Türkiye ve Kayseri’de özellikle kredi kartları ve icralık dosyalarda yaşanan patlamaya dair serimizin bugün ikinci günü ve finalindeyiz.
Rakamların boyutları korkunç.
Devam edelim bu acı tabloya ve istatistiki verilere hem il bazında, hem de yurt genelinde.
Asgari ücrete ara dönemde zam konusunda hükümetin tavrı belli.
Emekli maaşları ve Asgari ücretle birlikte ülkemizdeki Açlık sınırına dair uçurumda daha dün bir, bugün iki demeden yeniden uçurum seviyesinde makas açılmaya başladı.
Yani 31 Aralıkta verilenlerin hepsi Nisan ayı girmeden bile uçmuş durumda.
TÜM RAKAMLAR ARTIŞTA…
Bireysel kredi ve kredi kartını ödememiş gerçek kişi sayısı pandemi dönemi düzenlemeleriyle 2020 yılında gerilerken, 2021 yılında hem düzenlemelerin hem de enflasyonun etkisiyle yeniden artış göstermişti. Yılın ikinci yarısından itibaren yeniden artışa geçtiği görülen borcunu ödeyemeyenlerde kredi borçluları 2024 yılında yüzde 81, kredi kartı borçluları da yüzde 54 oranında artış gösterdi.
Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerde iki borcunu da ödeyemeyenlerin yılbaşına göre yüzde 78 arttığı görülürken, toplam kredi ve kredi kartı borçlularının yüzde 23’ünü oluşturdu.
TAKİPTEKİ ALACAKLAR
Tüketici kredileri ve kredi kartlarında takibe düşen alacaklar da 2025 yılının ocak ayı sonunda 2024 yılı başından bu yana yüzde 110, beş yıl öncesine göre 2020 yılı başından bu yana da yüzde 384 oranında artış gösterdi.
Takipteki alacakların toplam tüketici kredileri ve kredi kartlarına oranı ise 2023 yılı ikinci yarısından bu yana artış göstermeye devam ediyor.
2024 yılı başında takibe düşen alacaklardaki kredi kartlarının toplam (bireysel tüketici kredileri ve kredi kartları) içindeki oranı yüzde 0,64 olurken, 2025 yılı ocak ayı sonunda bu oran yüzde 1,60’a çıktı.
Kredilerde de aynı dönemde oran yüzde 1,14’ten 1,65’e çıktı.
ÖZEL SEKTÖRÜN KREDİ
BORCU ALARM VERİYOR!
Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre özel sektörüm kredi borcu 2023’ün son çeyreğinde artış kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu 2023’ün son çeyreğinde artış gösterdi.
Aralık ayı itibariyle özel sektörün toplam kredi borcu 173,3 milyar dolara ulaştı.
Bir önceki çeyreğe göre uzun vadeli kredi borcu 1,2 milyar dolar artarak 157,8 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise (ticari krediler hariç) 2,8 milyar dolar artarak 15,5 milyar dolara yükseldi.
Finansal kuruluşlar, borçlanmada finans dışı sektörü geride bıraktı. TCMB verilerine göre, finansal kuruluşların toplam borcu 4,3 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların borcu 0,3 milyar dolar azaldı.
Uzun vadeli borçlarda finansal kuruluşlar 1,3 milyar dolarlık bir artış kaydederken, finansal olmayan kuruluşlar 52 milyon dolar azalma gösterdi.
Kısa vadede ise finansal kuruluşların borçları 3 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların borçları 214 milyon dolar geriledi.
TCMB verileri, en büyük borçlanmanın ABD dolayı ile yapıldığını ortaya koydu. Uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60,2’si ABD dolayı, yüzde 31,9’u Euro, yüzde 2,4’ü TL, yüzde 5,5’i ise diğer para birimlerinden oluştu.
Kısa vadeli kredi borcunda ise yüzde 44,6 ABD dolayı, yüzde 15,3 Euro, yüzde 36,8 TL ve yüzde 3,3 diğer para birimleri yer aldı.
Vadesine 1 yıl kalan borç miktarı ise 53,4 milyar dolara ulaştı. Bu borcun 35,8 milyar dolarlık kısmının bankalara, 12,8 milyar dolarlık kısmının finansal olmayan kuruluşlara, 4,7 milyar dolarlık kısmının ise bankacılık dışı finansal kuruluşlara ait olduğu açıklandı.
KAYSERİ'NİN YARISI İCRALIK...
Son veri Aralık 2024 yılından.
Bakın ne olmuş o tarihte İcralarla ilgili ilimizde?
Kayseri nüfusuna göre her iki kişiden biri icralık oldu.
Açıklanan verilerde Kayseri’de bulunan icra dosyası sayısının 700 bini geçtiği ifade açıklandı bu tarih itibarı ile.
Ekonomi’de yaşanan sorunlar özellikle son dönemde Kayseri’yi de derinden etkilemeye devam ediyor.
Geçtiğimiz yıllarda da aynı etkinin altına giren Kayseri’de bu yıl da açılan icra dosyası sayısı 700 bini geçti.
Bu veriler Kayseri nüfusu ile orantılandığında ise her iki kişiden birinin icralık olduğu karşımıza çıkıyor.
Son 9 yılın verilerine bakıldığında ise Kayseri’de toplam icra dosya sayısı yüzde 243,5 artış gösterdi.
Kayseri en çok icra ve iflas dosyası gelen illerde ilamlı ve ilamsız, talimatlı veya talimatsız ön sıralarda yerini alıyor.
BORÇLANARAK YAŞAMAK
BİLE ARTIK ÇOK ZORLAŞTI
Halkın bankalara olan borcu 4 trilyon lirayı aşarken kredi kartı harcamalarının %30'u temel gıda maddesi alımına gitti.
Kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısında artış var.
Resmen duvara toslamış durumdayız.
Halkın büyük bölümü çaresiz.
Kredi kartlarının limitleri dolu.
Çevirme devri de sona erdi.
Artık herkes, her şey tıkanmış durumda.
Lale devrinin sonu burası.
Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı hızla artarken, takipteki borç tutarı bir yılda yüzde 251 yükseldi.
AÇLIK SINIRI YİNE AÇ BIRAKIYOR!...
Olay bu ne yazık ki; Maaşlar pul oldu…
Açlık sınırı asgari ücrete 3 bin 600 lira fark attı
Birleşik Kamu-İş açlık sınırının martta önceki aya göre 1.516 lira artarak 25 bin 720 liraya yükseldiğini duyurdu.
Son 1 yılda açlık sınırı 5 bin 628 lira, yoksulluk sınırı 20 bin 950 lira arttı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gereken gıda harcamasının yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları ele alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Mart 2025 sonuçlarını paylaştı.
Açıklanan verilere göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı martta 25 bin lira sınırını geçerek sınırını geçerek 26 bin liraya yaklaşırken, yoksulluk sınırı da gıdanın yanı sıra, barınma, ulaştırma, ev eşyası, gibi harcama gruplarında yaşanan yüksek fiyat artışlarının etkisiyle 78 bin 230 liraya kadar tırmandı.
Son bir yılda açlık sınırı 5 bin 628 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 950 lira artış gösterdi.
BU DA YOKSULLUK SINIRI…
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı martta 26 bin liraya yaklaşırken, yoksulluk sınırı da 78 bin 230 liraya kadar yükseldi.
2025 yılı asgari ücreti (22 bin 104 lira) açlık sınırından 3 bin 622 lira aşağısında. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin sadece 26 günlük beslenme harcamasını denk geliyor.
Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırıyla arasındaki farkın giderek açıldığını ve önümüzdeki aylarda bu farkın daha da büyüyebileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, sosyal desteklerin artırılması ve enflasyonun dizginlenmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
SON GELİŞMELERİN OLUMSUZ ETKİSİ!
Malum son günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor siyasi bağlamda ve bunun da olumsuz etkileri gölgeliyor ekonomide ki kötümser havayı.
Zira çekilen 2 yıllık eziyet bir günde çöp oldu.
Ekonomik sıkılaşma adı altında vatandaşa kredi kartının %40 ını ödettirmeyi dayattınız.
Vatandaş ödeyemeyince %5 den 12 ay gibi kısa vadede kredi verdiniz. Bunları da ödeyemeyince kenardaki 3-5 kuruş tasarruflarını da harcattınız.
Yani sizin anlayacağınız 1 gecede yok ettiniz iki yıldır kemer sıkan vatandaşı.
Bu kez iyiden iyiye köşeye sıkıştı dar gelirli, tek maaşlı.
Dün bu köşede son dalgalanmanın Türkiye ekonomisine verdiği zararları rakamsal boyutları ile yazmıştım.
İnşaallah kısa sürede bir toparlanma yaşanır bayram havası ile ve Nisan ve Mayıs’ta siyasetin olgun bir konuma taşınması ile de ılımlı hava Turizm sektöründeki hareketlilik ile piyasaların biraz daha kendini bulmasına katkı sağlar.
Aksi halde!...