KADİR DAYIOĞLU


KAYSERİ TELEVİZYONU (3)

Aydemir abi, tesisleri satın alınca esaslı bir biçimde tamirat yaptırdı, tefriş ettirdi. Taşeron da ikisi de merhum Seyit Sungur ve Nuri Özduygu idi… Doğan’ın kardeşleri Arif ev Şadan ağabeyler de meccanen, mimarlık ve mühendislik hizmeti verdiler…


Talas Amerikan Koleji kapatıldı (1967), Tarsus Amerikan Koleji’ne taşındı… Bina, 1976 yılına kadar İl Özel İdaresi’nin uhdesinde kaldı… O zamanki adı ile Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’ne, 1,5 milyon lira karşılığında devredildi… Bölge Müdürü de Aydemir Doğan idi. 

***

Daha sonra, aşağıda bulunan “konak” ve civarındaki tesisler Erciyes Üniversitesi’nin mülkiyetine geçti (1978)… Şuanda Üniversite sosyal tesisleri olarak hizmet vermekte… Yukarıda okulun bulunduğu kısım ve eklentileri Beden Terbiyesinde kaldı… Uzun yıllar “kamp” olarak kullanıldı… Şimdi ise bir yardım eli bekliyor… Kaderine terk edilmiş bir durumda…

***

Aydemir abi, tesisleri satın alınca esaslı bir biçimde tamirat yaptırdı, tefriş ettirdi. Taşeron da ikisi de merhum Seyit Sungur ve Nuri Özduygu idi… Doğan’ın kardeşleri Arif ev Şadan ağabeyler de meccanen, mimarlık ve mühendislik hizmeti verdiler…

***

 Öyle ya, o yıllarda, hem ağabeyin bir kurumun başında olacak ve hem de buradan iş alıp para kazanacaksın; ya da üsten tüfek atacaksın… Olacak şey mi? Nedense o yıllarda bunlar, ayıplı işler cümlesindendi… Onarım bitti, dönemin Beden Terbiyesi Genel Müdürü emekli Kurmay Albay İsmail Hakkı Güngör’ün de ismi verildi…

***

Tekrar dönelim“pakettelevizyon yayınının”hikayesine… Yurdun özellikle batı ve Marmara kesimlerinde ulusal yanın başlamış ama Anadolu’da, “şebekeler” yani anan vericiler yapılana kadar, hiç olmasa, “paket” yayınla insanımızın tanışması planlandı ve bu doğrultuda yatırımlar başladı… Kayseri’de ki de bu planlamaya dahil olanlardan…

***

Daha önceki yazılarımda “Paket Yayın” yeri olarak Talas Amerikan Koleji spor Salonu, yemekhane ve yatakhane binasının seçildiğini söylemiştim… Yalıtım, tesisat, stüdyo, salon vs. gibi yerlerin projesini TRT bize (Şirket’e) gönderdi… Biz de taşeronlara vererek işe başladık… Kira ve kontrollük konusunda, Şirket Müdürler Kurulunun, 16.07.1973 tarih ve 8 nolu toplantısında şu karar verildi:

***

“3. Televizyon neşriyatı için kiralanması icap eden ve Talas’ta bulunan eski Amerikan Koleji binalarının kira bedellerinin, 28.3.1973 tarihli Genel Kurul kararı ile ayrılmış bulunan fondan ödenmesine, bu işle ilgili protokolün tanzimi için Zafer Özden’e yetki verilmesine.

6. … inşaatının (TED) kontrollüğünü aynı zamanda da televizyon işlerinde de gerekli mimari yardım ve kontrol işlemlerini işin bitimine kadar deruhte etmek şartıyla Mimar Recai Gözüpek’in talebi olan 10 000.- (on bin) TL’nin 5 000,- lirasının peşin bakiye kalan 5 000,- lirasının da iş bitiminde verilmesine…”

***

Velhasıl velkelam Mehmet Çalık (Kasım/1973), Zafer Özden (Mart/1974) gitti, Niyazi Bahçecioğlu geldi (Kasım/1973)  anten direği dikildi, iç tesisler, yalıtımlar, stüdyolar, salonlar, reji odası derken, merhum Bülent Ecevit Başbakan oldu (Ocak/1974), merhum İsmail Cem sıkıntılı bir dönemde TRT Genel Müdürlüğü’ne atandı (15.02.1974).

***

Tabi, bizim Talas “paket yayın tesisleri” işi bitti, sıra “kurdele kesmeye” geldi… Cem’in de katıldığı bir törenle, tabi sırf Kayseri merkez ve mücavirini kapsayan alana canlı yayınla, açılış yapıldı (22.05.1974). Yani açılış Cem’e ve Niyazi Bahçecioğlu’na kısmet oldu… Galiba; “Kime niyet, kime kısmet” demek böyle bir şey, olsa gerek… 

***

Canlı açılışa birçok sanatçı katılmıştı… İçlerinden anımsayabildiğim, sadece Hülya Sözer… Sunuculuğu da Uğur Dündar yapmıştı… Akşam da, protokole ve misafirlere, Şeker Fabrikası’nda bir mükellef bir yemek verilmişti… Sadece kuşun sütü eksikti… Öyle ya, bir taşra şehri, “paket” de olsa televizyona kavuşuyordu… Galiba bu, “taşralı olmanın” bir gereği idi… Paket yayının ilk haber spikeri de, ortayı Kayseri’de okumuş, Arif Koca idi. Daha sonrasını pek hatırlamıyorum… 

***

Yayın gücü 700 watt idi… Haftada üç gündü… Sadece haberler canlı verilirdi… Diğer yayınlar, “kasetten”di… Hatta 1974 yazında, Almanya’da yapılan Dünya Futbol Şampiyonası maçlarını bir ya da iki gün sonra “paket yayından” izlemiştik… (Devam Edecek)