KADİR DAYIOĞLU

Tarih: 03.11.2024 13:11

ELEKTRİK FİYATLARI

Facebook Twitter Linked-in

Elektrik fiyatlarına yeni düzenleme geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gaziantep’te açıkladı: “Türkiye’nin AK Parti iktidarları döneminde büyük bir devrim gerçekleştirdiğini belirterek, 2002 yılında sadece 31 bin megavat olan kurulu gücümüz 22 yılda 115 bin megavata geldi” dedi.

***

Doğrudur. Yirmi iki yılda kurulu güç dört katına çıktı. Ama bazı tespitleri yapmak, bazı bilgileri de vermek durumundayız. Sayın Bakan buralara hiç değinmemiş. Öyle ya; “şeytan ayrıntıda gizli!”, diye güzel bir sözümüz var. 

***

Mesela, 22 yılda115 bin MW kurulu güce ulaşmışız. Ama EPDK kayıtları bize, 2023 sonunda 49 bin MW’ı yenilenebilir olmak üzere toplam kurulu gücün 96 bin MW olduğunu söylüyor. Demem o ki, on ayda sisteme 19 bin MWgücünde toplam santral girmiş. Bu mümkün mü? Bu ise, yaklaşık 30 milyar dolar demek. Bu ekonomik sıkıntı, sektöre bu denli bir yatırım yapılabilir mi?

***

Bakınız Sayın Bakan ne demiş? “Türkiye, önümüzdeki 11 yıl içerisinde bugünkü kurulu gücünü yaklaşık 4 katına çıkaracak. Bu, her yıl güneşte ve rüzgârda 8-9 bin megavatlık yeni kurulu güç yapmamız demek” diye konuşmuş.

***

Aklım ermedi doğrusu? Oysa kendimi, “dört işlem” bilir sanırdım. Demek ki, “boşuna çiğnemişiz” yalan dünyayı. Şimdi ki gücümüz 115 bin MW’mı?Evet öyle, zira Sayın Bakan söylüyor. 

***

Her yılda 8-9 bin MW hesabıyla, on bir yılda yaklaşık yüz bin MW demek. Eder, 225 bin MW... Ama 115 binin dört katı, 430 bin MW.

***

İnanın, bu bilgileri, basından alsam, haber yanlış geçilmiş olabilir ama Bakanlığın sitesinde aldım? 

***

Şimdi gelelim, yeni tarifeye… Az kullanandan az, çok kullanandan çok para alınacakmış? Aylık 417 kWh, yıllık 5 bin kWhkadar elektrik tüketen meskenlerin fiyat tarifesi değişmeyecekmiş. Bunun üzerinde tüketenlerden gerçek maliyet alınacakmış?

***

Tabii, gerçek maliyet nasıl hesaplanacak? Kim hesaplayacak?

***

40 milyon mesken abonesi varmış. Aylık, 417 kWh ve altında tüketim yapanlar,1,2 milyonmuş. Buda yüzde 3’ü’imiş. Bunu da sayın Bakan söylüyor… Unutmayalım, yıllık tüketimin yüzde 25 kadarı, meskenlerde tüketiliyor. 

***

Peki, 417 kWh ne anlama geliyor? Günde, 13,9 kWh... Oldukça iyi bir rakam. Bırakınız fakir-fukarayı, orta gelir grubundaki bir aile bile, günde bu kadar elektrik tüketemez. Demek ki, yurdum insanının büyük bir kısmı, çok elektrik tüketecek lükse sahip.

***

Vallahi, meskenlerin çok büyük kısmında, ayda, ortalama, 417 kWh elektrik tüketmek mümkün değil. Bunlar, nasıl bir mesken, anlayabilmiş değilim, doğrusu

***

Acaba, birileri Sayın Bakana yanlış bilgiler mi, veriyor, acaba?

***

Bir televizyonu, bir buzdolabı, bir derin dondurucusu, iki bilgisayarı olan bir ailenin, günlük tüketimi 5-6 kWh’i geçmez. 13,9kWh’inüstüne çıkanlar (%97) mutlaka elektrikle ısınıyor, bundan elde edilen su ile yıkanıyor, mutfakta ağırlıklı olarak elektrik kullanıyor. Ya da iç tesisatında bir kayıp var… Bu durumda mutlaka ehil bir tesisatçıya gidip, tesisatınız kontrol ettirtin.

***

Günlük tüketim, elektrik faturalarında belirtiliyor. Şahsen be, faturayı ele aldığımda ilk baktığım yer burası olur. Parasal değere sonra bakarım. Şüpheli bir durum varsa, eski faturalarla kıyaslarım. O nedenle, hiç olmasa, son beş-altı aylık faturalarınızı saklayın.

***

“Coğrafya kaderdir ama enerjide dışa bağımlılık kader değildir” anlayışıyla yola çıktıklarını vurgulayan Bayraktar, Gabar’da günlük ham petrol üretimin 52 bin varile çıktığını Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda da 3 milyon hanenin gazını üretir hale geldiklerini” de ilave etmiş. 

***

Bakalım, yeni sandık gelirken, bu üretimler kaça çıkacak. Bu rakamları unutmayın. 

***

Bayraktar, yapılan düzenlemeden camiler, cemevleri, dernekler ve şehit-gazi ailelerinin kapsam dışında tutulduğunu vurgulayarak;“Sadece abonelerin yüzde 3’ünü etkileyecek bu düzenlemenin doğru bir düzenleme olduğunu düşünüyorum”, demiş.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —