Evet, sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Ulaşımı bir makine gibi düşünürsek, bazı parçalarının doğru tasarlanması, o makinenin sağlıklı çalışacağı anlamına gelmez. Ya da askeri tabirle; “yığınakta yapılan hata harbin sonucunu olumsuz etkiler!”
***
Herkesin bildiği; “düğmeyi yanlış iliklersen, tekrar başa dönersin!”. Peki, düğmede başa dönmek kolay ama geri dönüşü olmayan projelerde, “battı-çıktılar”, “viyadükler”, “yonca yaprakları”, “alt-üst geçitler”de yapılan hata, hataları da peşinden getirir. Kayseri’de yaşanan hal bu…
***
Şahsen ben, bu konuda çok uyardım, sanırım ben anlatamadım. Şimdi ise kent içinde, bu altyapılar peş peşe geliyor. Gelecek de… Aksi mümkün değil, düğme başta yanlış iliklendi. Hata üstüne hata da kaçınılmaz artık…
***
Mesela mı, Kartal katlı kavşağı yapıldığı taktirde, diğer kavşaklar da peşinden gelecek. Meydan derken, Düvenönü, Koçak taksi, derken Emek: kaldırılan genelevi kavşağı, mezarlık kavşağı peşinden gelecek… Dünyanın hiçbir yerinde gözükmeyen, kent içi ucube bir sistem ortaya çıkacak. Buralara da kavşak yapımı kaçınılmaz olacak.
***
Bu girişten sonra dönelim konumuza: “Dün, Kartal Kavşağı’na yapımı düşünülen iki ya da üç katlı geçit ile ilgili bazı şeyler söylemiş, ‘ulaşım’ konusuna bugün de devam edeceğimi ifade etmiştim. Peşinen söyleyeyim, ‘Ulaşım uzmanı’ değilim, nesli tükenmiş, Büyükşehir’de bazılarının dediği gibi ‘Komünist dönemden kalma bilgilere sahip!’ bir elektrik mühendisiyim. Tabii, mühendisliğimle de gurur duyarım.”
***
“O nedenle, ‘ulaşım uzmanı’ arkadaşlarımdan, dostlarımdan özür dilerim. Ama, ‘geriye dönüşü olmayan yatırımlar’ karşısında ‘üç maymunları’ oynadıklarından, gayret bizim gibi, ‘Abdurrahman Çelebilere!’, düşüyor… “
***
“Soru şu; Bir yolun bir ya da birkaç noktasında ‘ulaşım hızını artırınca’ trafik rahatlar mı? Ya da şehir içinde, bazı yerlerde ‘ulaşım hızını artırmak’ sorunu çözer mi yoksa bunu başka noktalara mı öteler? İsterseniz somutlaştıralım: Diyelim, Kartalı üç katlı bir kavşakla geçtiniz. Peki, bu noktada artan hızdan dolayı, ilk ışıklarda ki yığılmayı nasıl önleyeceksiniz?“
***
“Değerli dostlar. Kent merkezine yerleştirilen ve özellikle Kartal kavşağına düşünülen üç katlı kavşakla ilgili tepkiler şahsıma geliyor. Bunların çoğu destek veriyor “beğenileri’ ve ‘yorumları’ ile. Hepsi, benim için kıymetli ama işin uzmanı, uygulamanın içinden gelen bir akademisyenin gönderdiği mesaj daha da anlamlı geldi bana.”
***
“Büyükılıç Başkana da ‘neden yapılmaması!’ gerektiğine dair, şahsa özel bir rapor vermiştim. Ondan bazı pasajları da köşemde paylaşmıştım.”
***
Şimdi, “tereciye tere satacağım!”. Madem “ulaşım master planı” yapılıyor, ben olsam, önemli kavşaklarda, Karayollarının yaptığı gibi ya da kameralarla “ciddi” araç sayımı yaptırtırım… Öyle ya, “ulaşım” ciddi bir iştir, uzmanlarına bırakmak gerekir. Mesela Büyükşehir de “Ulaşım” ya da “Trafik” mühendisi var mı? Bilmiyorum…
***
Peki, bu döngüde, ahali karşıdan karşıya nasıl geçecek? Ya alt ya da üst yaya geçitleri yapılacak. Tabii, bunların da asansörlü, yürüyen merdivenli olması kaçınılmaz olacak. Peki, bunlar bozulursa ya da elektrikler kesilirse pusetliler, yaşlılar, hastalar, hamileler, çocuklar nasıl karşıya geçecek?
***
Dostlarımızın bu yazılarımdan alındıklarını biliyorum ama ne yapayım. Uyarma gibi bir görevimiz var. Yapılan yatırımlar öyle az buz olmadığı gibi, kazma vurduktan sonra da dönüşü yok… Uyarılara, yarın da devam edeceğiz.”
***
[Ulaşımda öyle hatalar yapılıyor ki], “Siz seyredin o zaman gümbürtüyü. Mesela, her ne kadar ‘vazgeçtik!’, deseler de Kartal Kavşağı’na ‘üç katlı’ geçit yapmak kaçınılmaz olacak. Peki, Erciyes dönüşü, Şah Market’in önü, kaldırılan Genelevi kavşağı, derken takip eden kavşaklardaki yığılmalar ne olacak?
***
Peki, bu döngüde, ahali karşıdan karşıya nasıl geçecek? Ya alt ya da üst yaya geçitleri yapılacak. Tabii, bunların da asansörlü, yürüyen merdivenli olması kaçınılmaz olacak. Peki, bunlar bozulursa ya da elektrikler kesilirse pusetliler, yaşlılar, hastalar, hamileler, çocuklar nasıl karşıya geçecek?
***
“… Tabak gibi düz şehir merkezinde, başka çözüm kalmamış gibi akıllarına esen her kavşağı kazıp modası geçmiş battı-çıktı veya viyadükler yapıyorlar. Avrupa’nın milyonluk şehirlerinin hiçbirinin merkezinde Kayseri’dekilere benzer viyadüklere rastlanmaz. Japonya ve Kore geçen yüzyılda yaptığı viyadükleri bir uçtan yıkıyor. … “
***
Haddime değil ama tekraren rica ediyorum, gelin bu projeden vazgeçin. Akla ziyan bir şey bu… Alternatif yollarla, trafiği rahatlatın.