KADİR DAYIOĞLU

Tarih: 25.10.2024 13:22

ERÜ EK ACİL BİNASI

Facebook Twitter Linked-in

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun düzenlediği basın toplantısında, yapımı tamamlanan yeni Acil Ek Binası’nı tanıttı. Toplantıya, Üniversite yetkilileri katıldı. Tanıtımda, ERÜ dışında neden kimse katılmadı bilemiyorum. Kim bilir belki de pazartesi günü yapılacak, açılış törenine katılacaklar.

***

Beyler, önemli bir haber, uzaklardayım, bizim Gazetenin internet sitesinden okudum. Unutmayın, çok önemli ve boşluk dolduracak, Allah lazım etmesin ama gerekliydi. Bu güzelim tesise, kurum dışında parasal yardımı olan var mıydı? Bilemiyorum. Hocamız açıklamadığına göre, anlaşılan yok…

***

Toplantıda yeni Acil Ek Binası hakkında bilgi veren Altun Hocamız; “Acil ek binanın 148 milyonluk bir maliyet” var demiş. Toplam kapalı alanı da 4 bin 800 metrekareymiş. Bodrum, zemin ve birinci kattan oluşuyormuş.

***

Binanın, 28 Ekim 2024 Pazartesi gününden itibaren hizmet vermeye başlayacağını belirten. Altun, yapım sürecindeki katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenelile Kayseri Protokolüne de teşekkür etti. 

***

Tabii, güzel ek acil bölüme ilaveten Hocamız, güzel bir haber daha verdi. Yapılacak olan800 yataklıEğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında…

***

Bu hastanede, depremsellik göz önüne alınarak,“sismik izolatör” kullanılacakmış. Unutmayın, ERÜ’nün oturduğu arazi, Erciyes’ten gelip, Hisarcık, Kıranardı derken, Alidağı’nın batısından geçip, Kayseri güney ve doğu tarafını kuşaklayan, Karasu’da son bulan ve “Deliçay” olarak bilinen, zaman zaman kuduran suyun yatağına denk gelir. Yani zemin, kum ve çakıldır.

***

Bir tarihte, merhum Niyazi Bahçecioğlu’nun, ilk ya da ikinci dönem başkanlığında, ERÜ lojmanlarının ya da tramvay hattının doğu tarafına asfalt şantiyesi kurulmuş ve burada hem “mıcır” ve hem de asfalt üretilmişti. Merhum Çalık zamanında yapılan “eski asfalt” şantiyesi de ERÜ’nün kuzeyinde, Komando Taburu girişindeydi. 

***

Daha önceleri asfalt, mahalline kurulan, odun kullanılan ocaklarda, ziftin eritilmesi, “kumun” kavrulması sonucu elde edilen karışım serilirdi. Onlar dökülürdü, caddelere... Sokaklara ise, kum üzerine döşenen, Tavlusun tarafından, ocaklardan getirilen “parke” taşlar döşenirdi. Daha sonraları, daha nitelikli, daha kapasiteli, asfalt tesislerine sahip olduk. Parke taşlarla, İstanbul’da, ara sokaklarda, çok sık karşılaştığımız, “Arnavut kaldırımı” aynı değildir. Çok zaman, karıştırılır, ikisi…

***

Talas yolu üzerindeki, lojmanların yanında ki, büyük çukurda da alınan malzeme nedeniyle oluştu. Sonra, bu şantiye kaldırıldı, Rektör Mehmet Şahin Hocamız bir gölet yapacaktı, kısmet olmadı. Arazinin bu kısmı, Belediyenin ya da ERÜ’nünborçlarına karşılık, SSK’ya devredildi. SSK’da buraya bina yaptırttı. Arka taraflarına da ERÜ sosyal tesisler kurdu. 

***

Evet, Hocamızdan öğreniyoruz, 800 yataklıErciyes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. etap projesi onaylanmış. Tabii, birinci etap neyi kapsıyor? Bilemiyorum. Bununla ilgili, önümüzdeki günlerde bilgi verilecekmiş.13 Kasım’da proje yapım ihalesine çıkıyor; 13 Kasım’da ihale yapıldıktan sonra on ay içerisinde projesi tamamlanacakmış. Umarım, Kayseri milletvekilleri bigane kalmaz.

***

Evet. Bu büyük ve önemli projenin finansmanı nasıl sağlanacak? Ekonominin sıkıntılı olduğu günümüzde, temini çok zor gözüküyor. Allah Hocamızın yardımcısı olsun. Öyle ya, parasal açıdan büyük bir proje.

O zaman; “hayırseverler şehri” Kayseri’nin, hayırseverlerine iş düşüyor, Başta Büyükşehir olmak üzere. Ben, Değerli Hocamızın yerinde olayım, bunun için, bir “Kayseri Buluşması” yaparım, Şahin Hocamızın“Erciyes Buluşmaları” benzeri... Türkiye’nin dört bir yanında ki varsıl hemşerilerimizi, hiçbir ayrım yapmadan, çağırır, projeyi ve önemini anlatırım. 

***

Önemini diyorum, gerçekten önemli bir proje. Özel ile kamu hastaneleri arasında, parasal açıdan sıkışmış insanlara rahat bir nefes aldırtır. Hocamız Altunda bu proje ile anılır, gelecekte.

***

Sayın Altun bir konuya daha dikkat çekmiş… “Üniversitemiz hastanelerinin herhangi bir sıkıntısı bulunmamakta ama onarım giderleri sürekli artarak devam ediyor. Şu anda örnek vermem gerekirse, yıllık onarım bedeli bizim özellikle poliklinikler ve ana binada 70-80 milyon TL’leri bulmakta. Bundan bir tasarruf sağlamak için böyle bir projeye yapılması hâsıl oldu” şeklinde konuşmuş.

***

Yapılacak olan 800 yataklıEğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yaklaşık 340 milyon Dolar maliyeti olduğunu belirten Altun şunları söylemiş: “Hastanemiz için hangi bölümümüzün kaç tane yatak ihtiyacı var, ameliyathane sayısı kaç tane olacak gibi fizibilite çalışmaları yaptık. Bir örnek vereyim, şu anda mevcut hastanemizdeki tek kişilik odalar, yaklaşık 15 metrekare olarak hizmet vermekte bu projemizde ise odalarda ki alanımız 32,5 metrekare olması öngörülmekte.”

***

Tabii, konuşmasını güzel bir temenni ile tamamlamış: “İnşallah yapıldığında çok güzel bir konfora kavuşulmuş olacak.”

***

Değerli Hocam… Allah gücünüzü artırsın. Şüphesiz, arkanızdayız… Bu tür yatırımlar, zaten ülkemizin gözde üniversiteleri arasına giren, üniversitemize daha da nicelik ve nitelik kazandıracağı, kuşkusuz.

***

Çok tekrarladığım bir anımı tekrarlamakta yarar var: Biz, Kızılay polikliniğinde, “fako teknikle”, katarakt ameliyatına başladığımıza, bir “devrim” yapmış ve o günün beherinde iki binin üzerinde operasyon yapmıştık, hem de “sıfır” hata ile. Sonra, kaç operasyon oldu bilmiyorum Ama Kızılay Hastanesi’nde de başarı ile devam ettiğini biliyorum.

***

Allah yokluğunuzu göstermesin, hele hele kamu sağlık kurumlarının hem nitelik ve hem de nitelik bakımından gelişmesine çok ihtiyacımız var. 

***

Evet. Ünlü Osmanlı paşası ve bayındırlıkçısı Halil Halil Rifat Paşa’nın ünlü sözü ile nokta koyacağım yazıma, mealen şöyle: “Ulaşamadığınız yer sizin değildir!”

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —