KADİR DAYIOĞLU


KAYSERİ ANTALYA HIZLI TRENİ

“Geldi-geliyor!”, diye çok “sandık” eskiten Kayseri-Yerköy hızlı tren hattı hatıra gelince, Herhalde, Kayseri-Antalya hızlı trenini torunlarımız da göremeyecek. Olsun, AK Parti, bu proje ile de çok “sandık” atlatır.


Bakandan müjde; “Kayseri-Aksaray-Konya-Antalya hızlı tren hattı geliyor!” haber yeni düştü basına. Haberi okuyunca acı acı güldüm. 

Oysa yedi-sekiz yıl önce de bu tür haberler verilmişti. Rüyada mıyım? Dedim. Değil… O zaman, “kesin seçim var, abi!”, dedim. O nedenle, muhalefet şimdiden hazırlığa başlasın. Bir de bakmışsınız sandık önümüze gelebilir.

***

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu projelerinde önemli adımlar atıldığını belirterek, Kayseri-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Hattı'nın da hızla tamamlanacağını duyurdu. 

***

Bu proje ile“Kayseri'nin konumunu güçlendirecek”miş. Bakan öyle diyor. Bakınız nasıl güçlenecekmiş: 

Kayseri-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Hattı'nın sadece yolcu taşımacılığı değil, aynı zamanda yük taşımacılığı açısından da büyük avantajlar sağlayacağının altını çizdi. 

***

Sayın Bakanım, pek anlayamadım, doğrusu. Ha, Kayseri-Mersin hızlı treni dense anlarım. Zira en yakın liman burası. Yanılıyor muyum? Sebze meyve derseniz, onlar da büyük ölçüde Çukurova’dan gelir…

***

Proje sayesinde Kayseri'nin Türkiye’nin lojistik üssü olma konumunu güçlendireceğini ve bu hattın hem sanayi hem de ticaret açısından büyük faydalar sağlayacağını vurguladı. Uraloğlu, “Bu proje Kayseri’nin hem batıya hem de güneydeki önemli ticaret noktalarına daha hızlı ulaşmasını sağlayacak,Kayseri'nin turizm ve ticaret potansiyelini artıracak yeni bir ulaşım ağını hayata geçirmiş olacağız,”dedi.

***

Dediğim gibi bu proje yeni değil. ÇED çalışmaları, 2017 sonunda başladı. Muhtemelen, projenin başlangıcı bundan da önce. Tabii, Kayseri etabı “ÇED” çalışmaları tamamlandı mı? Bir açıklık yok. Bir de, ne kadar hızla ve ne kadar sürede tamamlanacak? Mesela, 2035 mi, yoksa 2040 mı?

***

“Geldi-geliyor!”, diye çok “sandık” eskiten Kayseri-Yerköy hızlı tren hattı hatıra gelince, Herhalde, Kayseri-Antalya hızlı trenini torunlarımız da göremeyecek. Olsun, AK Parti, bu proje ile de çok “sandık” atlatır. 

***

Projenin toplam uzunluğu 607 kilometre. Proje 3 etap halinde tamamlanacakmış.

- İlk etap Antalya-Konya

- İkinci etap Konya-Aksaray ve 

- Üçüncü etap ise Kayseri-Aksaray arasında inşa edilecekmiş.

- Projenin tamamlanmasıyla birlikte Kayseri ile Antalya arasındaki seyahat süresi 3.5 saate düşecekmiş.

***

Projesi’nin maliyeti ise şöyleymiş; 

- Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi: 3 milyar 654 milyon 543 bin 600 TL

- Konya-Seydişehir Kesimi: 1 milyar 678 milyon 792 bin 500 TL. 

- Konya-Aksaray Kesimi: 1 milyar 160 milyon 667 bin TL. 

- Konya Yük Hattı: 305 milyon 625 bin TL. Aksaray-Kayseri Kesimi: 2 milyar 941 milyon 938 bin TL

- Toplam: 9 milyar 741 milyon 567 bin TL. 

- Söz konusu demiryolu projesinin, ÇED süreci ve uygulama projelerinin tamamlanmasına müteakip, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınacakmış.

- Projenin 2037 yılında tamamlanması hedefleniyormuş.

***

Dostlar, böyle bir projenin dört yılda biteceğine inananınız varsa, ben ne diyeyim.

***

Dikkat eder misininiz, Kayseri bağlantısı üçüncü etapta. Bir yere yazın; bence bu proje asıl Nevşehir-Antalya arasını kapsıyor. Yine zannımca, muhterem ahalisinin “gazını almak için”, halkaya eklemişler, Kayseri’yi. 

***

Bu tespitimi, yıllar öncesi, haber basına düşünce de yapmıştım. Baksanıza, neredeyse, on beş yıldır “türküsü” söylenen Kayseri-Ankara hızlı tren hattı ile ilgili net bilgilere sahip değiliz. Sadece Düver tarafında açılmaya başlayan tünel ağızlarını görmekteyiz. 

***

Öyle ya, yapım başladıysa ki öyle gözüküyor, fiziki ve parasal gerçekleşme nedir? Ne kadar zamanda bitecek. Yani, bir de bakmışsınız, Yerköy-Kayseri hattı bitmeden, Kayseri-Antalya hattı bitmiş. Olmaz olmaz demeyin, olur mu olur. 

***

Ama iddia ederim, Kayseri bağlantısı, Nevşehir-Antalya bittikten, nice sonra bitecek tabii, bizim gibi “mazarrat takımı” olursa. Yoksa o da bitmeyecek.