MUSTAFA CENGİZ


HAZİRAN 2025’TE EN ÇOK KONUŞULAN SİYASETÇİLER

Zirvede tablo bu. Biliyorsunuz son dakikada sürpriz bir gelişme yaşandı. İletişim Başkanlığı'ndan alınan Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu (TİHEK) başkanlığı görevine atandı. Bu değişiklik nasıl bir dalgalanma getirecek Türk medyasına?!... Bakalım bugünkü açıklamalar ile birlikte önümüzdeki günlerde tablo nereye doğru evrilecek? Siyasette sular ısınalı epey oldu ancak tabelaya yansıyanlar henüz değişmiş değil… Beklendiği gibi 2025 yılının ilk yarısı zor geçti. Ancak asıl sıkıntılı dönem 2025’in ikinci yarısı gibi görünüyor…


MTM Medya Takip Merkezi, Haziran 2025’te medya ve sosyal medyada en çok konuşulan siyasetçileri araştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 milyonu aşkın yansıma ile zirveye oturduğu listede CHP Genel Başkanı Özgür Özel ikinci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise üçüncü sıraya yerleşti.

Biliyorsunuz son dakikada sürpriz bir gelişme yaşandı.

İletişim Başkanlığı'ndan alınan Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu (TİHEK) başkanlığı görevine atandı.

TİHEK'in başına getirilen Altun'un yerine ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı.

Bakalım bu değişiklik nasıl bir dalgalanma getirecek Türk medyasına?!...

İnternet, sosyal medya, televizyon ve yazılı basında 1-30 Haziran 2025 tarihleri arasında 10 binden fazla kaynak üzerinden hazırlanan MTM Medya Takip Merkezi raporu, siyasetçilerin farklı platformlardaki görünürlüğünü sayısal verilerle gözler önüne seriyor.

Buna göre; En çok konuşulan ilk üç siyasetçi, toplam yansımanın %52’sini domine ederek medya ve sosyal medyadaki siyaset gündemini şekillendirdiğini ortaya koyuyor.

ZİRVE’DE DEĞİŞMEYEN ÜÇLÜ!

Son dönemde zirve değişmiyor.

Malum, “Kılıçlar çekildi!”

Restleşmelerin sonunda epey isim görevden alındı ve çoğu da cezaevinde şu anda.

Yazılı basın, televizyon ve dijital haber portallarından oluşan geleneksel mecralarda Cumhurbaşkanı Erdoğan toplam 306 bin 213 haberle zirveye yerleşti. Onu 96 bin 269 haberle CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve 75 bin 137 haberle Ekrem İmamoğlu izledi.

Medyada En Çok konuşulan İlk 10 Siyasetçi

Recep Tayyip Erdoğan: 306.213, Özgür Özel: 96.269, Ekrem İmamoğlu: 75.137,  Ali Yerlikaya: 66.823, Yılmaz Tunç: 39.494,  Mehmet Şimşek: 33.371, Devlet Bahçeli: 31.208, Kemal Kılıçdaroğlu: 2665,Vedat Işıkhan: 24.922 ve 10.Cevdet Yılmaz: 24.783

Toplam Yansımanın %97’si Sosyal Medyada Haziran ayında tüm medya mecralarındaki siyasi yansımaların yaklaşık %97’si sosyal medya platformlarında gerçekleşti.

Bu veri içinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5.7 milyon paylaşım ile dijital etkileşimin zirvesine yerleşirken; onu 3.4 milyon ileti ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve 2.1 milyon iletiyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli takip etti.

İletişim Başkanlığı'nda Burhanettin Duran ile bu haber skalasına zirvede rakamsal boyuttaki farklılıklar ne olacak acaba?

SOSYAL MEDYADA EN ÇOK

KONUŞULAN 10 SİYASETÇİ

Aslında burada da önemli bir değişiklik yok.

Nerede ise ilk 11’i belli futbol takımı gibi.

Birkaç sonradan oyuna dahil olan yedek oyuncu pardon Bakan dışında yeni yüz yok gibi listede.

Recep Tayyip Erdoğan: 5.7 milyon, Özgür Özel: 3.4 milyon, Devlet Bahçeli: 2.1 milyon, Ekrem İmamoğlu: 1.9 milyon, Vedat Işıkhan: 1.7 milyon, Ümit Özdağ: 1.4 milyon, Yılmaz Tunç: 1.3 milyon, Cevdet Yılmaz: 1.3 milyon ileti, Ali Yerlikaya: 957.800 ve Mehmet Şimşek: 907.700

Mecra dağılımına göre siyaset konulu içeriklerinin %96,6’sı sosyal medyadan, %2,8’i dijital haber sitelerinden, %0,4’ü televizyon yayınlarından ve %0,1’i yazılı basında yer alıyor. Bu veriler, siyaset haberlerinin ve tartışmalarının neredeyse tamamının sosyal medya platformlarında gerçekleştiğini, geleneksel medya kanallarının ise çok sınırlı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
SOSYAL AĞLARIN

GÜNDEM YARATMASI…

Bir başka dikkat çekici nokta, bazı siyasetçilerin geleneksel medya ile sosyal medya sıralamalarının birbirinden oldukça farklı olması.

Dikkat çekici bir çaprazlama var aslında.

Örneğin, Devlet Bahçeli basın, televizyon ve internet haberlerinde yedinci sıradayken; sosyal medyada üçüncü sıraya yükseliyor.

Yani sosyal platformlarda çok daha fazla konuşuluyor.

Benzer şekilde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geleneksel medyada dokuzuncu sıradayken sosyal medyada beşinci sırada yer alıyor.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya geleneksel kanallarda dördüncü sırada yer alırken sosyal medyada dokuzuncu sıraya geriliyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise geleneksel medyanın ilk 10’unda bile yer almıyor, ama sosyal medyada altıncı sıraya oturuyor. Tam tersine, Kemal Kılıçdaroğlu gelenekselde sekizinci sırayı alırken sosyal medyada ilk 10’a giremiyor.

Bu farklılıklar, siyasetçilerin mecra bazlı etki güçlerinin farklı olduğunu ortaya koyuyor.

SİYASAL İLETİŞİM

DİJİTALE Mİ KAYIYOR?
Haziran verileri, siyasetçilerin görünürlüğünün çok kanallı stratejilerle yönetildiğini gösteriyor.

Artık meydanlar CHP’ye kaldığına ve iktidarın salonlar haricinde pek boy göstermediğini de dikkate alırsak, AK Parti dijital dünya ile propagandasını yoğunlaştırıyor.

Nasıl olsa tüm medya gücü ile birlikte hızı düşürme, kapatma, yayın kesme gibi opsiyonlarla birlikte Medya ve Dijital herşey onların kontrolünde.

Geleneksel medyanın yanı sıra sosyal medya paylaşımlarındaki hacim, eş zamanlı aksiyon almak isteyen siyaset iletişiminin dijital dünyaya kaydığına işaret ediyor.

EN ÇOK KONUŞULAN

BELEDİYE BAŞKANLARI

Aslında bizi en çok ilgilendiren bölüm burası.
En çok konuşulan büyükşehir belediye başkanları sıralamasında Ekrem İmamoğlu’nun zirveye yerleştiği listede Cemil Tugay ikinci, Mansur Yavaş ise üçüncü oldu.

01-30 Haziran 2025 tarihleri arasında internet, sosyal medya, televizyon ve yazılı basını kapsayan 10 bini aşkın kaynak üzerinden hazırlanan MTM Medya Takip Merkezi raporu; başkanların geleneksel ve dijital medyadaki konuşulma oranlarına ışık tutuyor.

İşte listedeki İlk üç başkanın geleneksel haberlerin %48’ini, sosyal medya paylaşımlarının ise %95’ini oluşturduğu o araştırma ve ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar.

MEDYA VE SOSYAL MEDYA

İLK DÖRDE GİREN BAŞKANLAR
Söz konusu dönemde Ekrem İmamoğlu, Cemil Tugay, Mansur Yavaş ve Fatma Şahin hem geleneksel hem de sosyal medyanın ilk dört sırasını paylaşarak kesişen bir medya başarısı yakaladı.

Bu sıralamada Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç 43.701 haber ile 6. Sırada.

Diğer değerlendirmede ise Memduh Büyükkılıç 4.400 ileti ile 10. Sırada yer buldu kendisine.

Bu performans, söz konusu liderlerin çok kanallı iletişim stratejileriyle kamuoyunun ilgisini eş zamanlı olarak canlı tutma becerisini ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz ay geleneksel medyada 75 bin haberle en yüksek görünürlüğü Ekrem İmamoğlu elde etti. İmamoğlu’nu, 63 bin haberle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve 22 bin haberle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş izledi.

Medyada En Çok Konuşulan Belediye Başkanı

  1. Ekrem İmamoğlu: 75.137 haber
  2. Cemil Tugay: 63.879 haber
  3. Mansur Yavaş: 22.779 haber
  4. Fatma Şahin: 10.012 haber
  5. Mustafa Bozbey: 45.822 haber
  6. Memduh Büyükkılıç: 43.701 haber
  7. Tahir Büyükakın: 13.484 haber
  8. Vahap Seçer: 19.444 haber
  9. Muhittin Böcek: 18.804 haber

10.Ahmet Aras: 25.046 haber

Sosyal medya etkileşimlerinde Ekrem İmamoğlu net bir farkla zirvede yer aldı. Onu, sırasıyla Cemil Tugay ve Mansur Yavaş takip ederek sosyal medya gündemini domine etti. Bu etkileşim hacmi, sosyal medyanın yerel yönetimler için vazgeçilmez bir araç olduğunu gösteriyor.

SOSYAL MEDYADA EN ÇOK

KONUŞULAN BELEDİYE BAŞKANI

  1. Ekrem İmamoğlu: 1.900.000 ileti
  2. Cemil Tugay: 431.100 ileti
  3. Mansur Yavaş: 399.500 ileti
  4. Fatma Şahin: 62.800 ileti
  5. Tahir Büyükakın: 22.700 ileti
  6. Vahap Seçer: 16.300 ileti
  7. Muhittin Böcek: 15.300 ileti
  8. Ahmet Aras: 8.600 ileti
  9. Mustafa Bozbey: 7.700 ileti

    10.Memduh Büyükkılıç: 4.400 ileti

SOSYAL MEDYADA

YÜKSELEN İSİMLER
Medya ve sosyal medya listelerinde yer almalarına rağmen özellikle sosyal medya performanslarıyla 2’şer sıra çıkış yakalayan büyükşehir belediye başkanları ise Tahir Büyükakın ve Vahap Seçer oldu.  

Geleneksel medyada en çok konuşulan ilk üç başkan, haberlerin %48’ini oluştururken, sosyal medyada ise ilk üç isim, paylaşımların %95’ini domine ettiği görülüyor.

Buna göre; Ekrem İmamoğlu ile ilgili her 1 geleneksel habere karşılık sosyal medyada 25 paylaşım yapıldı. Mansur Yavaş için bu oran her 1 habere karşılık 17 paylaşıma denk geliyor.

Rakamlar sosyal medyanın geleneksel medyaya kıyasla geçtiğimiz ay çok daha hızlı ve yoğun etkileşim sunduğunu ortaya koyuyor. Bu açıdan bakıldığında, sosyal medyanın yerel yönetimlerin PR çalışmalarında artık sadece destekleyici bir rol oynamadığını başkanların gündem belirlediği birincil platform haline geldiği görülüyor.

Zirvede tablo bu.

Bakalım bugünkü açıklamalar ile birlikte önümüzdeki günlerde tablo nereye doğru evrilecek?

Siyasette sular ısınalı epey oldu ancak tabelaya yansıyanlar henüz değişmiş değil…

Beklendiği gibi 2025 yılının ilk yarısı zor geçti.

Ancak asıl sıkıntılı dönem 2025’in ikinci yarısı gibi görünüyor…