Aslında, “eğitimin çivisi çıktı!” deme yerine “eğitim yalama” oldu demek daha doğru… İstediğin kadar sık, avara kasnak gibi boşa dönüyor vida, cıvata; diş tutmuyor…
***
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yüz otuz üç zabıta “alacak”. Şuana kadar dört bine yakın başvuru olmuş.
Bunun on bini bulacağı tahmin ediliyor. Başvuranlarının listesine bakınca, kimler yok, neredeyse, hemen hemen hepsi yüksek tahsilli.
***
Bu ülkedeki hem işsizliğin seviyesini ve hem de üniversitelerin dramını gösteriyor bize… Yani, üniversite mezunları işsiz. Ülkemizde, 2024 itibarıyla, 239 üniversite bulunmakta. Bunlardan 124'ü devlet, 115'i ise vakıf üniversitesi.
***
Her ili bir yana bırakın, neredeyse her ilçede bir üniversitemiz olacak bu gidişle… Peki, adı üniversite olan bu mekanlar, akademisyeni nereden bulacağız? Önemli değil, en kötüsü lise hocaları ders verilir. Mühim olan muhterem ahali memnun olsun; “Çok şükür bu günleri de gördük.İlimizde/ilçemizde bir üniversitemiz oldu!”, desin. Tabii, oylar da, iktidarın hanesine yazılsın.
***
Hal böyle olunca, yüz otuz üç zabıta alımına on bin kişi başvuracak ve bunun çoğunluğu,“üniversite! mezunu” olacak!
***
“Aaaa… Nasıl oluyor?”, demeyin. Nasıl olmasın; “öyle olduğu için öyle oluyor!”
***
Sektörlere ara eleman yetiştiren meslek okullarını yok ettik, birer birer. Sonra, yakınıyoruz, eleman bulmakta zorlanıyoruz.
O nedenle, Kayseri Üniversitesi, örneğinde olduğu gibi, meslek okullarını canlandırmak, cazip hale getirmek, her OSB ve her Serbest Bölgede birer meslek okul, meslek yüksek okulu açma zorunluluğu getirmek; öğrenci ve öğretmenlerini özendirmek gerekir.
***
Gerek Milli Eğitim bünyesinde ve gerekse, Kayseri Üniversitesi özelinde olduğu gibi, meslek okullarının, meslek yüksek okullarının sayısını artırmanın, yurt sathına yaymanın vakti geldi de geçiyor bile.
***
Kaldı ki, önümüzde, geçmişte eğitim ve öğretim yapan çok güzel örnekleri var. Köy Enstitüleri, Öğretmen Okulları, Teknik Öğretmen okulu, Kız ve erken sanat okulları, Yapı Sanat enstitüleri, Kız Enstitüleri, Ticaret Liseleri, Kadastro Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Tekniker ve Yüksek Tekniker okulları.
***
Unutmayın bunlar, erken Cumhuriyet ve ellili, altmışlı, yetmişli yıllar kalkınmasının dinamosu oldu. Ülkemizim imar ve inşasında büyük işlev üstlendi.
***
Bu insanlarla, birlikte okumuş, birlikte çalışmış bir insan olarak bunları söylüyorum. Öyleleri vardı ki, “taştan insan yapacak!” nitelikteydi. Ama bunları yok ettiler, üniversiteye yönlendirdiler. Sonuç bu, yüz otuz üç zabıtaalımı için on bin başvuru ve bunun çoğunluğunun üniversite mezunu olmaları.
***
Burada bir kez daha tekrarlıyorum… Bu uğurda, azami gayret gösteren, Kayseri Üniversitesi Rektörü, değerli hocamız, Kurtuluş Karamustafa’yı kutluyorum. Aman Hocam, azmi, gayreti elden bırakmayın. Umarım, yerel yönetimleriyle, meslek odalarıyla hocamıza destek olurlar, onu yalnız bırakmazlar.
***
Sözgelimi, faaliyette bulunan Mimarsinan,İncesu ve Serbest bölgelere birer meslek okul/meslek yüksek okulu açılması. Yapım aşamasında, dördüncü OSB’ye de…
***
Yine yapımı süren Besi OSB’ye bir veterinerlik meslek okulu, Sera OSB’ye bir ziraat meslek okulu yapımı için şimdiden hareket geçilmeli. Bunun için kayna da var. OSB’lerin kendileri, bu kaynağı yaratır.
***
Öğretmen ihtiyacını da Milli Eğitim ve kuruluşların bünyesinde istihdam edilen personel rahat karşılar.
Yeter ki, istensin, yeter ki arzu edilsin. Bunun da örneği var, Birinci ya da Kayseri OSB… Bunlar başardılar bunu…
***
Öğrencilere istihdam da, öğretmenlere ek imkanlar (parasal/barınma) sağlarsanız, cazip hale gelir. Mesela, inanın, “sanat okulları” eski ihtişamlı günlerine geri döner.