TÜİK verilerine göre konut satışlarında kadınların payı her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2014 yılında yüzde 29 seviyesinde olan kadınların konut satışlarındaki payı, 2025 yılında rekor bir artışla yüzde 37 seviyelerine ulaştı.
Sanırım hatırlarsınız.
Bu köşede geçtiğimiz günlerde TÜİK verileri ile Konut ve İş Yeri Satış İstatistikleri, Ocak 2026 rakamlarını paylaşmıştım.
Bu verilere göre ülkemizde İlk el konut satışları 34 bin 69, ikinci el konut satışları 77 bin 411 olarak gerçekleşirken, Kayseri’de Ocak ayında 2 bin 231 konut satıldı.
İlk el konut satışları 34 bin 69, ikinci el konut satışları 77 bin 411 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,1 oranında azalarak 34 bin 69 oldu.
İkinci el konut satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 oranında azalarak 77 bin 411 oldu.
Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı %30,6, ikinci el konut satışlarının payı %69,4 oldu.
KADINLAR GÜÇLÜ
BİR KONUMA GELDİ
Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde kadınlara yapılan konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kadınların konut ediniminde son yıllarda daha güçlü bir konuma geldiğini belirtti.
Özelmacıklı, “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre toplam nüfusumuzun yüzde 50,02’sini erkekler, yüzde 49,98’ini ise kadınlar oluşturuyor.
Türkiye genelinde 2025 yılında satılan toplam 1 milyon 688 bin 910 konutun 930 bin 984’ü erkekler, 616 bin 570’i kadınlar adına tescil edildi. 26 bin 806 konut ise kadın ve erkek tarafından ortak olarak satın alındı” dedi.
KADINLARIN EN ÇOK
KONUT EDİNDİĞİ İLLER
2025 yılı konut satışlarını iller bazında cinsiyet ayrıntısında değerlendiren Özelmacıklı, “Geçtiğimiz yıl Karaman ve Balıkesir illerimiz yüzde 44 ile kadınlara en yüksek oranda konut satışının yapıldığı iller oldu.
Bu illerimizi yaklaşık yüzde 43 seviyeleri ile Çanakkale, Edirne ve Burdur illerimiz takip etti. En düşük oranda kadınlara konut satışı yapılan illerimiz ise yüzde 22 ile Ağrı, yüzde 24 ile Muş, Bitlis, Kars ve Ardahan oldu” ifadelerini kullandı.
ORTAK ALIMLARDA
BOLU İLK SIRADA
İllere göre ortak yapılan konut satışlarına da değinen Özelmacıklı, “Kadın ve erkek tarafından ortak alınan konut satışlarında yüzde 2,8 ile Bolu ilk sırada yer aldı. Bu ili Muğla, Afyonkarahisar, Aydın ve Isparta takip etti” dedi.
EVLENEN ÇİFT SAYISI
552 BİN 237 OLDU
Evlenme ve boşanma istatistiklerine de değinen Özelmacıklı, “Evlenen çiftlerin sayısı 2024 yılında 569 bin 983 iken 2025 yılında 552 bin 237 olarak gerçekleşti.
Boşanan çiftlerin sayısı ise 2024 yılında 188 bin 963 iken 2025 yılında 193 bin 793’e yükseldi.
Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görülüyor.
2025 yılında ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 28,5, kadınlarda ise 26,0 oldu.
Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,5 yıl olarak gerçekleşti” dedi.
KADINLAR KENDİLERİNİ
GÜVENDE HİSSETMEK İSTİYOR
TÜİK’in “İstatistiklerle Kadın” araştırmasına da değinen Özelmacıklı, “2025 yılında yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı yüzde 20,3 olarak ölçüldü.
Bu oran kadınlarda yüzde 28,2 iken erkeklerde yüzde 12,3 seviyesinde gerçekleşti.
Kadınların güven duygusunu artıran önemli unsurlardan biri de barınma ve konut sahipliğidir” değerlendirmesinde bulundu.
İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ
Madem ki konutlara dair yazıyoruz, bu arada bir başka istatistiğe de yer verilim köşemizde.
TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Ocak 2026 rakamlarını açıkladı. Buna göre İnşaat maliyet endeksi yıllık %25,38 arttı, aylık %9,87 arttı
İnşaat maliyet endeksi, 2026 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %9,87 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,38 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi %3,52 arttı, işçilik endeksi %21,84 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %23,32 arttı, işçilik endeksi %28,83 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %10,29 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,57 arttı.Bir önceki aya göre malzeme endeksi %3,63 arttı, işçilik endeksi %22,55 arttı.
Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %23,75 arttı, işçilik endeksi %28,49 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %24,78 arttı, aylık %8,48 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %8,48 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %24,78 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %3,17 arttı, işçilik endeksi %19,35 arttı.
Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %21,96 arttı, işçilik endeksi %30,08 arttı.
YAPI İZİN İSTATİSTİKLERİ
Yine TÜİK verileri ile Yapı İzin İstatistikleri, IV. Çeyrek: Ekim-Aralık 2025 rakamlarından devam edelim mi?
Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %2,6 arttı.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı %5,5, daire sayısı %13,8 ve yüzölçüm %2,6 arttı.
Toplam yüzölçümün %81,7'si belediyeler tarafından verildi.
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen toplam yüzölçümün, %81,7'si belediyeler, %18,3'ü ise diğer yetkili idareler tarafından verildi.
En yüksek yüzölçüm payı %72,0 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu.
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 46,8 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 5,7 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.
Yapı kullanma izin belgesi verilen binaların yüzölçümü %1,5 azaldı.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı %0,1 ve yüzölçüm %1,5 azalırken daire sayısı %3,1 arttı.
Toplam yüzölçümün %84,7'si belediyeler tarafından verildi.
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen toplam yüzölçümün, %84,7'si belediyeler, %15,3'ü ise diğer yetkili idareler tarafından verildi.
En yüksek yüzölçüm payı %69,0 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu. 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 32,6 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 5,4 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.
Takvim etkilerinden arındırılmış yapı ruhsatı toplam yüzölçümü %1,9 arttı
Takvim etkilerinden arındırılmış serilerde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı %4,7, daire sayısı %12,8 ve yüzölçüm %1,9 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki çeyreğe göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı %3,1, daire sayısı %8,3 ve yüzölçüm %12,2 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış yapı kullanma izin belgesi toplam yüzölçümü %2,8 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış serilerde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı %1,5 ve yüzölçüm %2,8 azalırken daire sayısı %1,3 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki çeyreğe göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yüzölçüm %2,1 azalırken bina sayısı %5,6 ve daire sayısı %2,1 arttı.
BU KONUYA DAİR...
Murat Ali Calman@calmanmuratali diyor ki;
Gelin, dürüst olalım..
Türkiye'de KONUT yatırımı kadar:
- kazançlı...
- düşük riskli...
- enflasyondan koruyan...
hiçbir enstrüman yok..
**
Murat ALICI@alicimuratt
Ev almayı düşünüyorsun ama hâlâ bekliyor musun?
Piyasa hızlı sıkışıyor.
Arsa azalıyor.
Maliyet artıyor.
Bu yıl aldın aldın.
Seneye aynı paraya kutu gibi eve razı olan çok olacak.
Fiyatların gerçekten düşeceğini mi düşünüyorsun.?
**
İnşaat Doktoru@insaatdoktoru
13 Ekim 2025 Türkiye konut üretiminde tarihi çöküş!
2003’ten beri ilk kez “net konut dengesi” sıfırın altına indi.
Bu ne demek mi?
Talep edilen konut sayısı, üretilenden çok daha fazla.
Nüfus artıyor, hane sayısı büyüyor ama konut üretimi durma noktasında.
Sonuç: Kiralar fırlıyor, fiyatlar kontrolden çıkıyor, barınma krizi derinleşiyor.
2026 Türkiye İnşaat Sektörü – Kısa Görünüm
Kentsel dönüşüm ve TOKİ 500 bin konut hamlesi sektörün ana itici gücü olmaya devam ediyor.
Konutta arz sınırlı, talep küçük m² ve merkezi lokasyonlara kayıyor
Kamu altyapı yatırımları (ulaştırma, enerji) özel sektördeki durgunluğu dengeliyor
Yüksek finansman maliyetleri nedeniyle “az ama sağlam proje” dönemi
Maliyet baskısı sürüyor → değer mühendisliği ve verimlilik kritik
BIM, metraj otomasyonu ve dijital planlama rekabet avantajı sağlıyor
Özet: 2026, hızlı büyümeden çok seçici ve disiplinli büyüme yılı.
Kaynaklar: TÜİK, EY Türkiye İnşaat Sektörü Görünümü, TMB
**
Şenol Babuşcu@senolbabuscu
Konutta Kredi Bitti, Nakit Patladı.
2025’te yaklaşık 1,7 milyon konut satışı var.
Bunun % 86’sı nakit, % 14’ü ipotekli.
2020’de ipotekli pay % 38’di.
Faiz/kısıtlar krediyi bitirdi; altın ve diğer kazançlar konuta aktı.

