MUSTAFA CENGİZ


KAYSERİ 79. SIRADA...

39 GÜNDE 7 KİŞİ CANINA KIYDI


Geçtiğimiz günlerde CHP Kayseri milletvekili Çetin Arık ve il başkanı Ümit Özer’in gazetemize yaptığı ziyarette Arık’ın, “Kayseri yatırımlardan beklediğini bulamıyor.

Bırakın bulmayı il olarak 79. sıradayız” ifadesi gerçekten üstünden durulması gereken önemli bir satır başı.

Zira Kayseri Ankara’dan sonra Orta Anadolu’nun en önemli geçiş bölgelerinden ve buram buram tarih kokan yatırıma aç bir il.

Yıllarca adı başına bela olan birçoklarının deyimi ile “Kayserili işini bilir” mantığı ya da yakıştırması da maalesef yemiyor.

Kayseri yatırımlardan, teşviklerden adeta Cezalı bir il gibi nasipsiz.

Ya da kısmet eksikliği mi?!...

Veya siyasilerle ilgili beklentiler artık yerini mi bulmuyor?

Cumhur ittifakının kalesi Kayseri için bir türlü yerini bulmayan beklentiler sonrasında genel başkanların Kayseri turları ile birlikte önümüzdeki günlerde ısıtılan ve CHP genel başkanının yaptığı 2021-2022 erken genel seçim senaryoları da sık sık konuşulmaya devam ediyor.

Zira 3. dönem başkanlık mümkün değil.

Öte yandan il başkanı Ümit Özer’in Kadına yönelik şiddet ve Cinayetler bağlamındaki uyarısı da önemli ve altı çizilmesi gereken bir başka konu.

Zira Kayseri maalesef son yıllarda bu konuda üst sıralarda yer almaya ve rakamlarda tırmanmaya devam ediyor.

Son bir hatırlatma.

Ve.. Maalesef Kayseri’de son dönemlerde ister adına ekonomik, ister ruhsal sebepler deyin intihar vakaları da patlamış, almış başını gidiyor.

Kayseri 81 il arasında ilk 30 il arasında ve toplumsal bunalım, kaos olanca hızı ile sürüyor.

Konu ile ilgili olarak önceki gün CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’de 39 günde ölümle sonuçlanan 7 intihar olayının olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. 5 Eylül 2020 tarihi ile 14 Ekim 2020 tarihleri arasında sadece Kayseri’de ölümle sonuçlanan ve basına yansıyan 7 intihar olayının olduğunu belirten Arık, çok sayıda intihar teşebbüsünün ise son anda önlendiğini ifade etti.

İntiharlarla ilgili meclis gündemine taşınan konu yarının yazısı olacak.

Bir hatırlatma ile bitirelim.

"Yöneticiyseniz yanınızda hatalarınızı söyleyecek kişilerin olması bir zorunluluk. “Yiğidi öve öve öldürürler” atasözümüz kulağımıza küpe olmalı." Mustafa Yavuz

**

39 GÜNDE 7 KİŞİ CANINA KIYDI

Çok değil…

Daha birkaç gün önce bu sütunlarda yazmıştım…

“Toplumsal Cinnet geçiriyoruz” demiştik.

Kanayan yara…

Rakamlar son dönemlerde ciddi bir artış kaydetmiş durumda.

Pandemi sürecinin olayı tırmandırdığı da bir gerçek.

Nitekim…

Önceki gün CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’de 39 günde ölümle sonuçlanan 7 intihar olayının olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

2 YIL ÖNCEDE VERMİŞTİ…

5 Eylül 2020 tarihi ile 14 Ekim 2020 tarihleri arasında sadece Kayseri’de ölümle sonuçlanan ve basına yansıyan 7 intihar olayının olduğunu belirten Arık, çok sayıda intihar teşebbüsünün ise son anda önlendiğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak 2 yıl önce de bir Araştırma Önergesi verdiğini ancak iktidar tarafından önergenin kabul edilmediğini hatırlatan Arık, “Türkiye’de son yıllarda kimi zaman toplu, kimi zaman bireysel intihar olaylarına tanık oluyoruz.

Bu olayları adli bir vaka olarak görmenin ötesinde bir halk sağlığı sorunu olarak görmemiz ve bu konuda titizlikle bir çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.

ÖNERGENİN GEREKÇESİ…

Arık, Araştırma Önergesinin gerekçesini ise şu sözlerle açıkladı:

“TÜİK verilerine göre, ülkemizde; 2018 yılında 3342 kişi intihar ederken 2019 yılında 3406 kişi yaşamını sonlandırdı.

DSÖ, dünyada her 40 saniyede bir intiharın, her 3 saniyede ise bir intihar girişiminin yaşandığını belirtmektedir.

DÜNYA’DA DA CİDDİ ARTIŞ VAR…

Dünya genelinde son 45 yılda intihar olaylarının yüzde 60 civarında arttığı belirtilirken, intihar olaylarının tüm dünyada ilk 10 ölüm nedeni arasında yer aldığı görülmektedir.

Kayseri’de 5 Eylül 2020 tarihi ile 14 Ekim 2020 tarihleri arasında, sadece basına yansıyan, ölümle sonuçlanan 7 intihar vakası meydana geldi.

Peki yansımayanlar…

İntihara teşebbüs etmeyi düşünenler.

Veya…

Sınırda olup depresyon geçirenler ve potansiyel intihara meyilli olanlar…

Dün yazmıştık.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’de 39 günde ölümle sonuçlanan 7 intihar olayının olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşımış ve perde arkası ile ilgili de önemli göndermeler yaparak araştırılması konusunda iki yıl aradan sonra yeniden TBMM’ye bir soru önergesi daha vermişti.

İşte size bazı ayrıntılar…

SON OLAYLAR…

Söz konusu olaylarda Melikgazi ilçesine bağlı Beyazşehir Mahallesi Hereke Caddesinde meydana gelen olayda Mehmethan G. isimli 20 yaşındaki gencin hayatına son verdiği görülürken, diğer yanda 7 Eylül 2020 tarihinde Kocasinan İlçesi Yunusemre Mahallesi’nde olduğu gibi 80 yaşındaki bir kadının canına kıydığı görülüyor.

Bunun yanında teşebbüs aşamasında kalan çeşitli intihar girişimleri de yaşandı.

Yaklaşık 40 günlük sürede 7 kişinin kendi hayatına son vermesi toplumun üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konudur.

BUNALIMLAR…

Haberlere ‘Girdiği bunalım sonucu hayatına son verdi’ cümleleriyle yansıyan bu ölümler sadece bunalım denilerek geçiştirilemeyecek kadar önemli bir konudur.

Türkiye Cumhuriyeti olarak böylesi temel bir halk sağlığı problemini görmezden gelmek olmaz. Gün be gün artış gösteren ve toplumu derinden etkileyen bu temel halk sağlığı sorununun nedenlerini araştırmak ve çözüm yollarını ortaya koymak devletlerin asli görevi olmalıdır.

HALK SAĞLIĞI SORUNU

Kişinin trajik bir biçimde hayatına son vermesi olan intihar olayları, beraberinde yıkılmış aileler, arkadaşlar ve tanıdıklar bırakan ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

DSÖ’nün geliştirdiği sağlık politikaları içinde intiharı önleme çalışmalarının hedef haline getirildiğini biliyoruz.

KAYSERİ KRİTİK EŞİKTE…

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’de 39 günde 7 kişinin canına kıydığını belirterek, konunun araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU ŞART

Arık, intihar olaylarının bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü ifade ederek, konunun titizlikle incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Kurulacak olan Araştırma Komisyonu ile intihar olaylarının perde arkası araştırılarak, insan ölümlerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”

Tablo’nun boyutları vahim.

Gün geçtikte Pandemi ile birlikte yaşanan toplumsal kaos ve cinnetler sürüyor.

Tez zamanda birilerinin bu intihar olaylarının önüne geçilmesi bağlamında bazı çözümler üretmesi gerekiyor.

Yakın zamanda bizim, komşularımızın, sevdiklerimizin kapısını ölümler çalmadan acil çözüm lütfen!...