AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, yeni yasama yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında; "Bu sene de Kayseri’yi mecliste gündem yapmaya çalışacağız” dedi.
***
Cıngı dostumuza bazı anımsatmalar yapacağım. Umarım, bunları da bir yere yazar, Meclis’e ya da ilgili bakanlıklara taşır.
***
Kendisinin de önemini çok iyi bildiği, bittiği günden beri bir türlü su tutmayan, Özür dileyeceği yerde “kulağının üzerine yatan”DSİ’ye ve ilgili bakana da bir çift laf eder. “Ne oldu yılan hikayesine dönen ve bir türlü su tutmayan Kıranardı (Öküz Çukuru) Göleti”, der.
***
Yapım çalışmaları devam eden Yerköy-Kayserihızlı tren hattının fiziki ve parasal gelişmeleri Bakan Uraloğlu’na sorar. Sayın Bakan, “Bizim hızlı trenden ne haber, ne zaman bitecek?”diye sorar.
***
Ha bir de, Niğde-Ankara otoyoluna bağlantıyı da unutmayın. Bize, 120 km giderek, Mucur girişinden, otoyola girişi mahal gördü, Mehmet Özhaseki Bakan iken… Kayseri’nin muhterem ahalisi de, “münasiptir efendim!” dedi.
***
Yamula, Pompaj ve Dadağı sulamalarını da sorar, DSİ’ye, hangi aşamada olduğunu. Bu bağlamda, 2025 yılında Yamula’dan elektrik üretim “ayrıcalığı” sona eriyor. Baraj kamuya devrolunacak. Zira, yirmi yıl doldu.
***
Baraj yeniden ihaleye çıkmadan, burasının, Kayseri’nin müstakbel içme suyu rezervuarı olması için, Büyükşehir Belediyesine, “işletme hakkının” devri için mücadele eder. Tabii, bu konunun ciddiyetinin farkında olmayan Büyükşehre, artık diyecek bir şeyim kalmadı.
***
Unutmayın, yine elektrik üretimi ihaleye çıkarsa, sittin sene buradan bir damla içme ve kullanma suyu alamazsınız; pompaj ve Dadağı Sulamasını üzerine bir bardak soğuk su içersiniz.
***
Önemli bir soruna gelince, internet altyapısı ve kalitesi… Bildiğim kadarı ile, internet altyapısını TÜRKTELEKOM yapıyor. Kablo TV ne kadar altyapıya sahip bilemiyorum?
***
Tabii, altyapının bir kısmı hâlâ bakır kablolu. Kablo bakır olunca, hırsızların da ağzını sulandırıyor; özellikle ücra ve ıssız yerlerde kiler. Haliyle, TÜRKTELEKOM bundan hayli rahatsız.
***
1970 öncesi, Kayseri (merkez) elektrik şebekesi de bakır iletkenliydi. Elektrik olup olmadığına bakmayıp, kesip kesip götürürlerdi iletkenleri. Biz de bundan çok sıkıntı çekerdik. Neyse, sonra alüminyum iletken ve yeraltı kablosu uygulamaya başlayınca, hırsızlık da azaldı. Tüm kalktı mı hayır.
***
Bildiğim kadarı ile TELEKOM, çalınan kabloların yerine fiber optik kablo çekiyor. Haliyle, internet kalitesi de artıyor. Peki, bakır iletkenli kablolar çalınmadan, biran önce, şebekenin fiber optike çevrilse hem TELEKOM rahat etse ve hem de bizler kaliteli hizmete kavuşsak olmaz mı?
***
Unutmayın, telefon ve internetin özelleştirilmesinin amacı da buydu. Şu kadar zaman geçti. Mesela Kayseri’de telefon ve internet şebekesinin yüzde kaçı bakır iletkenli, yüzde kaçı fiber optik kablolu. Cıngıdostumuz bunu biliyor mu?
***
Yine mesela dostumuz biliyor mu: “İnternet hızı sıralamasında 161 ülke arasında 106. Sıradayız.Bu hıza sahip Türkiye; Venezuela, Güney Afrika, Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde”, olduğunu.
***
“Mobil internet hızında da Türkiye, 111 ülke arasında 58. sırada yer alıyor. Mobil internet hızında da Güney Afrika, Arnavutluk, Surinam, Moldova gibi ülkelerin ardından sıralanan Türkiye, GSM operatörlerinin sağladığı bu hizmeti de pahalıya kullanıyor.”Her halde bunu da biliyordur, dostumuz.
***
Hal böyle olunca, Kayseri’de ki durum, ülke ortalamasından farksız. Her yıl TELEKOM rutin yatırımlar yapıyor. Bu gayet normal. Burada siyasilerin hüneri, yıllık yatırımları birkaç katına çıkartmak. Yoksa olsalar da olmasalar da, iyi kötü yatırımlar yapılıyor.
***
Mesela, NevşehirliEsat Kıratlıoğlu, İller Bankası Genel Müdür ve Enerji Bakanı iken, Nevşehir’in köyleri de dahil elektrifikasyonunu tamamlatmıştı. Bürokrat olmak, milletvekili olmak, bakan olmak böyle bir şey. Süleyman Bey sayesinde, benzeri durumu Isparta da yaşamıştı.
***
Nihayet dönelim Yamula ve Bahçecik barajları ile Zamantı suyununKayseri’nin tamamının, içme ve kullanma suyu olarak kullanılması durumuna. Çok azımız bilir, İmamzade Mehmet Beyin (1856-1928) belediye başkanlığı döneminde, Zamantı suyunun Kayseri’ye akıtılması istenmiş. Demek ki, bir asır olmuş. Bunun için görevlendirilen mühendis M. Virt’in hazırladığı etüt ve projeler, ekonomik nedenlerle uygulanamamış.
***
Mesela bir diğer örnek de şu: 1950 öncesi, Belediye Başkanı, merhum İbrahim Ergüven’in Başkanlığı sırasında, Sızır’a/Sivas bağlı Göksu Deresi’nin kullanma hakkı Kayseri Belediyesine geçti (1949). Daha sonra, dere üzerine, belediyece İller Bankasına yaptırtılan SIZIR HES, 66 kV’luk iletim hattı ile Kayseri’ye elektrik (9,9 MW), getirildi,1950’lerin sonunda, Santral hâlâ üretim yapmakta.
***
Verdiğim bu iki örnekten amacım, Kayserili Bakanlar, Başkanlar, Milletvekilleri ve yöneticiler, vizyoner olmalı. Rutinle uğraşmak, yol, park bahçe yapmakla övünülmez. Başkan olsa da olmasa da iyi kötü bu işler yürür gider, bu bir başarı hikayesi değildir.