FARUK ERGAN


BÜYÜK OLMAK.

“Büyük olmak, bir de insan olmak zordur.” Faruk Ergan  


Büyük olmak, fedakarlık ister, büyük olmak, feragat etmek, büyük olmak, benim ihtiyacım yok diyebilmek, büyük olmak, sana daha güzel yakışıyor demek, büyük olmak, görmemek, duymamak, bilmemek ve sıkıcı davranmamak demek. 

Bazılarının görmezden geldiği veya umursamadığı, bazılarının da yapamadığı büyüklük, miras paylaşımlarında, saygıyı ve aile birliğini tarumar etmeye yeterli olabiliyor. Geçmişten bu yana sağlam temeller üzerine kurulmuş aile yapısını daha yaşanır seviyelere getirmek ve olan kuralları idame ettirmek ve örnek bireyler hamiliğini yapmak da büyük olmanın vazgeçilmez özelliklerindendir. Yaşça büyüklük değil.

İnsanoğlu o kadar acımasız, egoist ve bencil ki, küçücük çıkarı için veya onlardan daha fazla alabilmek için yapamayacağı dalavere yoktur. Bu davranış ve yaşam biçimi sanıldığı gibi bilinçsizlik veya safiyane olarak değerlendirilemez. 

Gayet bilinçli ve şeytani davranışlarla küçüklerini kandırmak, birazcık fazla alabilmek çabası vardır. 

Bu dünyada bazı insanlar ve aileler gelişmek, büyümek ve saygınlık kazanmak için değil, geriye gitmek için hatta aile fertlerinden gelişme yolunda ilerlemeye çalışanları engellemek için var güçleriyle çaba sarf ederler. 

Dedenizin ve babanızın götüremediği mirasını, sizlere ve sizden sonrakilere bıraktığına göre, isteseler bile götürmeye güçlerinin yetmediği, sizlere bıraktığı mirası sizler de götüremeyeceksiniz. 

Gücünüzü kullanarak kandırmaya çalıştığınız veya zorla haklarını elinden aldığınız küçüklerinizi üzer ve beddua alırsınız. 

Sizi şeytanlaştıran hırs ve kibriniz sayesinde edindiğiniz mallarınızın hesabını mutlaka vereceksiniz fakat malınızı bıraktığınız geride kalanlar size benzemekten ve sizin gibi yaşıyor olmaktan bir süre mutlu olacaklar, sonuç hüsran olur.

Uzun yıllar önce bir karar aldım. Başarmayı engelleyenlerle, nezaketle, dürüstlükle alakası kalmayanlarla, kamu hakkı yiyenlerle, vergisiz kazanç elde edenlerle, çocuğa, kadına, doğaya ve diğer canlılara şefkat ve saygısı olmayanlarla ilgimi kestim. 

Birçok muhatabın bilgisi olmaya bilir, kendilerinin ismini ve mevkii-ni zikrederek açıkça beyan etmeye bile gerek duymuyorum, zaten karakterim ifşa etmeye elvermez. 

Sınırsız bilgim ve kaynağım olmadığına göre, yaşam sürem de yüzlerce yıl olmayacaktır. İlgimi, bilgimi, sevgimi ve şefkatimi herkese, her kesime eşit ölçüde vermeye niyetli değilim. 

İnancıma, siyasi tercihime, yaşam biçimime, karakterime, saygınlığıma ve en önemlisi aile bireylerime hakaret eden veya seviyesizlik yapanlarla da tüm bağlarımı kestiğimi ve keseceğimi belirtmek isterim. 

Çok bilinen ve çok kullanılan bir söz vardır. “İnsan olmak zor.” Gerçekten zordur insan olmak, duygu, düşünce, davranış biçimi, yaşam şekli, insan olma vasıflarını taşıyabilme veya taşıyamama gibi bir sürü sebep vardır. 

Bir kitap okumamış, iki satır yazı yazmamış, yazmışsa bile sapla samanı birbirine katmış, devlet ve millete karşı sorumluluklarını yerine getirmemiş, insanlar arasında nifak sokarak kötülükten nemalanmış, kamu kaynaklarını çıkarı için kullanmaktan utanmamış, dini istismar ederek kendine mürit edinmiş. Kısacası yemediği halt kalmamış dürüst gibi davranmaktan utanmayan tiplere insan diyebilirseniz veya arkadaşlık ediyorsanız, destek veriyorsanız yolunuz açık olsun.

“Büyük olmak, bir de insan olmak zordur.” Faruk Ergan