NEBAHAT ERDOĞAN


ELDE VAR “0”

Üzerinden biraz zaman geçse de hala güncelliğini koruyan bir konu üzerine değinmek istedim. 2024 YSK sonuçlarına göre sıfır çeken öğrenci sayısının 63 bin 798 olması, hem eğitim camiası, hem de veliler tarafından büyük endişeyle karşılandı.


Üzerinden biraz zaman geçse de hala güncelliğini koruyan bir konu üzerine değinmek istedim.

2024 YSK sonuçlarına göre sıfır çeken öğrenci sayısının 63 bin 798 olması, hem eğitim camiası, hem de veliler tarafından büyük endişeyle karşılandı.

Çok kez eğitim üzerine doğruları, yanlışları, olması gerekenleri veya olmaması gerekenleri dile getirdim.

Ha bu benim doğrularım veya yanlışlarım olarak algılanmamalı Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ki, eğitim sisteminin geçmiş dönemlerdeki, siteme dayalı eğitim düzeyine bakacak olursak eğitimde ki çöküş apaçık ortada.

Sıfır çeken öğrenci sayısının artışı eğitim sisteminin yapısı konusunda sık sık değişikliğe uğrayan müfredata bağlı olması en büyük sorun kaynağıdır.

Temel eğitimin zayıf ve verimsizliği göz önünde bulundurursak, çocuklarda ki öğrenme kabiliyeti gün geçtikçe eriyip akıyor. 

5 yılda altı kez Milli Eğitim Bakanı değiştirilse, müfredatı yap boz tahtasına çevirip her yıl farklı şekilde düzenlenirse, üniversite sınavlarında da büyük bir başarı bekleyemezsiniz. Sonuç ortada 63 bin 798 kişi koca bir çekiyor. 

Kayseri’de durum farklı mı?

Sanırım değil.

Zira nerede ise bizimde her yıl Milli Eğitim müdürümüz değişiyor, siteme dayalı olarak. 

Milli Eğitim Bakanı’nın nefret dolu çıkışları, dediğim dedik, çaldığım düdük havalar estirmesi, bir inat uğruna her aklına estiğinde müfredatı değiştirmesiyle, eğitime verdiği zarar ve  öğrenciler üzerindeki etkisi de ortada, sonuç 63 bin 798 kişi 0 taktı.

İnandığı davası için toplumun büyük bir bölümünü hiçe sayarak istediğini yapmakta ısrar ve inatla diretiyorlar. 

Zira veliler bir çok uygulamadan ciddi manada şikayetçiler.

Özel okul fiyatlarına girmiyorum bile!...

“Dindar bir nesil yetiştireceğiz!” diyerek çıktığınız yolda din ve ahlak bilgisinin  6 sorusuna doğru cevap verenlerin sayısı ise1,275 kişi. 

Bu eğitimde yapılan yanlış uygulamaların sonucu.

2024 YSK sonuçlarına göre tüm adayların sonuçları incelendiğinde başarının daha da düştüğü görülüyor. 

Testlere göre soru sayıları ve ortalamaları ise şöyle: 

-TYT Türkçe testi (40 soru) 21,427; sosyal bilimler (20 soru) 9,001; temel matematik (40 soru) 7,955 ve fen bilimleri (20 soru) 3,478. 

- AYT matematik testi (40 soru) 5,547; AYT fen bilimleri testinde fizik (14 soru) 2,247; kimya (13 soru) 1,457; biyoloji (13 soru) 2,324. 

- AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testi, Türk dili ve edebiyatı (24 soru) 5,935; tarih-1 (10 soru) 2,484; coğrafya-1 (6 soru) 2,103. 

-AYT sosyal bilimler-2 testi, tarih-2 (11 soru) 2,076; coğrafya-2 (11 soru) 2,416; felsefe grubu (12 soru) 1,964, din kültürü ve ahlak bilgisi/ek felsefe grubu (6 soru) 1,275 doğru. 

- YDT (80 soru), Almanca 39,393, Arapça 27,939, Fransızca 46,334, İngilizce 35,638, Rusça 52,332. 

Kazananların tercihi ise yurt dışı eğitim ve geleceğini orda planlamak.

**

İNSTAGRAM VE DEMOKRASİ

Biliyorsunuz günlerdir instagram hesabına yapılan yayın yasağı konuşuluyor.

Demokrasi bir ülkede yayın yasağı koymak ne kadar demokratiktir sizce?

Yasağın sebeplerini ise; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hamas terör örgütü, YPG’yi kabul etmiyorlar diye açıkladı. 

Bizi ne kadar ilgilendiriyor değil mi bu konu?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise; Heniyye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. 

Bu basın özgürlüğüne sığar mı?

 Eğer siz sosyal medya şirketleri olarak bazı paylaşımlara izin verecek bazı paylaşımlara izin vermeyecekseniz o zaman özgür bir ortam değilsiniz demektir. 

Dolayısıyla eğer siz basın özgürlüğüne inanıyorsanız, sansüre karşıyım diyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım.

Peki sayın bakanım biliyorsunuz ülkemiz yıllardır terörle mücadele veriyor onca yiğitlerimiz şehit verildi. 

Binlerce eve ateş düştü anaların yüreği yandı. 

Bu şehit haberlerinde sizlerin yayın yasağı koymanıza ne demeli, demokrasi ülkesiysek eğer,  bu tür yasaklarınız basın özgürlüğüne sığar mı? 

Deprem olur yayın yasağı

Göçük olur yayın yasağı

Neden Ülkemizde olumsuz yaşanan olaylara yayın yasağı konuluyor peki;

Kaç gazeteciyi TBMM toplantılarına almadınız sırf muhalif olduğu için, soracakları sorulara cevap vermeyeceğiniz için ya da soracakları sorulardan kaçtığınız için neden siz bu yasakları koyuyor sonra da demokrasi bir ülkedeyiz diyorsunuz?

Hangi demokrasiden bahsediyorsunuz Allah aşkına “Heniyye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konulması mı demokrasi anlayışınız. 

Ülkeyi ilgilendiren konulardan vatandaş haberdar olmasın diye koyduğunuz yasak mı demokrasi anlayışınız mı yoksa?

Bu yasaklarla Türkiye nereye kadar?!...