FARUK ERGAN

Tarih: 27.09.2024 11:23

FIRSATÇILIK NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Fırsatçılık, güç durumlarda, davranışlarını ahlak kuralları veya düzenli bir düşünceden çok, çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan tutum. Uzak ve üstün amaçları bir yana bırakarak yalnızca içinde bulunulan koşullara göre davranma niteliği. TDK

Hayatın her alanında her insan kendi kapasitesine göre fırsatçılık yapmaktadır. Kimisi ahlaki, kimisi siyasi, kimisi ticari, kimisi makam, kimisi inanç, kimisi kanun vs. Bu örnekleri uzatmak mümkün. Yine hayatın her alanında ahlaklı ve edepli olmayı, insanlara ve diğer canlılara merhametli olmayı, her türlü bencillikten ve çıkarcılıktan uzak durmayı tavsiye ederiz. Aynı zamanda yaşamı boyunca dürüst olmak insan olmanın olmazsa olmazı olmalıdır. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “CHP İktidara gelince 10 yılın sonunda dana kıyma 55 lira, kuzu pirzola 70 lira, bir litre rakı 140 lira olacak” demiş. Pusudakiler al sana fırsat. “Alkol haram, içki kötülüklerin ansıdır, bu bir CHP zihniyeti, şaşırdık mı, DNA ları bozuk”. Ve buna benzer bir sürü eleştiri veya hakarete varan yorumlar kırıla gitti. Gücün varsa eğer alkol, piyango, at yarışları, faiz ve ne kadar haram varsa üretim ve satışını yasakla. Sosyal medyanın en çok sevdiğim tarafı bazılarının nasıl fırsatçılık yaptığını, nasıl işlerine geldiği gibi davrandığını ve nasıl sevdiklerinin hatasını görmezden geldiklerin görerek, zatı muhteremleri yakından tanıma fırsatı buluyor olmam. Sevdikleri kesimin insanlık için yüz karası davranışlarını ve çirkin uygulamalarını gördükleri halde susmaları, sevmediklerinin hatasını bulunca vatan kurtarmış gibi davranmaları fırsatçılık değilse nedir?  Kamu hakkı yemenin günahı alkolden daha mı az, çocuk yaşta kızların evlendirilmesi sevap mı? Hatırlarsan Kadir İstekli’ye 36 yıl hapis, kızın babasına 18 yıl hapis cezası verilmesine tepkisiz kalman ve hoşgörü ile bakman daha mı insancıl? İnsanların geçim zorluğu çekmesi, bir kısmının intihar etmesine sebep olmanın günahı ve vebali rakının günah olmasından daha mı az? Kimin yaptığına bakmaksızın yanlışa yanlış diyebilmek dürüst olmayı gerektirir, bir de Allah’ın soracağı şeyleri sormak sana mı kaldı birader. Güvenliği sor, mülteci ve istilacıları sor, pahalılık ve enflasyonu sor, lüks ve ihtişam içinde yaşayanlardan hesap sor, yetki verdiklerine sorulması gereken ne varsa sor ama Allah’ın işine karışmayacak ve taraf olmayacaksın.

Şimdi asıl sorulması gereken ve samimiyetle cevap verilmesini istediğim soru şu. CHP iktidara gelince haram olan rakının fiyatını düşürecekmiş, sende buna şiddetli bir şekilde itiraz ediyorsun, inancının gereğini yaşadığını söylüyorsun. Mevcut iktidarda olanlar, inançlı olduklarını düşündüklerin HELAL olanların fiyatını düşürsünler. Mesela, tüm gıda ürünlerinin fiyatı düşsün insanlar rahat yaşasın, mesela tüm enerji harcamalarının faturası düşürülsün, mesela eğitim, sağlık, ulaşım, konaklama, kira ve buna benzer ne varsa indirim uygulansın, mesela emekli maaşları piyasa şartlarına göre yükseltilsin, mesela insanlar akşam saatlerinde Pazar artıklarını toplama ihtiyacı duymasınlar. Benim yazmaya korktuğum ve düşünemediğim şeyleri de sen ilave et, zorluk yaşadığın veya olmasını istediğin ne varsa, yani haram olmayan isteklerini dile getir, mevcut iktidara arz et düzeltsinler biz de yaşamaktan tat alalım beyim. İnsan olmayı zorlaştırmak yerine, insan gibi yaşamanın güzelliklerini göz ardı ederek ve inanç sistemini sorgulayarak karmaşa çıkartma. Dünya’da olup bitenlere, kapımıza dayanmış tehlikeye ve çocuklarımızın geleceklerine kafa yor. 

“En büyük ve en çirkin fırsatçılık, inançları kullanarak, duygu sömürüsü yaparak ve mülakat adı altında tarafını kamuya doldurmaktır”. Faruk Ergan  


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —