FARUK ERGAN


EL UZATMAK.

“Vücudu ve kalbi kirlenenin eli temiz olamaz, size uzanırsa, o ele kanmayın ve inanmayın”. Faruk Ergan


 Yardım etmek. “Dar günlerde dostlara el uzatmak gerekir.” TDK

Yaşayabilme mücadelesi veren, ekonomik zorluklar içerisinde olan ve kendi kendine yetmeyi bile beceremeyen insanlardan, yakınlarına yardım eli uzatmasını beklemek imkansız gibi görünüyor. Gelir seviyesi oldukça düşük olan toplumun büyük bir çoğunluğunu önümüzdeki aylarda daha da zor günler beklemektedir. Başta temel gıda olmak üzere, ısınma, giyim, ulaşım,eğitim ve görünmeyen harcamaları gelirinin üzerine çıktığı zaman, birilerine el uzatmak bir yana mümkünse kendi üzerinden elini çekmeye başlayacaktır. Dünyanın en müşfik ve babacan toplumu, en iyiliksever toplumu, merhamet ve acıma duygusu en gelişmiş toplumu, yardımsever olmaktan veya yakınlarına el uzatma olanaklarından mahrum bırakıldı, hatta egoist olmaya mecbur edilmiştir.

Yazımın başlığındaki “el uzatmak” kamu kaynaklarına, yetimin hakkına, doğada yaşayan tüm canlıların hakkına göz dikenlere mutlaka dokunacaktır. Uhdesine emanet olarak verilen kamu kaynaklarını, siyasi ikbali için veya yakın akrabalarının, yandaşlarının rahat yaşaması için öncelik veren ve servet kaynağı olarak kullanmaya tenezzül edenlerin onursuz insanlar olduklarını herkes bilmektedir.  

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Mayıs 2024 tarihinde Vakıf Haftası açılışındaki konuşmasında, “Kamu malına el uzatmak bizim nezdimizde ihanettir. Hataların, eksikliklerin hatta varsa ihanetlerin üzerine kararlı şekilde gideceğiz. Kamu hizmetlerinin kusursuz sunulması için her türlü tedbiri alacağız” demişti.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu katıldığı bir tv programında, eski başkanı kastederek bir çiftlik devraldıklarını ve 4 milyon Euro misafir ağırlama gideri olduğunu açıklamıştır. Demirören Holding Ziraat Bankasından 2018 yılında 895 Milyon Dolar kredi çekmiş fakat Sayıştay’ın raporuna göre kredi borcu için herhangi bir anapara, faiz veya komisyon tahsilatı yapılmadığı açıklanmıştır. Banka yöneticilerine yöneltilen sorular da ticari sır diye cevapsız bırakılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığının, Ocak-Nisan 2024 dönemindeki harcaması 31 Milyar 834 Milyon lira olarak gerçekleşmiş. Birçok Bakanlığın ve kurumun harcamasından daha fazla olmasının yasal olarak mahzuru olmasa bile, etik kurallara uygun olmadığını ve israfın tavan yaptığını düşünüyorum. Özellikle Başkan’ın altı adet korumasının hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını bilemiyorum. Birkaç örnekle açıklamaya çalıştığım, el uzatmanın yardım eliyle talan elini ayırmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın “bizim nezdimizde ihanettir” mesajının, bu ve benzeri elleri kırarak ihaneti bitirmesini arzu etmekteyim. 

Kadının ve çocukların namusuna veya canına uzanan eller de insan eli değildir, insan eli değilse ne eli diyebilirsiniz, hayvanları tenzih ederim onların yaradılışında böyle bir ahlaksızlık yoktur. İnsanların dar gününde, yok gününde uzanması gereken ellerden nerelere geldik? Siyasette, eğitimde, ekonomide, ticarette, beşeri ilişkilerde, sosyal medyada ve daha hayatın birçok alanında haramzadelerin iltifat görmesi dürüst toplum yapısının dejenere olmasına katkı sunmaktadır. İnançların bazı meziyetlerden daha da ön planda olması ve birçok insanın inançlı gibi görünmesi maalesef bizleri aldatmaya yetiyor, kimsenin inancı beni ilgilendirmez bana ne, benim neye inandığım seni ilgilendirmez sana ne, demeyi yaşam biçimi haline getiremedik. Ahlaki yapısı bozuk insanların lekesini silmek için, bir de siyasi düşüncemiz uyuşuyorsa çukur olduğuna bakmadan kirini temizlemek için uğraşıp duruyoruz. 

“Vücudu ve kalbi kirlenenin eli temiz olamaz, size uzanırsa, o ele kanmayın ve inanmayın”. Faruk Ergan