MUSTAFA CENGİZ


DÜNDEN BU GÜNE NE DEĞİŞTİ?

TFF ve MHK olası bir hakem isyanını ya da toplu “Kazan Kaldırmayı” göze alamadığı için tüm 11 - 14 Mart tarihleri arasında oynanacak olan Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig müsabakaları ile Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi, Kadınlar 2. Lig ve BAL müsabakalarını Kötü hava koşulları ve Kar yağışını bahane ederek bir hafta kaydırdı.


Haber, “Süper Lig’de 21 teknik adam gönderildi”

Klasik bir haber aslında bizim için.

Ardından bir başka Bomba haber daha…

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 13 ismi listeden çıkardı.

Türk futbolundaki teknik adam kıyımı her sezon geleneksel hale gelmiş bir olay.

Bu kadar iş bilmez futbol sektörünün içindeki yönetici olunca doğal olarak ilk etapta faturanın kesildiği adreste teknik adamlar oluyor maalesef.

Ancak MHK’nin sezon finalinde aldığı böylesi bir karar ilk kez oluyor.

Ve… Konu enine boyuna tartışmaya açık ve birçok ismi ve maçı töhmet altında bırakmış bir tablo içeriyor.

ÖNCE TEKNİK ADAMLAR… 

Spor Toto Süper Lig’de geride kalan 28 haftada, kulüpler 21 teknik adamla yollarını ayırdı. 3 büyükler de 20 hafta içerisinde teknik adam değişikliği yaşadı.  

İlk değişikliği 1. haftada Kasımpaşa yaparken, 3. haftada Kayserispor, Adana Demirspor, Göztepe ve Alanyaspor da teknik direktörleri ile yollarını ayırdı. Sezona Bülent Uygun ile başlayan Rizespor 6. haftada, sezona Aykut Kocaman ile başlayan Başakşehir 8. haftada, sezona Ersun Yanal ile başlayan Antalyaspor ise yine 8. haftada hoca değişikliğine gitti.

2-3 KEZ DEĞİŞTİRENLER.

2. KEZ GÖREV ALANLAR…

Süper Lig takımlarından Kasımpaşa 13 haftada 3. kez teknik direktör değiştirdi. Sezona Şenol Can ile başlayan Kasımpaşa, göreve gelen Cihat Arslan ile de 10. haftada yolları ayırırken, daha sonra takımın başına geçen Hakan Kutlu 3 hafta sonra takımdan ayrıldı.  2’şer kez teknik direktör değişikliğine giden takımlar Rizespor, Altay ve Yeni Malatyaspor oldu.

Bu sezon 15. hafta Çaykur Rizespor’dan ayrılan Bülent Korkmaz; 26. hafta takımdan ayrılan Hamza Hamzaoğlu’nun yerine koltuğa oturmuştu. Sezona Karagümrük Teknik Direktörü olarak başlayan Francesco Farioli, ligin 2. yarısı itibarıyla Alanyaspor’un başına geçti. Geçtiğimiz hafta Yeni Malatyaspor ile anlaşan Cihat Arslan ise sezon başında Kasımpaşa’da görev yapmıştı. 

Ligde lider konumda olan Trabzonspor ile birlikte Konyaspor, Hatayspor, Gaziantep FK, Sivasspor ve Giresunspor sezona başladığı teknik adamlarla yola devam ediyor.  Süper Lig’de bu sezon Kayserispor, Adana Demirspor, Başakşehir, Antalyaspor ve Fatih Karagümrük de 1’er kez teknik adam değişikliğine gitti.

TÖHMET ALTINDA BIRAKTI...

Levent Tüzemen: "Murat Sancak, Beşiktaş maçının ardından "FETÖ'cüleri temizleyin" demişti. Bu kararı aldıktan sonra açıklama yapmazsanız, bu hakemleri töhmet altında bırakırsınız. Birileri çıksın ve açıklama yapsın. FIFA ve UEFA da bundan rahatsız olur."

Süper Lig'de artık yoklar…

Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Hüseyin Göçek, Abdulkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Suat Arslanboğa, Burak Şeker, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya…

Türkiye Futbol Federasyonu, Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig’de görev alan hakem kadrosunu yeniden belirlerken hem yaş sınırı hem de kulüplerin şikayetlerini göz önünde bulunduran MHK, bu sezonu tamamlayacak hakemleri güncelledi.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 13 ismi listeden çıkardı. Süper Lig ve 1. Lig hakem ve gözlemci klasmanlarını yeniden belirledi. Yeni karara göre Süper Lig'de sezonun geri kalan haftalarında  ismi geçen hakemler müsabaka yönetemeyecek. Özgür Yankaya sadece VAR hakemi olarak görev alacak.

MHK’DEN AÇIKLAMA

Merkez Hakem Kurulu, göreve geldiğinden bu yana, büyük bir titizlikle yürüttüğü Türk hakemliğinin yeniden yapılanma çalışmalarının 1. etabını tamamlayarak, sezonun geri kalan bölümünde Süper Lig ve 1. Lig’de görev yapacak kadrolarını belirlemiştir.

Yeni kadroların Türk futbolu ve Türk hakemliği için hayırlı olmasını diler, kamuoyunun bilgilerine sunarız.

İDDİALAR… İDDİALAR…

Kulüpler sürekli olarak bu isimleri istemediklerini MHK’ye bildirirken bir yandan da bir önceki Merkez Hakem Komitesi Başkanı Serdar Tatlı’ya bu öneri getirildi ve bazı hakemlere görev vermemesi istendi. Serdar Tatlı, bunu kabul etmedi ve istifa etti.

MHK’nın başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemler için klasman belirleme kriterlerini değiştirerek sezon içinde de hakem performanslarını değerlendirmenin yolunu açtı. 1.5- 2 ay önce klasman için çalışmalar başladı ve hafta başında TFF Yönetim Kurulu’na, MHK’nın yeni listesi sunuldu. Bu liste yönetim kurulu tarafından oy birliği ile kabul edildi.

BUNUN HESABINI KİM VERECEK?

Bu açıklama ve gelinen noktada alınan kararlar bir çok ismi töhmet altında bıraktı.

Bu vebalden nasıl kurtulacaklar?!

Bu sezon içinde bu hakemlerin yönettiği maçlarda ortaya çıkan tablo ve Trabzonspor’un açık ara şampiyonluğu dahil ortaya çıkan tablo’da yapılan hatalar, alınan kararlar, galibiyetler-mağlubiyetler hepsi de tartışmaya açık değil mi?

Kim kimin adına neye karar verdi de hem ligin zirvesi, hem de ligin altı ve küme düşmemeye oynayan takımların bugünkü durumundan kim mesul olacak?

TFF ve MHK olası bir hakem isyanını ya da toplu “Kazan Kaldırmayı” göze alamadığı için tüm 11 - 14 Mart tarihleri arasında oynanacak olan Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig müsabakaları ile Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi, Kadınlar 2. Lig ve BAL müsabakalarını Kötü hava koşulları ve Kar yağışını bahane ederek bir hafta kaydırdı.

PEKİ NE DEĞİŞTİ SAHİDEN?!...          

Yazımızın başlığında sorduğumuz soruyu yenileyelim.

Dünden bu güne ne değişti?

Türk futbolu mu gelişti?

Yöneticiler mi kendilerini geliştirdi?

Takımların kaderi mi, ya da takımlarımızın hedefledikleri nokta bağlamında kazanan ya da kaybeden kim?

Türkiye’de futbolun durumu ortada.

Ne futbolu yönetenlerin, ne de Türk futboluna hizmet edenlerin tek suçu yok elbette ki de.

Ben beni bildim bileli 50 yıldır bu işin içindeyim…

20 Yıl futbolcu olarak hizmet ettim.

40 Yıldır da yazıyorum…

Daha dünden bugüne, bugünden yarına Türk futbolu ile ilgili santim sütun değişen bir şey yok.

Değişeceğine dair bir emare mi?

Rüyalarınızda bile göremezsiniz…