MUSTAFA CENGİZ


KAYSERİ’DE KARŞILIKSIZ ÇEKLER PATLADI!

Bizi takip edenler iyi bilirler. Zaman zaman konunun uzmanlarının görüşlerini aktarmaya, uyarılarda bulunmaya özen gösteriyoruz. Son gelinen noktada tüm ülkeyi vuran ekonomik çalkantılarla ilgili Kayseri’de nasibini aldı. Ekonomide yaşanan gelişmelerle birlikte ne yazık ki ticaret erbabı için kötü tablo oldu. Kayseri'de karşılıksız çek patlaması yaşanırken, üretim yapanlar maalesef beklentilerini karşılayamamaları nedeni ile nerede ise köşeye sıkışmış durumdalar. Daha önce belli zaman dilimlerinde yaşanan iflaslar ve konkordato gibi söylentiler kapıyı çalıyor maalesef.


Kayseri sanayi şehri.

Kayseri ticaret şehri.

Bu işin erbabı yani sizin anlayacağınız. 

Kayseri Orta Anadolu’nun gözbebeği.

Kayseri Türkiye’nin lokomotif illerinden birisi.

Büyükşehirler sıralamasında da sürekli ilk 10 içinde ve çoğu zamanda ilk 5’i zorluyor her türlü kapasitesi ile.

Ancak son dönemde ne yazık ki bazı olumsuzluklarla da anılmaya başladı ilimiz.

Biliyorsunuz hep adımız başımıza bela.

“Kayserili işini bilir!” mantığı ile hep uyuttular bizi.

Kayseri yıllarca beklediği yatırım rakamlarını bir türlü alamadı.

Malumunuz Hızlı Tren meselesi halen battal durumda.

Burulara girmeyeceğim.

Bugünki mevzu biraz farklı bir mevzu.

Rakamların geriye gittiği bir süreci yaşıyoruz maalesef.

2025’E KÖTÜ BİR GİRİŞ YAPTIK…

Son günlerde özellikle piyasada yaşananlar endişe verici boyutlarda.

Bugün sizlere Karşılıksız Çeklerle ilgili birkaç veri sunacağım.

Tablo pek te parlak değil aslında.

Nitekim, 2025 yılı Mart ayında karşılıksız çekteki artış oranı bir önceki yıla göre Türkiye’de yüzde 46,7 olurken, Kayseri’de ise bu oran yüzde 306,2 ile çok yüksek bir oranda gerçekleşmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. 

Çünkü bu zincirin birkaç halkasının kopması demek diğer piyasaya hammadde sunan, bütün üretim yapan, işçi çalıştıranlar için resmen iflas ve batmak demek…

ARTIŞ RAKAMI NEREDE İSE 6 KAT…

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde de verdik

İsterseniz bir rakamlara bakalım.

Kayseri'de son dönemdeki rakamlar ürkütücü.

Aslında korkunç boyutlara ulaştı demek daha da mantıklı.

Zira Kayseri ekonomisi ile, ticari zekası ile de meşhur bir il.

Ancak son dönemde ilimizde ortaya çıkan Karşılıksız Çek rakamları geçtiğimiz yıllara oranla 6 kata ulaştı, kentimizde çek patlaması yaşanıyor.

KAYSERİ’Yİ DE VURDU…

Bizi takip edenler iyi bilirler.

Zaman zaman konunun uzmanlarının görüşlerini aktarmaya, uyarılarda bulunmaya özen gösteriyoruz.

Son gelinen noktada tüm ülkeyi vuran ekonomik çalkantılarla ilgili Kayseri’de nasibini aldı.

Ekonomide yaşanan gelişmelerle birlikte ne yazık ki ticaret erbabı için kötü tablo oldu. 

Kayseri'de karşılıksız çek patlaması yaşanırken, üretim yapanlar maalesef beklentilerini karşılayamamaları nedeni ile nerede ise köşeye sıkışmış durumdalar.

Daha önce belli zaman dilimlerinde yaşanan iflaslar ve konkordato gibi söylentiler kapıyı çalıyor maalesef.

Ayrıntıları mı? 

YÜZDE 50’Yİ ZORLUYOR…

Rakamlar ülke genelinde yüzde 50’yi zorluyor.

Türkiye'de yüzde 46,7 yani yüzde 50’ye ramak kalmış durumda.

Kayseri’de ise tablo daha da vahim. 

İlimizde ise sınırlar çoktan aşılmış durumda.

Rakam mı?

Artış yüzde 306,15 oldu. 

Başka bir ifade ile mi?

Artış tam 6 kata ulaştı. 

Yani nerede ise ülkemizde yazılan iki çekten birisi dönüyor.

Ama Kayseri’de durum nerede ise fecaat şekline dönüşmüş durumda.

Yani ekonomide karşılıksız çek cenneti ya da cehennemi gibi bir durum söz konusu.

Eskiden piyasa da söz senet iken.

Şimdiler de mi?!...

Günümüzde ne acıdır ki çekin, senedin hükmü kalmamış durumda. 

TBB RİSK MERKEZİ VERİLERİ…

Veriler en önemli kurumlardan birisinden.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verileri.

Türkiye’de 2024 yılı Mart ayında 8 milyar 283 milyon 381bin TL olan karşılıksız çek tutarı 2025 yılı Mart ayında yüzde 46,7 artış ile 12 milyar 148 milyon 647 bin TL’ye yükseldi.

Kayseri’deki karşılıksız çeklerdeki artış oranı Mart ayında Türkiye’deki artış oranın yaklaşık 6 katı olurken, Ocak-Mart dönemindeki artış ise yaklaşık 5 kat seviyesinde oldu.

RAKAMLAR MI?

O da felaket.

Kayseri’de karşılıksız çek tutarı Mart ayında 4 kat artarken, geçen seneye oranla rakam tamı tamına 8 kat artmış nerede ise.

Kayseri’de 2024 yılı Mart ayında 41 milyon 20 bin TL olan karşılıksız çek tutarı 2025 yılı Mart ayında yüzde 306,2 artış ile 166 milyon 606 bin TL’ye yükseldi.

Toparlıyoruz…

KAYSERİ 11. SIRADA 

Ekonomist Abdullah Kalın, Türkiye Bankalar Birliği yılın ilk çeyreğine dair çek istatistiklerini açıkladı.

Kayseri’de yılın ilk üç ayında bankalara ibraz edilen çek tutarı, bir önceki yıla göre %23,32 oranında arttı. 

2025 yılının Ocak-Mart döneminde bankalara ibraz edilen 7 bin 309 keşideciye ait 53 bin 295 adet çekin toplam tutarı 25,8 milyar TL oldu.

Bir önceki yıla göre; keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) %  54,6 azalırken,  ibraz edilen çek adedi ise %25,74 azadı. 

Kayseri’de 2025 yılı Ocak-Mart döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 362 keşideciye ait bin 150 adet çekin toplam tutarı 734,1 milyon TL oldu. 

2024 yılında karşılıksız çekin tutarı 196,1 milyon TL olarak gerçekleşmişti. 2025 yılı Ocak-Mart döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırası ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olurken, Kayseri 11. sırada yer aldı.

KURT BULANIK HAVAYI SEVER!

Yazıyorsunuz.

Ama ya ödemiyorsunuz.

A da gerçekten ödeyemiyorsunuz.

Yani “Kurt bulanık havayı sever!” misali.

Ya da kötü niyetliler için fırsatlar ülkesi.

Bahane hazır.

“Abi bizde ödemelerimizi alamıyoruz”

“Bizim çekler de ödenmedi.”

“O büyük ödemeye güvenip, biz de size çek vermiştik”

Ne söylersen söyle.

Hepsi su götürür.

RESMEN ELİMİZDE PATLIYOR…

Ülkemiz de ve Kayseri'de çek patlaması yaşanıyor

Karşılıksız çek tutarı 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye’de yüzde 46,7 artarken, Kayseri’de ise 306,2 arttı. 

Ocak-Mart döneminde ise Türkiye’de yüzde 58,8 artarken, Kayseri’de bu oran yüzde 274,1 olarak artış gösterdi. 

Ortaya çıkan tablo düşündürücü ötesi resmen felaket.

Kayseri gibi bir ilde.

Ticaretin ve sanayinin kalbinde.

Kim kime güvenecek.

Nasıl alım-satım-yatırım yapacak.

Fabrika kuracak.

Personel çalıştıracak.

Kurumlar vergisi, KDV, Stopaj, SGK primi ödeyecek?

Yani bir anlamda resmen duvara tosluyorsunuz.

Güvendiğiniz dağlara karlar yağıyor.

GELDE DERDİNİ ANLAT…

Emeğinizle, malınızla, mülkünüzle, servetinizle resmen rezil oluyorsunuz.

İşin en kötü tarafı mı?

Bunu ne eşinize, ne dostunuza, ne de en yakın akrabalarınıza bile anlatma şansınız olmuyor.

Birileri çıkıyor, “Kumarda mı batırdınız?” diyor.

Kimileri “Karı kızla yemişlerdir!” diye yaftayı yapıştırıyor.

Eğer bir de bir iki alemde göründü iseniz yalan yanlış bir ortamda.

“Eyvah ki ne eyvah!”

Yandı gülüm keten helva…