Türkiye’nin en önemli lokomotif sektörü İnşaat ilk 5’e rahatlıkla girer.
Bu nedenle de bu sektördeki veriler bir hayli önemli.
İnşaatın başlangıcından tutunda son alıcısına anahtar teslimine kadar ki süreç epey uzun bir yolculuk ve bir hayli de meşakkatli.
Son dönemde de ekonomideki daralma ile de ciddi bir tıkanma söz konusu bu kulvarda.
Bugün sizlere yine TÜİK verilerinden hareketle sektörel bir bakış var köşemizde.
2025 YILI I. ÇEYREK VERİLERİ
TÜİK Yapı İzin İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2025 rakamlarını açıkladı.
Buna göre; Ülkemizde Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %24,7 azaldı, Yapı kullanma izin belgesi verilen binaların yüzölçümü %31,0 azaldı.
İlimizde durum ne mi?
Kayseri’de 2025 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 1 103, yapı izin belgesi verilen daire sayısı 3 963 oldu.
Komşu iller mi?
Sivas’ta 2025 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 295, yapı izin belgesi verilen daire sayısı 351 oldu.
Yozgat’ta 2025 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 340, yapı izin belgesi verilen daire sayısı 597 oldu.
AZALIŞ DİKKAT ÇEKTİ...
Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %24,7 azaldı.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı %21,3, daire sayısı %18,7 ve yüzölçüm %24,7 azaldı.
Toplam yüzölçümün %54,7'si konut alanı olarak gerçekleşti
Belediyeler tarafından 2025 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 27,0 milyon m² iken; bunun 14,8 milyon m²'si konut, 6,6 milyon m²'si konut dışı ve 5,7 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.
En yüksek yüzölçüm payı %69,9 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu
BELEDİYELERİN YAPI
RUHSATI VERİLERİ
Belediyeler tarafından 2025 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 18,9 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2,1 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.
Yapı kullanma izin belgesi verilen binaların yüzölçümü %31,0 azaldı
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı %28,0, daire sayısı %25,8 ve yüzölçüm %31,0 azaldı.
KONUT ALANI %56,1 GERÇEKLEŞTİ
Toplam yüzölçümün %56,1'i konut alanı olarak gerçekleşti.
Belediyeler tarafından 2025 yılı I. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların toplam yüzölçümü 25,2 milyon m² iken; bunun 14,1 milyon m²'si konut, 5,9 milyon m²'si konut dışı ve 5,1 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.
En yüksek yüzölçüm payı %71,8 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu.
Belediyeler tarafından 2025 yılı I. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 18,1 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 1,9 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.
İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ…
Yine TÜİK verilerine göre İnşaat Maliyet Endeksi, Mart 2025 rakamlarında ülkemizde İnşaat maliyet endeksi yıllık %23,23 arttı, aylık %1,53 arttı.
Bilmem hatırlıyor musunuz?
İnşaat Maliyet Endeksi, Şubat 2025 verilerine göre, ülkemizde inşaat maliyet endeksi yıllık %23,94 arttı, aylık %1,24 artmıştı.
İnşaat maliyet endeksi, 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,53 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,23 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,95 arttı, işçilik endeksi %0,80 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %18,80 arttı, işçilik endeksi %31,72 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık %23,60 arttı, aylık %1,45 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %1,45 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,60 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi %2,0 arttı, işçilik endeksi %0,54 arttı.
Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %19,68 arttı, işçilik endeksi %30,77 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık değişim oranı(%), Mart 2025
BİNA DIŞI YAPILAR
İÇİN MALİYET ENDEKSİ
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %22,05 arttı, aylık %1,79 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %1,79 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,05 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,82 arttı, işçilik endeksi %1,74 arttı.
Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %16,14 arttı, işçilik endeksi %35,22 arttı.
KONUT SATIŞ RAKAMLARI...
Konut Satış İstatistikleri, Mart 2025 verilerine göre ise Türkiye genelinde Mart ayında 110 bin 795 konut satıldı.
Kayseri’de Mart ayında 2 bin 189 konut satıldı.
Sivas’ta Mart ayında 539 konut satıldı.
Yozgat’ta Mart ayında 343 konut satıldı.
İNŞAAT DÜŞÜK PERFORMANS GÖSTERİYOR
“İnşaat düşük performans gösteriyor”
Peki kim söylüyor bunu?
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklediğini gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2025 Nisan Ayı Raporu'nu açıkladı.
Faaliyet Endeksi Nisan ayında yükselmiş olmasına rağmen, hazır beton endeksine göre olumlu etki yaptığı ve inşaat sektöründe düşük performansın görüldüğü anlaşılmaktadır.
Geçen yılın aynı ayına göre tüm endeksler negatifte sektöre olan güvenin gerilemesi, gelecek dönem inşaat sektörü yine düşük performansla hareket etmeye işaret ediyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye'de inşaat sektörü ve ilgili imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenenin ortaya çıktığını gösteriyor.
İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretilen ve kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme toplamını ortaya koyan bir göstergedir.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) verilerine devam ediyoruz:
Hazır Beton Endeksi 2025 Nisan Ayı Raporu'na göre, Mart ayındaki faaliyet benzeri değerin hemen üzerine çıktıktan sonra nisan yerinde yeniden eşik değeri yerine geri getirilmiştir.
Beklenti Endeksi nisanda sınırlı yükseliş göstermesine rağmen hâlen olumsuz tarafta görünüyor.
Güven Endeksi Nisan ayında Marta paralel bir hareketle Extreme ile seyretmiş, bu şekilde en düşük endeksli olarak negatif bölgede kalıyor.
Tüm endeksler nisan arasında eş değerlerin altında konumlanmış olarak görünür.
Faaliyet Endeksi Nisan ayında yükselmiş olmasına rağmen, hazır beton endeksine göre olumlu etki yaptığı ve inşaat sektöründe düşük performansın görüldüğü anlaşılmaktadır.
Geride bıraktığımız Nisan arasında Güven Endeksi dışa endeksler geçen yılın aynı ayına göre kırılması kesilir. En fazla yükseliş Beklenti Endeksi'nde görülüyor.
Faaliyetin takvimi, verilerinin eş değeri altında olduğu bilgisi ile birlikte okunmalıdır. Bu durumdaki faaliyetteki artış anlamlılığı birlikte yeterli değildir.
Güven Endeksi'ndeki görünüm dikkat çekicidir. Tüm endeksler negatifte sektöre olan güvenin geçiş tablosu karşılaştırması gerilemesi, gelecek dönemde inşaat sektörü yine düşük performans ile hareket etmeye işaret etmektedir.
RAPORA DAİR DEĞERLENDİRME…
Raporda değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Nisan yerindeki tüm endeksler eşik değerlerinin altında konumlanmış görülüyor.
Geçen yılın aynı ayına göre tüm endeksler negatifte sektöre olan güvenin gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörü yine düşük performans ile hareket etmeye işaret ediyor." dedi.
Ekonomik olaylarla ilgili bilgiler paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Merkez Bankası'nın nisan yerde faizini %46'ya çekmesi ve efektif fonlama maliyetinin %48,8 ile %49 olan üst banda dayanması sağlanan parasal dolaşımın hâlen devam ediyor güçleniyor. Hazine'nin 10 borçlanma ihalesinde faiz oranı %35'in puan ile rekor kırmıştır. 5 CDS 330 baz yüksek risk kategorisinde değerlendirildiğini ve uluslararası yatırımcı nezdinde temkinli durduğunun ortaya çıktığını ortaya koyuyor.
S&P'nin Türkiye kredi notu değerlendirmesinde 'durağan'da bırakması ve artışı için özellikle 'TL'ye güvenin yeniden inşasından bahsetmesi dikkat çekicidir.
SEKTÖR PERFORMANSI
BEKLENENDEN UZAK…
Sonuç olarak, Türkiye ekonomisinin dinamiklerinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için para politikasında öngörülebilirlik ve Türk lirasına güvenin tesis edilmesi ön görünüm olarak görülüyor.
Bu adımlardan sonra yeniden faiz indirimine geçilmesi durumunda inşaat sektörü hareketlenecektir.
Aksi halde inşaat sektöründe kendinden beklenen performansı sergilemekten uzak kalacaktır.” dedi.
Durum budur.
Sektör tıkanmış durumda.
Bakalım iktidar hem bu sektörü hem de ekonomiyi nasıl canlandıracak?
Bayram sonrası için yeni sürprizler kapıda mı acaba?
Bekleyip göreceğiz, Haziran ayı ortalarında yeni bir hareketlilik bekleniyor tüm sektörler ve siyaset arenasında da…