Nisan ayı yoğun bir şekilde geride kaldı.
Bugün size o döneme dair konuşulanlar ve kimin konuşulduğuna dair bir hatırlatma yazısı.
Bakalım geride kalan aya dair hafızalarınızda bu konu başlıkları ve isimler ne kadar yer etmişler?
Ya da soruyu şöyle de sormamız olası.
Türkiye gündemi ile ne kadar ilgilisiniz?
Türkiye’de yaşanan gelişmeler, Orta Doğu gerçeği, Savaşlar, insan ölümleri, Ekonomi, Anayasa tartışmaları, Yeni devlet söylemi, Silah Bırakma gibi oluşumların gerçekliğine ne kadar vakıfsınız…
MTM Medya Takip Merkezi’nin internet, sosyal medya, televizyon ve yazılı basını kapsayan 10 bini aşkın kaynaktan derlediği verilere göre Nisan 2025’te En Çok Konuşulan Siyasetçiler ve En Çok Konuşulan Büyükşehir Belediye Başkanları bağlamında Sosyal Medya, Gündemin %93’ünü belirledi.
İLK 4 DEĞİŞMEDİ…
Son dönemde malum.
Konular ve konuklar aynı.
İlk dört değişmedi.
Kimler mi onlar?
Nisan 2025’te en çok konuşulan siyasetçileri araştırmasının verilerine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 milyonu aşkın konuşulma ile zirveye yerleştiği listede, Ekrem İmamoğlu ikinci, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise üçüncü oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nisan 2025’te toplam 10 Milyon 288 Bin 43 yansımayla en çok konuşulan siyasetçi oldu.
Erdoğan, sosyal medyada yarattığı yoğun etki kadar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda nüfus artışını teşvik edecek önlemlerden söz ettiği açıklamasıyla da çokça konuşuldu.
MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR
Ekrem İmamoğlu ise 5 Milyon 91 Bin 984 toplam yansımayla ikinci sırada yer aldı.
İmamoğlu, kendisiyle ilgili düzenlenen mitingler ve sosyal medya paylaşımlarıyla medya ve sosyal medyada geniş yer buldu.
“Millet iradesine Sahip Çıkıyor” mitingleriyle ay boyunca adından söz ettiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Kasım ayına kadar erken seçim” çağrısıyla 4 Milyon 844 Bin 295 yansımayla listede üçüncü sıraya oturdu.
3 MİLYON’U GÖRENLER!...
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3 Milyon 846 Bin 254 yansımayla listede dördüncü sırada yer aldı.
Bahçeli, İmamoğlu’nun mahkeme süreçlerinin ivedilikle görüşülmesi gerektiğini vurguladığı beyanıyla çokça konuşuldu.
3 Milyon 836 Bin 370 yansımayla listede beşinci olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ABD’nin ek gümrük vergilerine yönelik “Müzakerelerin sonuçlarını bekleyelim” çağrısıyla yoğun ilgi gördü.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 3 Milyon 340 Bin 684 yansımayla altıncı sırada yer alırken, okulların erken kapanacağına dair söylentiler sonrası “Akademik takvimi dikkate almadan kaos yaratmak doğru değil” açıklamasıyla gündeme geldi.
“Kamu maliyesinde harcama disiplini sağlayacağız, enflasyonu düşürmeyi başaracağız” açıklamasıyla sosyal medyada geniş yankı uyandıran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3 Milyon 57 Bin 134 yansımayla listede yedinci sırada yer aldı.
BAKANLARDA DURUM NE?
2 Milyon 928 Bin 579 yansımayla sekizinci sırada yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur zam pazarlıklarında “24 Nisan’da yeni bir toplantı yapılacak” duyurusu ile çokça konuşuldu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Milyon 845 Bin 680 yansımayla dokuzuncu sırada yer alırken, genel affa dair “Herhangi bir af söz konusu değil” açıklamasıyla sosyal medyada sıkça anıldı.
“Planlı sezaryen doğum yapılamayacak” kararıyla ilgi odağı olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ise 1 Milyon 237 Bin 100 yansımayla onuncu sırada yer aldı.
SOSYAL MEDYA’DA OLMASA…
Genel olarak bakıldığında Nisan 2025’te siyasetçilerin toplam yansımalarının yaklaşık %70–75’lik bölümü sosyal medyada gerçekleşirken, dijital haber siteleri ikinci sırada yer aldı.
Acı bir gerçek ama ne yazık ki olaylar ve konular, ilgi alanları bu mecraya kaydı.
Her ne kadar yasaklansa da birçok kişi ve kurum herkes bir yolunu bulup sosyal medyada işini bitiriyor.
Televizyon, gündem oluşturan video ve röportajlarla önemli bir pay alırken, yazılı basın daha sınırlı bir görünürlük sundu.
Burada insanımızın kolaycılığı da ön plana çıkıyor.
Okumuyor.
İzlemiyor.
Dinlemiyor.
Araştırmıyor.
Ayağına gelirse ne ala.
Gerçekliğinden habersiz.
Sorgulama yeteneği de yok.
Hazıra lop konma mantığı.
Bu yapı, özellikle hızlı ve anlık etkileşim gerektiren beyanları sosyal medyanın öne çıkardığını; detaylı analiz ve derinlemesine haberlerin ise internet ve televizyon mecralarında daha çok yankı bulduğunu gösteriyor.
BELEDİYE BAŞKANLARI…
Bu da Nisan ayı araştırmasının ikinci bölümü.
10 bini aşkın kaynak üzerinden Nisan 2025’te En Çok Konuşulan Büyükşehir Belediye Başkanları’nı araştırdı.
Ekrem İmamoğlu’nun birinci olduğu listede Mansur Yavaş ikinci Fatma Şahin ise üçüncü sıraya yerleşti.
Sanırım fark ettiniz.
Ekrem İmamoğlu’nun hem birinciliği hem de ikinciliği var listelerde.
İnternet, sosyal medya, televizyon ve yazılı basını kapsayan 01-30 Nisan 2025 dönemini kapsayan MTM Medya Takip Merkezi araştırması, sosyal medyanın belediye başkanları için de hâlâ tartışmasız lider mecra olduğunu ortaya koyuyor.
Buna karşılık stratejik konumdaki çevrimiçi haber portalları ve tematik TV programları da yerelde güçlü sinerji yaratarak başkanların mesajlarını büyütme potansiyelini koruyor.
Söz konusu dönemde listede ilk sırayı 5 Milyon 91 Bin 984 konuşulma Ekrem İmamoğlu aldı; bu yüksek görünürlük, 24 Nisan’da yayınladığı özgürlük temalı mesajın ardından X hesabına getirilen geçici erişim kısıtlamasının tetiklediği geniş tartışma dalgasından kaynaklandı.
İKİNCİ SIRADA YAVAŞ VAR…
İşte o araştırma ve en çok konuşulan belediye başkanları:
496 Bin 123 yansıma ile ikinci sırada yer alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yapay zekâyla hazırlattığı Atatürk videosu beğeni rekoru kırarak medya ve sosyal ağlarda yoğun paylaşım sağladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 89 Bin 41 yansımayla listede üçüncü oldu. Kentte 10-11 Nisan’da düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Yapay Zekâ Çalıştayı”, teknoloji odaklı belediyecilik vurgusuyla ulusal basında öne çıktı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 86 Bin 862 iletiyle dördüncü sıraya yerleşti. 15 Nisan Turizm Haftası mesajında “dört mevsim sürdürülebilir turizm” vizyonunu vurgulaması, bölgesel ve ulusal mecralarda geniş yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise 65 Bin 636 içerikle listede beşinci sıraya yerleşti. Kemalpaşa Belediyesi’ne yönelik soruşturma sürecinde yaptığı “şeffaf yönetim” açıklaması, özellikle yerel haber sitelerinde geniş yer buldu.
BÜYÜKKILIÇ, ALTINCI SIRADA…
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 62 Bin 726 içerikle altıncı sıraya yerleşti. 28-29 Nisan’daki Marmara Kariyer Fuarı’nda “Yerel Yönetimler ve Kariyer Yolculuğu” paneline konuşmacı olarak katılacağını duyurması Büyükkılıç’ın medya görünürlüğünü yükseltti.
Mayıs ayı içindeki gelişmeler sanırım başkanı daha üst sıralara taşıyacaktır her yönü ile…
Ortaya çıkan tablo; Nisan 2025 boyunca başkanlara ilişkin yaklaşık %93’lük dev yansıma payının sosyal medyadan geldiğini gösteriyor.
Toplamda 5 Milyon 649 Bin iletiyi aşan sosyal medya hacmi, özellikle Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş özelinde yoğunlaştı. İnternet haber siteleri, paylaşımların %6’sını oluşturarak Fatma Şahin ve Ahmet Aras gibi isimlerin ulusal portallarda görünürlüğünü pekiştirdi. Televizyon ve yazılı basın, toplam hacimde %1’in altında kalsa da Cemil Tugay ve Memduh Büyükkılıç’ın canlı yayın panel katılımları ve gazetelere verdiği demeçlerle dikkat çekti.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın 52 Bin 150 yansıma ile yedinci ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 49 Bin 523 yansımayla listede sekizinci sıraya yerleşti. 44 Bin 599 içerikle listede dokuzuncu olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı 30 Bin 701 konuşulma ile ilk on arasına girmeyi başaran Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce izledi…
ÖLENE KADAR KOLTUK!...
MTM Medya Takip Merkezi’nin internet, sosyal medya, televizyon ve yazılı basını kapsayan 10 bini aşkın kaynaktan derlediği verilere göre Nisan ayının Z raporu bu şekilde.
Gündem yoğun.
Akıyor.
Son gelişmeler öyle gösteriyor ki olası bir baskın seçim ya kapıda ya da kapıyı çalmak üzere.
Birileri bazı süreçleri daha da hızlandırmak ve dönülmesi mümkün olmayacak şekilde bir yönetim ile ölene kadar koltukta kalma planları yapıyor.
Malum gelenek oldu.
Dünya liderleri artık eskisi kadar demokrasiye önem vermiyorlar.
Seçilen sonuna kadar gitmekte, kendi çizdikleri rotada ülkelerini istedikleri yere taşımakta kararlılar.
Bunun içinde hiçbir şeyden çekinmiyorlar.
Menfaatleri doğrultusunda da ortak hareket ediyorlar.
Sonrası malum!...