Zaman zaman bu köşede yazmışızdır.
“Kayseri hak ettiği yatırımları alamıyor” diye.
Bunu bu kez CHP Milletvekili Aşkın Genç biraz da farklı boyutu ile dillendirdi.
Geride kalan haftada sanırım Vakıf kiralarına yapılan 100’de 900’lük artış ile ilgili çıkışını hepimiz hatırlıyoruz.
Bu kez CHP’li Aşkın Genç, “Kayseri halkı, yalnızca seçim dönemlerinde hatırlanmayı değil, hak ettiği yatırımları zamanında almayı talep ediyor.” dedi.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM’de yaptığı basın toplantısında asgari ücret ve Kayseri’deki ulaştırma sorunlarını gündeme getirdi.
Malum Kayseri AK Parti’nin kalesi ve MHP ile birlikte Cumhur İttifakı ile de son çeyrek yüzyıla damgasını vurmuş durumda.
AK Partililere sorarsanız, “Kayseri güllük-gülistanlık ve aldığı yatırımlar ile de epey mesafe kat etmiş durumda. Saymaya kalsanız sayfalar dolar!”
Peki gerçekten bu işler böyle mi?
YATIRIMLAR SON DERECE DÜŞÜK
Genç, Kayseri’nin AKP iktidarı döneminde hak ettiği değeri görmediğini belirterek, “Kayseri, Türkiye’nin coğrafi olarak tam kalbinde yer alan, üretim gücü ve ekonomik katkılarıyla ülkemizin önemli merkezlerinden biridir.
Ama geldiğimiz noktada şehre yapılan yatırımlarla mukayese ettiğiniz zaman AKP’ye verilen desteğin karşılığında Kayseri’ye yapılan yatırımların son derece düşük kaldığını hep birlikte görüyoruz.
Kayseri halkı, yalnızca seçim dönemlerinde hatırlanmayı değil, hak ettiği yatırımları zamanında almayı talep ediyor” dedi.
“AKP’YE DESTEĞİN KARŞILIĞINDA!...”
İşte Genç’in tespitleri ile siyasette son 25 yılın mini bir kayseri özeti.
“Kayseri, Türkiye’nin coğrafi olarak tam kalbinde yer alan, üretim gücü ve ekonomik katkılarıyla ülkemizin önemli merkezlerinden biridir.
Ancak bu potansiyelin hak ettiği şekilde değerlendirilmesi için gerekli altyapı yatırımları yıllardır geciktirilmiş ya da ihmal edilmiştir.
Bildiğiniz gibi Kayseri AKP’nin kurulduğu günden bu yana en çok destek aldığı illerin başında gelmektedir.
Büyük oranda milletvekilliklerini AKP’ye veren bir ildir.
Bu il, Cumhurbaşkanı ve bakanlar çıkarmıştır.
İktidarın çok önemli noktalarında isimleri olmuştur.
Ama geldiğimiz noktada şehre yapılan yatırımlarla mukayese ettiğiniz zaman AKP’ye verilen desteğin karşılığında Kayseri’ye yapılan yatırımların son derece düşük kaldığını hep birlikte görüyoruz.
Bunu sahada halkla bütünleşen bir milletvekili olarak açıkça ifade etmek istiyorum.
Kayseri’nin çok ciddi sorunları var.
Bunların en başında ulaşım sorunları…
Her ne kadar Türkiye’nin ortasında kalan bir şehir olsa da hızlı tren noktasında özellikle İstanbul’dan Ankara’dan geçip Sivas’a gitmekte olan trenin hattının yanlış tespit edildiğini ifade etmek istiyorum.
O hızlı tren hattının kesinlikle Kayseri’den geçmesi gerekiyordu.
Orta Anadolu’da ticaretin ve sanayinin merkezi olan bir Kayseri, o hattın eksikliğini çok fazla duymaktadır.
Bunu ben bir eleştiri olarak Ulaştırma Bakanlığı’na, iktidar yetkililerine ve AKP’nin Kayseri’deki milletvekillerine ifade etmek istiyorum.”
HAKKIMIZI İSTİYORUZ…
“Kayseri halkı, yalnızca seçim dönemlerinde hatırlanmayı değil, hak ettiği yatırımları zamanında almayı talep ediyor” şeklinde sözlerini sürdüren Genç, “ Kayseri, üretim kapasitesi ve ihracat gücüyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bir şehir olmasına rağmen, hızlı tren gibi temel bir ulaşım hizmetinden mahrum bırakılmıştır.
Hızlı tren projesinin tamamlanması, yalnızca Kayseri’nin değil, tüm Orta Anadolu bölgesinin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Sürekli ertelenen bu proje, Kayseri’nin gelişimini geciktiren en önemli engellerden biri olmaya devam ediyor.
Kayseri halkı, yalnızca seçim dönemlerinde hatırlanmayı değil, hak ettiği yatırımları zamanında almayı talep ediyor.” dedi.
ORTA ANADOLU ÜRETİM HAVZASI
“Kayseri halkı, yıllardır süregelen ihmalin sona ermesini ve hak ettiği yatırımları almayı bekliyor.
Orta Anadolu’yu bir üretim havzası haline getirmemiz gerekiyor” diyerek Kayseri ile ilgili tespitlerine devam eden Genç diyor ki; “ Buradan açıkça ifade etmek istiyorum: Kayseri halkı, yıllardır süregelen bu ihmalin sona ermesini ve hak ettiği yatırımları almayı bekliyor.
Hızlı tren hattı, demiryolu bağlantıları, otoyol projeleri ve hava yolu seferlerinin artırılması, Bakanlık için bir sorumluluk değil, bir zorunluluktur.
Kayseri’nin hakkını savunmaya, bu projelerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Kentimizin ekonomik ve sosyal kalkınması için Orta Anadolu’yu bir üretim havzası haline getirmemiz gerekiyor.
Sanayi odaları ve iş insanlarıyla yapılacak iş birliği sayesinde, daha güvenli üretim alanları oluşturulabilir.
Bu adımlar hem nüfus yoğunluğunu azaltacak hem de deprem riskine karşı güvenli bir şehirleşmeyi beraberinde getirecektir.”
GÖRÜLMEYEN ZARARLARIMIZ…
“Kayseri-Mersin tren yolunun kapanması ihracatçıya 850 milyon TL ek maliyet getiriyor” diyerek Kayseri’nin görülmeyen zararlarına dair de tespitlerine devam ediyor Genç ve şöyle diyor; “Kayseri ihracat açısından Türkiye’de fazla veren illerin başında geliyor.
Yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatı ve onun yaklaşık 2-3 katı kadar da bir iş ticaretine sahip, üretimin ve ticaretin başkenti olan Kayseri’den bahsediyorum.
Son dönemde yaşadığımız bir diğer önemli sorun da Kayseri’den Mersin Limanı’na yük taşımacılığımızı genelde demiryolu ile taşıyoruz.
Fakat, Mersin-Gaziantep arasında yapılan hızlı tren hattı nedeniyle Kayseri-Mersin tren yolu hattımız Yenice mevkinde kesintiye uğradı. Dolayısıyla Kayseri’den ihracat amaçlı yüklenen ürünler Yenice’de indiriliyor ve oradan sonra karayolu taşımacılığı ile Mersin limanına götürülüyor.
Bu da Kayseri üreticisine, ihracatçısına yaklaşık 850 milyon TL ek maliyet getiriyor.
Bu konuda iktidar yetkililerinden çözüm alternatifi yaratmalarını bekliyoruz.
Yenice’den Mersin limanına giden tali tek hatlı bir demiryolu var. Sanayicilerimiz ile yaptığımız görüşmede o tali yolun en azından gece saatlerinde Kayseri’den gelen ürünlerin limana ulaştırılmasında kullanılmasının faydalı olacağını bize ifade ediyorlar.
Ben Ulaştırma Bakanlığı’ndan bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak Kayseri sanayicisine destek olmalarını talep ediyorum.
Bu konuya dair bir de bağlantılı olarak şu önemli tespiti ve önerisi var Genç’in: “Hem kazaların önüne geçilmesi hem de ulaştırma imkanlarının düzenlenmesi açısından Kırşehir-Kayseri otoyolu bir an önce hayata geçirilmeli
Ankara’dan Niğde’ye Adana’ya kadar bir otoyol mevcut, Ankara’dan Kırşehir’e kadar da bir otoyol mevcut ne yazık ki Kırşehir ile Kayseri arasında bu otoyol bir türlü yapılamıyor.
Ben dönem dönem Ulaştırma Bakanı ile görüşüyorum.
Sayın Bakan ısrarla Kayseri-Kırşehir arasına bir otoyol ihtiyacı olmadığını ifade ediyor.
Kırşehir’den Ankara’ya otoyol ile gelebilirken ne yazık ki Kırşehir’den Kayseri’ye bölünmüş yol ile geliyoruz.
Bu konuda da Kayserili vatandaşlarımızın çok büyük bir talebi var.
Hem kazaların önüne geçilmesi hem de ulaştırma imkanlarının düzenlenmesi açısından
Kırşehir-Kayseri arasındaki otoyolun bir an önce hayata geçirilmesini kendilerinden talep ediyorum.”
HIZLI TREN İÇİN PLAKA ÖNGÖRÜSÜ!...
Bu da bir başka ilginç tespit.
Diyor ki Genç; “Bu hızla giderse Kayseri’ye yapılacak hızlı tren 2028 değil 2038’den önce de yetişmeyecek!...”
Yani Kayseri bir çok şeyde olduğu gibi ancak plakayı görürse bazı şeylere ulaşabilecek…
“Ben ilk milletvekili olduğumda Kayseri-Ankara YHT projesi ile ilgili olarak soru önergesi verdiğimde, Sayın Ulaştırma Bakanı geçtiğimiz yıl projenin 2028’de tamamlanacağını ifade etmişti.
Ancak bugüne kadar gelinen süreçte somut bir ilerleme kaydedilmediğini görüyorum.
Kredisinin sağlandığı, çalışmaların başladığı ifade ediliyor ama gördüğüm kadarıyla bu hızla giderse Kayseri’ye yapılacak hızlı tren 2028 değil 2038’den önce de yetişmeyecek.” Devam Edecek