MUSTAFA CENGİZ


HERŞEYİN BAŞI EĞİTİM!...

Eğitim herkes için haktır. Eşitlik ilkesi de bunu gerektirir. Özelleştirerek ayrıcalıklı bir sınıf yarattığınızda toplum arasındaki uçurum artar. Yeni Eğitim öğretim dönemi her zaman olduğu gibi sorunlu başladı. Çağdaşlıktan bir haber, modern dünya gerçeklerine gözü kapalı bir toplumun eninde sonunda duvara toslama ihtimali bir hayli yüksek. Ve… İşin en üzücü tarafı ne mi? Bunu bile isteye yapıyorlar. Bunun sonuçlarına kim mi katlanacak. Tabi ki de Türk halkı. Bu kadar darmadağın edilen bütün sistemleri tekrar fabrika ayarlarına döndürebilmek en az 20 yılını alacaktır geleceğimizi istikbali gençlerimizin…


Yeni Eğitim öğretim dönemi her zaman olduğu gibi sorunlu başladı.

IUP ile yaşanan hayal kırıklığı sonrasında mesela okullarda nerede ise temizlik görevlisi yok. 

Depremde yıkılan okulların alternatifleri az üretilmiş, gelen sığınmacılar da öğrenci sayısı katlanmış, nerede ise bazı bölgelerde Arapça eğitim modası bile başlamış durumda. 

Her dönem yaşanan Öğretmen açığını yazmaya gerek var mı bilmem?!...

Çocukların okul gereçleri çantasından, kalemine, silgisinden formasına kadar her şey ateş pahası. 

Servis ücretleri malumunuz. 

Özel okul ücretlerine yapılan fahiş zamlarla ve kitap, yemek, servis, kıyafet, etüt gibi ekstra ücretlerle aileler özel okulların ücretlerini de karşılayamayacakları bir noktaya gelmiş durumda.

BU ARAŞTIRMAYA DAİR…

Ipsos'un gerçekleştirdiği  Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili haftalık 400 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden gerçekleştirilmiştir. 26 Ağustos- 5 Eylül tarihleri genel kitle ile 800, çocuğu okula giden 296  ebeveyn ile görüşülmüştür.

21 Haziran– 5 Temmuz  2024tarihleri ​​ arasında Japonya’da 2000, Almanya ve Brezilya’da 1500, Avustralya, Kanada, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve Amerika’da 1000, Arjantin, Belçika, Şili, Kolombiya, Macaristan, Endonezya, İrlanda, Malezya, Meksika, Hollanda, Hindistan, Peru, Polonya, Romanya, Singapur, Güney Afrika, Güney Kore,  İsveç, Tayland ve Türkiye’de 500 kişi ile görüşülmüştür. Toplam örneklem 23.754 kişidir.

TOPLUM’DA OLUMSUZ GÖRÜŞ HAKİM

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Ipsos'un gerçekleştirdiği GÜNDEME DAİR araştırmaları ve ülkemizin de dahil olduğu 30 ülkede elde edilen global verilerin yer aldığı 2024 EĞİTİM MONİTÖRÜ bulgularını içeren bu dosyada neler var?

Öncelikle şunu söylemek lazım ta baştan.

“Eğitime yönelik her konuda bildirilen görüşlerde genel ortalama nasıl?” sorusunun net  cevabı; Ülkemizdeki eğitime yönelik sorgulanan her konuda toplumun en az yarısı olumsuz görüş bildiriyor.

ÜLKEMİZDE EĞİTİMİN KALİTESİ NASIL ? 

Ülkeler ortalamasına bakıldığında eğitimin kalitesi konusunda toplumların mutlu olmadığı görülüyor. Singapur bu sene de eğitimin kalitesi konusunda en mutlu olan ülke. 

Türkiye’de ise bireylerin sadece %13’ü eğitimin kalitesinden memnun. 

Bu oran 2023 yılında %18’di. Ülkemizde eğitimden memnun olmayanların oranı ise geçen seneye göre 3 puan artarak %64 seviyesine ulaşmış ve 30 ülke arasında en olumsuz görüş bildiren 2 ülkeden biri.

KALİTE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE NASIL? 

Ülkeler ortalamasına bakıldığında bireyler bugünün eğitim kalitesinin kendi dönemlerine göre daha kötü olduğu görüşünde. 

Türkiye’de de durum farklı değil. 

Ancak Türkiye’de bugünkü eğitimin daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı ülkeler ortalamasının üzerinde hem de geçen seneye göre 5 puan daha yüksek (2024-%65vs 2023-%60). 

Bugünkü eğitimin daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %20.

KARİYERE HAZIRLAYABİLİYOR MU?

Üniversite eğitiminin gençleri gelecekteki kariyerlerine hazırlama konusunda ülkelerin yarısı olumlu görüş bildirirken ülkemizde bu oran sadece %32. Her 10 kişiden 7’si ise bu görüşe katılmadığını, üniversite eğitiminin gençlerin gelecekteki kariyerlerine hazırlamadığını düşünüyor.

MASRAFLARI YÜZÜNDEN ZORLANILIYOR MU? 

Geçen seneler ile karşılaştırıldığında okul masraflarının bütçelerini çok zorladığını söyleyenlerin oranı azalmış gibi gözükse de toplamda her 10 kişiden 9’u okul masrafları yüzünden zorlanıyor.

Bütçeyi en çok zorlayan harcama kalemleri ne mi?... 

Kırtasiye masrafları ve okul için kıyafet ayakkabı yine en çok yapılan harcama kalemleri.

Bu seneki okul masraflarında herhangi bir kısıtlama yapıldı mı?                                                             

Ebeveylerin % 61’i okul masraflarında geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de kısıtlama yapmak zorunda kalmış. Geçen senenin kıyafetlerini kullanmak, kırtasiye giderlerini azaltmaya çalışmak yapılan kısıtlamaların başında geliyor. 

GENEL HARCAMALARDA KISTLAMA NE?                                                                                                              

Geçen sene de olduğu gibi ebeveynler okul masraflarının yanı sıra genel harcamalarını da kısmaya devam ediyorlar.

 Geçen seneden farklı olarak bu sene giyim ve mutfak masraflarında daha çok kısıtlamaya gidilmiş.

IPSOS CEO’SU SİDAR’IN YORUMU

“ Sonuçlara göre toplumlar genel olarak eğitimin kalitesinden memnun değil.                                                                                             

30 ülke arasında en olumsuz görüş bildiren 2 ülke Türkiye ve Macaristan.                                  

Ülkemizde bireylerin 10 kişiden altısı eğitimin kalitesinden memnun olmadığını belirtiyor. Araştırmanın yapıldığı ülkelerin büyük çoğunluğunda bireyler, bugünün eğitim kalitesinin kendi dönemlerine kıyasla daha kötü olduğu görüşünde.                                                               Türkiye’de ise bu görüş daha da güçlü: Her 10 kişiden 6’sı eğitimin eskiye kıyasla gerilediğini düşünüyor.

GÖRÜŞLER FARKLILAŞIYOR…

Gençlerin iş hayatına adım atmadan önceki son durakları olan üniversiteler konusunda da görüşler farklılaşıyor. 

Üniversitelerdeki eğitiminin gençleri kariyerlerine hazırlama konusunda ülkelerin yarısı olumlu görüş bildiriyor. Türkiye’de her 10 kişiden üçü bu görüşe katıldığını, üniversite eğitiminin gençlerin gelecekteki kariyerlerine hazırladığını düşünüyor.

Ülkemizde eğitim ile ilgili konuştuğumuz öncelikli konulardan biri de giderek artan eğitim masrafları. Her yıl sonbaharda okulların açılmasıyla birlikte, bu masraflara ile bütçelerinde önemli bir yer kaplıyor ve bu durum hemen hemen her aileyi olumsuz etkiliyor.  

Okul giderlerindeki artışın kendilerini az ya da çok zorlandığını ifade ediyor. 

Bu yıl, her 10 veliden altısı çok zorlandığını ifade etmiş.

EN YÜKSEK GİDER KALEMLERİ…

En yüksek gider kalemleri arasında kırtasiye, okul kıyafetleri ve ayakkabı harcamaları öne çıkıyor.                                                                                   

Her 10 ebeveynden altısı geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de okul masraflarında kısıtlama yapmak zorunda kaldığını belirtiyor. 

Bir önceki senenin kıyafetlerini kullanmak ve kırtasiye giderlerini azaltmak yapılan kısıtlamaların başında geliyor. 

ZOR BİR KIŞ BİZLERİ BEKLİYOR…

Aileler, artan eğitim masrafları nedeniyle diğer harcamalarından fedakarlık yapmak zorunda kalıyor. Normalde dışarıda yeme-içme, eğlence ve giyim gibi ertelenebilir harcamalarda kısıtlamalara gidilir. Ancak bu yıl, önceki yıllardan farklı olarak giyim ve mutfak masraflarından geçtiğimiz yıla göre daha fazla kısıtlama yapıldığı dikkat çekiyor. 

Eğitim masraflarının yanı sıra önümüzdeki dönemde eklenen ısınma giderleriyle birlikte, zorlayıcı bir kış bizleri bekliyor.”

İNAT VE ISRARLA YANLIŞA DEVAM…

Eğitim herkes için haktır.

Eşitlik ilkesi de bunu gerektirir.

Özelleştirerek ayrıcalıklı bir sınıf yarattığınızda toplum arasındaki uçurum artar.

İktidar bu makası bile isteye açmakta ve eğitimi hem özele kaydırmakta hem de dini eğitime daha da ağırlık vererek Dünya gerçeklerinden bilimden toplumu uzaklaştırmaya özen göstermekte Orta Doğu’da ki gibi ilimden, fenden, bilimden uzak sadece oy deposu olarak görülen milyonlarca Dünya’dan ve gerçekten habersiz kitleler yaratılmakta hatta ve hatta George Orwel’in 1684’de söylediği gibi size oy verecek sığınmacılar taşınarak toplumların gerçek kimlikleri bozulmakta ve buna büyük özen gösterilmekte.  

Çağdaşlıktan bir haber, modern dünya gerçeklerine gözü kapalı bir toplumun eninde sonunda duvara toslama ihtimali bir hayli yüksek.

Ve… 

İşin en üzücü tarafı ne mi?

Bunu bile isteye yapıyorlar.

Bunun sonuçlarına kim mi katlanacak.

Tabi ki de Türk halkı.

Bu kadar darmadağın edilen bütün sistemleri tekrar fabrika ayarlarına döndürebilmek en az 20 yılını alacaktır geleceğimizi istikbali gençlerimizin…