NEBAHAT ERDOĞAN


HAVA MUHAFELETİ ÇOK SERT…

Kavuran yaz sıcaklarından sonra havaların biraz serinlemesi insanlara nefes aldırmıştı, sonbaharın iyiden iyiye kendini göstermesi ile ara ara ısınma yollarına başvurdu vatandaş. Ama kış aylarının yaklaşması ile birlikte hava muhalefeti de değişkenlik göstermeye başladı. Bununla birlikte yaşam koşulları da hava muhalefetinin akışına uyum sağlamak için çaba gösterse de, 2025 yılının çetin geçeceğinin sinyallerini veriyor gibi. Hayat şartlarının hava durumunu yansıtmasıyla zamlarla birlikte savrulup dururuz oradan oraya, tıpkı esen yellerin hızında savrulduğumuz gibi.


Ne fırtınalar yaşadık son çeyrek asırdır…

Ne yaz dedi, ne kış dedi adeta girdap gibi çekti içine…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2025 yılı 2024 yılından daha iyi, 2026 yılı 2025 ten daha daha iyi olacağını söyledi. 

Ancak eski Maliye Bakanı Nurettin Nebati’de 2022 yılının kritik bir yıl olduğundan bahsederek, 2023 yılının 2022 den iyi olacağını söylemişti.

Geleceğe yönelik emin bir şekilde ne güzel tahminlerde bulunuyorlar değil mi? 

Her yıl aynı şeyleri tekrarlatıp durdular.

Peki gerçekte yaşananlar…

Açlık, sefalet, yoksulluk, pahalılık, alım gücünün günden güne düşmesi ve vatandaşın vergi çilesi büyüdükçe büyüdü…

Hazine tam takır kuru bakır, durumu düzeltmek için ne borç isteyecek ülke kaldı, nede vatandaşa yüklenen vergiler işe yaradı, hala her tarafımız açık veriyor…

İtibardan tasarruf etmeyerek, bu açıkları da kapatamadıkları gibi 2025 yılı zamlarını vatandaşın üzerine yağdırdılar.

Yetinmediler, yetinmeyecekler…

Ve… Zamlar şimdiden sağanak yağmur gibi yağmaya başladı.

Mevsim normallerine göre, zam muhalefeti sert esmesiyle 2025 yılına yönelik vergi, harç ve cezaları belirleyen yeniden değerleme oranı açıklandı. 

Öncelikle belirteyim Karadeniz Bölgesine bağlı sert esen fırtınaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu oranı yüzde 50 azaltma veya artırma yetkisi bulunuyor.

Ama gelin görün ki, Karadeniz’den sert esen fırtına vatandaşı yerinden kıpırdatamayacak durumuna getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne dayalı olarak belirlenen bu fırtınalar yüzde 43,93 oldu.

Evet fırtınalar kasıp kavurmaya başlayacak, bu oran, yılbaşından itibaren pasaport, ehliyet, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve çeşitli vergi dilimlerinde zam anlamına geliyor. 

Yani zam raporu kış’la birlikte çetin geçeceğe benziyor.

Ha geçer mi, geçmez mi bilmem ama bu kış don (zam) olayı iliklerimize kadar işleyecek demektir.

2025 yılında pasaport harçlarında önemli bir artış yaşanacak. 

6 Aylık pasaport harcı 2.359 TL, 1 yıllık pasaport harcı 3.424 TL, 3 yıl üzeri pasaport harcı ise 11.274 TL olarak belirlendi. 

Ayrıca ehliyet harçlarında da yükselme söz konusu; A sınıfı ehliyet harcı 1.882 TL, B sınıfı ehliyet harcı ise 5.678 TL’ye çıkacak. Yeni yılda trafik cezalarında da yeniden değerleme oranı kadar artış yapılacak. Kırmızı ışık ihlali cezası 2.167 TL, hatalı park cezası 994 TL, hız sınırını yüzde 50 ve üzeri aşma cezası ise 9.267 TL’ye yükselecek. Alkollü araç kullanma cezası da en düşük 9.267 TL olacak.Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) 2025 yılı için en düşük MTV tutarı 4.834 TL olarak belirlenirken, yurt dışı çıkış harcı 720 TL’ye çıkacak. Telefon kayıt harcı ise 45.614 TL’ye yükselecek. Gelir vergisinin ilk dilimi de yeniden değerleme oranı kapsamında arttırıldı ve 2025 için 158 bin TL olarak belirlendi. 

Düşüncelerinde insanları refaha kavuşturmamak, yapılan zamlar bununla da kalmayacak emin olun. 

2025 yılının ilk günlerinden itibaren doğalgaz, elektrik, su ve tüm gıda ürünlerinde ki artışlar zemheri kışının altında kalacağımızı gösteriyor.

Havamız nasıl olursa olsun, zam havamız hiç değişmiyor.

Değişeceğe de benzemiyor…