgiler paylaşan Büyükkılıç, Sahabiye, Oruşreis, Cemikebir kentsel dönüşüm projelerinden de söz etti. 

Başkan Büyükkılıç, kente kazandırılan diğer ulaşım projelerine dikkat çekerek, 7 adet katlı kavşak, 11 adet köprü yapıldığını, 35 adet yeni bulvar ve cadde açıldığını, 971 kilometre uzunluğunda yolda 1 milyon 851 bin 500 ton sıcak asfalt serildiğini kaydetti.

2024 YILI İLK 6 AYLIK DÖNEMDE 

Ulaşım A.Ş., bu kapsamda, 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde raylı sistem hatlarında 28 milyon 665 bin 851, otobüs hatlarında ise 49 milyon 456 bin 697 yolcu taşıyarak yılın ilk 6 aylık döneminde toplam 78 milyon 122 bin 548 yolcuya hizmet verdi.

Bu demektir ki günde ortalama 434 bin yolcu taşınmış.

Yani Kayseri’nin 3’te 1’i demek bu rakam nerede ise. 

Çoğunluğu işe gidenler ve öğrenciler kuşkusuz.

Artık bu saatten sonra laf olsun diye toplu taşıma kullanmak epey lüks oldu sanırım.

Hele hele de 65 Yaş üstünün geldiği durumu dikkate alırsanız…

DEMİR AĞLARDA 28.7 MİLYON YOLCU 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın gayret ve girişimleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde Büyükşehir imzasıyla kente kazandırılan yeni raylı sistem hatlarında etkin ve kaliteli toplu taşıma hizmeti sunan Ulaşım A.Ş., İldem-Organize Sanayi Bölgesi T1 hattı, Talas Cemil Baba-Cumhuriyet Meydanı T2 hattı, İldem-Şehir Hastanesi T3 hattı ve son olarak hizmete giren Talas Anayurt-Cumhuriyet Meydanı T4 hattı ile yaklaşık yine 2024’ün ilk ayında 28 milyon 665 bin 851 yolcu taşıdı.

Raylı sistem hatlarında günlük ortalama taşınan insan sayısı ise 159 bin 254.

Toplu taşımda yükün 3’te 1’ini çekiyor raylı sistem. 

OTOBÜS FİLOSU 50 MİLYONU TAŞIDI

Bünyesine kattığı yerli ve elektrikli yeni araçlarla dev bir otobüs filosu ile Kayserililere toplu taşıma hizmeti sunan Ulaşım A.Ş, yılın ilk 6 ayında 49 milyon 456 bin 697 yolcuya toplu taşıma hizmeti verdi. 

Büyükşehir, bölgesel ulaşım ağları kapsamında da kırsal ilçelere vatandaşların konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için hassasiyet gösteriyor.

Günlük ortalama taşıma rakamı 275 Bin yolcu. 

GECE KESİNTİSİZ ULAŞIM 

Bu hamle son derece önemli.

Aracı olmayanlar için anlamlı bir hamle.

Metropol olmanın gereklerinden birisi hiç kuşku ok ki.

Zira hayat Büyükşehirler'de 24 saat kesintisiz sürüyor.

Siz ne kadar uyursanız uyuyun, uyumayan, işe giden, kütüphanelerin yolunu tutan onbinler var. 

Bu bağlamda  Başkan Büyükkılıç, yeni dönem için hazırladığı projeleri bir bir hayata geçirirken, 24 saat kesintisiz ulaşım hizmeti de Ulaşım A.Ş. tarafından 8 Haziran itibariyle uygulamaya konuldu.

Ulaşım A.Ş., gece seferleri ile 24 saat kesintisiz ulaşım döneminde, 983 hat kodlu sefer ve güzergâh kapsamında 00.15, 01.45, 03.45 ve 05.15 saatlerinde gidiş ve dönüş yolu olarak Belsin, Otogar, Şehir Hastanesi, Erkilet Bulvarı, Havaalanı, Tren Garı, Cumhuriyet Meydanı, Mimsin, TOKİ, Beyazşehir ve İldem güzergahlarını belirlerken 980 hat kodlu seferlerde ise  00.15, 01.45, 02.15, 03.45, 04.45 ve 05.45 saatlerinde gidiş ve dönüş yolu olarak Şehir Hastanesi, Otogar, Tren Garı, Düvenönü ve Talas güzergahında hizmet başlattı.

Başkan Büyükkılıç, kent merkezi ve kırsalda bir taraftan mevcut yollarda iyileştirme çalışmaları ve yeni yol projelerini gerçekleştirirken diğer taraftan da toplu ulaşım alanında önemli yatırımlara imza atmayı sürdürüyor.

“PARK ET-TOPLU ULAŞIM İLE DEVAM ET” 

Bir yenilik daha.

Hatta ve hatta örnek yeni bir proje daha. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yeni 5 yıl projeleri kapsamında ‘Park Et-Toplu Ulaşım ile Devam Et’ uygulaması da hayata geçirilecek. 

Bu kapsamda, yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan proje ile araç sürücüleri aracını ulaşım kartı ile ücretsiz park edip, yoluna toplu ulaşım ile devam edebilecek. 

Bu kapsamda, dünya genelinde kullanılan “Park et, devam et” uygulamaları kapsamında Hunat Otoparkı’na park eden araç sürücülerine, otoparktaki istasyondan aldıkları bisikleti ücretsiz şekilde kullanma imkânı sunuluyor. Katlı otoparklarda parklanma kültürünü oluştururken, insan sağlığı odaklı bu hizmeti başlatan Kayseri Ulaşım A.Ş. bu çalışmayla kent merkezine araç girişini bir nebze azaltmayı hedefliyor. 

Araçlarını park eden sürücüler, otopark görevlisinden aldığı kartla ücretsiz bisikleti kullanabiliyor. 2019 yılında başlatılan bu uygulama vatandaşlar tarafından da ilgi görüyor.

80 KAMERA İLE GÜVENLİK KONTROLÜ 

Otopark İşletme Müdürlüğü Kontrol Merkezi’nde katlı ve kapalı otoparklarda PTS (Plaka Tanıma Sistemi) aracılığıyla giriş çıkış işlemlerinin kontrollerinin sağlanması ile birlikte 80’e yakın güvenlik kamerası ile güvenlik kontrolü yapılıyor. Kontrol merkezi aynı zamanda parkmetre sisteminin takibi ve kontrolünü de gerçekleştiriyor.

EN BÜYÜK ELEŞTİRİ BİLET FİYATLARI

Kayseri’nin temelde sorunu Su ve Toplu Taşım ücretleri.

Doğal olarak zam yapılacak.

Ama bunun belli bir dengende olması lazım.

Vatandaşı da üzmemek lazım. 

22 Mayıs 2024 tarihi itibarı ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından, şehir içi ve ilçe toplu taşıma ücret tarifelerinde güncelleme gerçekleştirildi.

Toplu ulaşımın ana gider kalemi olan akaryakıt, enerji, işçilik, bakım, yedek parça giderlerinde en son toplu ulaşım fiyat güncellemesi yapılan 2023 yılı Temmuz ayından sonra oluşan fiyat artışları sebebiyle, toplu ulaşım fiyat tarifelerinde güncelleme yapma gereği oluştu. 

Yeni tarifeye göre, tam bilet 16,50 TL, indirimli bilet 9,00 TL ve aylık 150 biniş hakkı bulunan indirimli abonman bilet 250 TL olarak belirlendi. 

Yeni güncellenen fiyat tarifesinde tüm abonman kart uygulamalarına ve 80 dakika içerisinde şehir içi toplu taşıma araçları arasında 2 ücretsiz aktarma uygulamasına devam edeceği ve İlçe toplu ulaşım tarifelerinin de yeniden belirlendiği belirtildi.

675 MİLYON YOLCU DEMEK…

8.01.2024 Tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir genel değerlendirmede 4,5 yılda Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından 4,5 yılı aşkın süreçte raylı sistem hatlarında 177 milyon 50 bin 655, otobüs hatlarında ise 375 milyon 673 bin 229 yolcu olmak üzere toplam 522 milyon yolcuya hizmet verildiği açıklanmıştı. 

Ortalama 112 Milyon yolcu nerede ise yıllık.

Bu yıl daha ilk 6 ayda rakam nerede ise 78 milyon…

İkiye katladığımız da 31 Aralık 2024 rakamı büyük ihtimalle 150 milyonu bulacaktır.

Bu da 5.5 yılda nerede ise 675 milyon yolcu demek.

Bu tür hizmetler son derece zorunlu ve büyük özveri isteyen, yatırım gerektiren hizmetler.

Bu nedenle yapılacak olan her yatırım ve atılacak olan her adım tüm şehrin menfaatleri gözetilerek yapılmalı ve vatandaşın cebi de düşünülmeli. 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —