KADİR DAYIOĞLU


KAYSERİ’DEN HABERLERE DEVAM…

Sayın Valimiz; “Tüm cephelerde uyuşturucuya savaş açtık; geçit yok!” demiş.


Çok ciddi! Yazılar yazmaktan, cidden çok sıkıldım… Biraz da küçük olaylara yer vereceğim. Tabii, ilk sırada Kayserispor var. 

Kayserispor, dipsiz kuyu gibi, “gak dedikçe et, guk dedikçe su istiyor!” Dur durak bilmiyor.

***

Sezona da iyi başlamadı. Ligin yedinci haftasında dört beraberlik, üç mağlubiyet aldı. Galibiyet yüzü görmedi. Dört puanda kaldı. Sondan üçüncü sırada. Bakalım, yeni çalıştırıcı ne yapacak? Göreceğiz.

***

“Kaynak sorunun” ne olduğunu tekrar anımsatayım: “Profesyonel bir olay, amatörce ve amatörlerce yönetilemez!”

***

Hemen belirteyim, Kayserispor için, “papatya falı” hemen açılmaya başladı; “düşecek mi, düşmeyecek mi?” Tabii, kötü sonu hiç arzu etmeyiz. 

***

Sayın Valimiz; “Tüm cephelerde uyuşturucuya savaş açtık; geçit yok!” demiş. 

Demek ki, uyuşturucu kullanımı çok yaygınmış. Kullanan olunca, “tedarikçinin” olması da çok doğal… Tabii, uyuşturucu satış ve kullanımı yaygınlaşınca, bu bir gecede olmadı herhalde. 

***

Öyle ya, uzun bir geçmişi olmalı. O nedenle, Emniyet ve Jandarma’nın ilgili birimlerinin, yıllara sari, istatistik verileri açıklarsa biz de bilgi sahibi oluruz. Bakalım yoğunlaşma hangi döneme denk geliyor. 

***

Bir de merak ettiğim konu şu. Gün geçmiyor ki, şehir içinde zincirleme kaza olmasın. Allah’tan çoğu maddi hasarlı. Olayların sıklığı, acaba, şehir içi yollar, “hız yoluna dönüşünce mi oldu?” Tabii, bu konuda da bir veri yok elimizde. Ama iddia ediyorum, “hız yoluna” dönüşünce oldu. Yani, baştan beri, ileri sürdüğüm tez doğrulanmaya başladı.

***

Sessiz sedasız, tramvay yoluna bakan yan yollarda, bariyerler çakıldı, bordür önlerine. Neden ihtiyaç duyuldu? Bilemiyorum. Şayet yayaların geçişini önlemekse amaç, unutmayın, bu sefer yan yollarda trafik hızı daha da artacak. Bir yandan hızla geçen, diğer yandan apartman ve parklardan çıkan araçlar. Seyredin siz o zaman, hasarlı kazaları. 

***

Tabii, bariyerleri akıl eden, bir sürü para harcayan Büyükşehir, bir de yirmi yıl önce yapılan, yamalı bohçaya dönen, yan yol asfaltını yenilemeyi de bir akıl edebilse!... İnanın, bir gecede hepsini yenilerler.

 ***

Şehir içi ulaşımda tam bilet yirmi lira olmuş. Olmayacak mıydı yani? Sandık dönemlerinde idare ettiler. Şimdi ise önümüzde uzun bir sandıksız dönem var. Zam yaptıkça yaparlar, artık. Zira, muhterem ahali “unuma illetli!”, bunu da unutur gider, diğerleri gibi.

***

Rahmetli Başkan Mehmet Çalık’ın, Kayserispor için söylediği; “Yüz paralık bakkalın on paralık defteri olur!”, Bu Kayseri Ulaşım AŞ için geçerli mi? Elbette “defteri-temeseği” vardır. Genel kurullarına gidemediğimize göre, doğal olarak web sitelerine giriyoruz. İşin garibi, 31.12.2021 tarihinde kalmışlar.

***

Sonraki üç yılın rakamları yok. Bir fikir vermesi için 2021 sonu itibarıyla bir bilgi vereyim. Bu yıl için de tramvay ve otobüs işletmesi 166,5 milyon lira zarar etmiş. Bir önceki yıl bu zarar 128,3 milyon liraymış.

***

Tabii, bunun ne kadarı otobüs, ne kadarı tramvaya ait. Bilemiyoruz.

***

Peki, taşınan yolcu sayısı nedir dedik, Ulaşım AŞ sitesinde. O da 2021 Ekim ayında kalmış. Ondan sonrası yok! Neden? Başka yerde var da ben mi ulaşamıyorum verilere… 

***

Bu kadar zararın karşısında, bedava binecek halimiz yoktu ya? 

***

Değerli Başkanım, pastırma-sucuk; mantı-makarna tanıtımı yaparken, biraz da bu tür eksikliklerle ilgilenseniz olmaz mı? Güncel, detaylı ulaşım bilgilerini bizlerle paylaşsanız, ne olur? Vallahi Başkanım, bir ton sucuk döner ikram edince, elinize döner bıçağını alıp, önünüze önlük takıp ahçılığa soyununca bu geldi aklıma.

***

Değerli Başkanım, bir ton sucuk deyip geçmeyin, vasati bin liradan bir milyon lira eder. Bunu hangi babayiğitler finanse etti, çok merak ettim.

***

Tabii, “sucuk” deyince, geçenlerde ilgili bakanlığın sitesinde yayınlanan “tağşişli” gıda maddeleri listesinde, epey bir Kayseri firmaları var; bunların içerisinde, bazı sucuk üreticileri de… Belediyenizin görev alanına girer mi? Bilmem ama hiç olmasa biraz da bunlarla ilgilenseniz olmaz mı?

***

Bırakınız,sucuk-pastırma; mantı-makarna tanıtımını ilgili odalar yapsın.