Türkiye’de E-Ticaret Görünümü Raporu Tanıtım Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Bolat’ın paylaştığı verilere göre, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 61,7 artarak 3 trilyon TL’yi aştığını açıkladı.
Veriler açıklanırken, Kayseri adına da önemli bir başarı tablosunu da duyurdu bakan Bolat.
E-Ticaret Uyum Endeksi sonuçlarına göre İstanbul, Kayseri ve İzmir, e-ticarete uyum sağlayan ilk üç şehir arasında yer aldı.
Kayseri, 11 bin 383 işletme ile İstanbul’un ardından Türkiye genelinde ikinci sıraya yerleşerek büyük bir başarıya imza attı.
KAYSERİ, E-TİCARETTE
TÜRKİYE’NİN YILDIZI!
KTO ve KAYSO Başkanları bu önemli veriyi yorumladılar.
İşte onların yorumları ile Kayseri’de E-Ticaret zaferinin perde arkası.
KTO Başkanı Gülsoy, 'Kayseri, 2024 yılında 11 bin 383 işletme ile en yüksek e-ticaret uyumu gösteren ikinci şehri oldu' dedi.
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) raporunu değerlendirdi.
Gülsoy, “E-Ticaret Uyum Endeksi sonuçlarında İstanbul’dan sonra Kayseri ikinci sırada yer aldı.
İşte burada şu deyim Cuk diye yerine oturuyor sanırım.
“Kayserili işini bilir!”
FİRMA SAYIMIZ 11 BİN 383
2024 yılında e-ticaret yapan firma sayımız 11 bin 383’e yükseldi.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Bu başarı, Kayseri iş dünyasının dijitalleşmeye verdiği önemin ve girişimcilerimizin vizyoner yaklaşımının açık bir göstergesidir.
Akıl ve alın teriyle e-ticaret alanında büyüyen, sınırları aşarak yurtdışına açılan tüm girişimcilerimizi ve işletmelerimizi gönülden kutluyorum.
2023 yılı içerisinde 9 bin 632 olan işletme sayımız 2024 uyum endeksi sonuçlarına göre 11 bin 383’e yükselmesi şehrimizin e-ticaret konusunda iyi bir ivme kazandığımızın kanıtıdır.
SATIŞTA ALIŞTAN 6 MİLYAR TL ÖNDEYİZ
Devam edelim başkan Gülsoy’un değerlendirmesine ve rakamlara bir göz atalım;
Kayseri olarak e-ticaret satışımız 32,56 milyar, E-ticaret alışımız ise 26,45 milyar TL’ye çıkmıştır.
İşletme başına düşen e-ticaret hacmimiz ise 2,86 milyon TL’dir.
Özellikle mobilya ve ev tekstili gibi sektörlerdeki üretim kapasitesi, e-ticaret satış hacmine ciddi katkı sağlamaktadır.
İşletme başına düşen e-ticaret hacmi, Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir.
Bu başarı, Kayseri iş dünyasının dijitalleşmeye verdiği önemin ve girişimcilerimizin vizyoner yaklaşımının açık bir göstergesidir.
Kayseri Ticaret Odası olarak; dijitalleşme ve e-ticaret konusunda bugüne kadar vermiş olduğumuz eğitimlerimizin, panellerimizin de büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz.
Akıl ve alın teriyle e-ticaret alanında büyüyen, sınırları aşarak yurtdışına açılan tüm girişimcilerimizi ve işletmelerimizi gönülden kutluyorum.
DÜNYAYA AÇILAN BİR KAYSERİ
Başkan Gülsoy değerlendirmesinin finalin ise “E-ticaretin bu denli büyümesi, hem girişimcilerimiz hem de ekonomimiz açısından son derece sevindirici bir gelişmedir.
Kayseri olarak dijitalleşen dünya düzenine hızla uyum sağlıyor, geleceğe güçlü adımlarla ilerliyoruz.
Bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Kayseri Ticaret Odası olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye, üyelerimizi dijital dönüşüm konusunda desteklemeye kararlılıkla devam edeceğiz.
Dijitalde büyüyen, dünyaya açılan bir Kayseri için hep birlikte çalışmaya tüm hızıyla sürdüreceğiz.” dedi.
DİJİTALDE GÜÇLENEN BİR KAYSERİ…
Gelelim Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci’nin konu ile ilgili yaptığı değerlendirmeye.
Büyüksimitci: “Dijitalde güçlenen bir kayseri için var gücümüzle çalışıyoruz” diyerek başladığı açıklamasında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın açıkladığı 2024 yılı E-Ticaret Uyum Endeksi’ne göre Kayseri’nin 11.383 işletmeyle İstanbul’un ardından Türkiye genelinde ikinci sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.
Bu başarının tesadüf olmadığını belirten Başkan Büyüksimitci, “E-ticaretin her geçen gün büyüdüğü bir dönemde, Kayseri iş dünyasının dijitalleşmeye gösterdiği ilgi ve uyum yeteneğiyle Türkiye ikincisi olması bizler için büyük bir gurur kaynağıdır.
Bu başarıda katkısı olan tüm girişimcilerimizi ve sanayicilerimizi yürekten kutluyorum” dedi.
ÇABALARIMIZIN KARŞILIĞINI ALDIK…
Başkan Büyüksimitci, Kayseri Sanayi Odası olarak üyelerinin dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunmak amacıyla bugüne kadar birçok eğitim, seminer ve proje gerçekleştirdiklerini belirtti.
Büyüksimitci, “E-ticaret, dijital pazarlama, dijital dönüşüm, siber güvenlik ve e-ihracat konularında düzenlediğimiz bilgilendirme seminerleri, uygulamalı eğitim programları ve iş birlikçi projelerimizle üyelerimize rehberlik etmeye devam ediyoruz.
Ayrıca Model Fabrika, Dijital Dönüşüm Merkezi ve KAYSO Akademi gibi birimlerimizle dijital yetkinliklerin artırılması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.
Kayseri’nin bu alandaki başarısının yalnızca bugünün değil, geleceğin de habercisi olduğunu belirten Büyüksimitci şöyle devam etti:
“Emeğiyle, vizyonuyla e-ticareti büyüten ve markasını dünyaya taşıyan tüm girişimcilerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum.
Dijitalleşme artık bir tercih değil, zorunluluk.
Bu süreci en doğru şekilde yöneten şehirlerden bir tanesi de Kayseri.
Biz de Kayseri Sanayi Odası olarak bu dönüşümde üyelerimizin yanında olmaya, yol göstermeye devam edeceğiz”
DİJİTALLEŞME HERKESİ İLGİLENDİRİYOR…
Dijitalleşmenin yalnızca büyük ölçekli firmalar için değil, KOBİ'ler ve mikro işletmeler için de hayati önem taşıdığını, bu nedenle desteklerini çeşitlendirerek sürdürdüklerini ifade eden Büyüksimitci, “Dijitalde güçlenen, e-ticaretle büyüyen ve küresel pazarlarda yer bulan bir Kayseri hedefiyle, iş dünyamızla birlikte omuz omuza çalışmayı sürdüreceğiz” şeklinde sözlerini tamamladı.
MART İHRACATI 325 MİLYON DOLAR
Hem KTO hem de KAYSO başkanının da bu konuya dair açıklamaları var ama isterseniz bu konu ile de ilgili olarak Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın’ın değerlendirmesi ile yazımızı toparlayalım bugünlük.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, 2025 yılı Mart ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Başkan Yalçın, “Kayseri’nin 2025 yılı Mart ayı ihracatı, bir önceki aya oranla yüzde 10,15 oranında artışla, 325 milyon 512 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
2025 yılı ilk 3 aylık ihracat rakamımız ise 931 milyon 316 bin dolar seviyesinde olmuştur.” dedi.
Yalçın, “Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verileri açıklanmıştır. Bu veriler ışığında Türkiye’nin ihracatı 2025 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolar olmuştur. İthalat ise yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.” şeklinde konuştu.
Kayseri’nin ihracat rakamına değinen Başkan Yalçın, “Kayseri’nin 2025 yılı Mart ayında yapmış olduğu ihracat, 325 milyon 512 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam, Şubat ayında 295 milyon 523 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Mart ayı ihracatımızda önceki yılın aynı ayına oranla artış yaşanması da önemlidir.” diye konuştu.
Kayseri’nin ithalat rakamına da dikkati çeken Yalçın, “Kayseri’nin Mart ayı ithalat rakamı, 125 milyon 335 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.
Şubat 2025 ithalat rakamımız 144 milyon 121 bin dolar olmuştu.
Mart ayı ithalatında bir önceki aya oranla yaşanan yüzde 13’lük azalma cari açığın kapanması bakımından önemlidir.” ifadelerini kullandı.
DIŞ PAZARLARDA
ÜRÜN SATMAK ZOR
Önemli bir realiteye parmak basıyor başkan Yalçın.
Dünya piyasalarında herkesle rekabet etmek, mal satmak öyle kolay değil.
Hele hele sanayicinin önünde dağ gibi duran sorunlar yumağı henüz çözüm bulmadığı için rekabet şansı da her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Bu bağlamda biraz önce yukarıda gururla sunduğumuz E Ticaret alanındaki başarımızın biraz daha artışı sanayici açısından bir nebze daha Can suyu olabilir.
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:
“Küresel çapta gelişen olaylar nedeniyle Dünya ticareti olumsuz bir dönemin içinde bulunmaktadır.
ABD yönlü ekonomik kararlar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisini de etkilemektedir.
Maliyet artışları ve enflasyon baskısının sürmesi, üretim üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır.
Dış piyasalarda yaşanan daralmanın etkisiyle ihracatta yaşanan sıkıntılı günler bir süre daha devam edecek gibi görünmektedir.
Döviz kurlarındaki artışın yetersizliği ise ihracatçılarımızın önünde set oluşturmaktadır.
İşçilik maliyetlerinin dünya piyasalarına oranla yüksekliği de sanayicilerimizi olumsuz etkileyen önemli bir faktör olarak karşımızda durmaktadır.
Dış pazarlarda ürün satmakta zorlanan sanayicilerimiz, üretim oranlarını yeniden ayarlama yolunu seçmeye başlamıştır.
Türkiye'nin küresel ticaretteki payını artırmak için sanayicilerimize kolay ulaşılabilen, ucuz maliyetli kredi sağlanması önem arz etmektedir. Sanayicilerin ihtiyaç duyduğu desteklerin kısa sürede devreye alınması en büyük beklentidir.”
Başkan Yalçın, değerlendirmesinin sonunda, üretime ve istihdama katkı sağlayan sanayicilere ve tüm ihracatçılara, ülke ve Kayseri ekonomisine sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
İhracat ve E Ticaret birbirini destekleyen önemli iki ivme.
Bu nedenle ikisi de desteklenmeli.
Önündeki engeller kaldırılmalı.
Kayseri ve Kayserili Dünya pazarında hem daha fazla söz sahibi olmalı, hem de hak ettiğini almalı.
Sizce de öyle değil mi?