MUSTAFA CENGİZ


AHİLİK HAFTASI KUTLU OLSUN

Ahi demek Sanatkar (Zanaatkar) demek. Bir anlamda kanaatkar. Yaptığı işin hakkını veren, hakkını harama bulaşmadan alan ve yetiştirdiği Çırak-Kalfa-Ustaya’da bunları gelenekten-geleceğe damla damla şırınga eden kişi. Geçmişten geleceğe bir köprü aslında Ahi. Dünün iyilerini toplayıp, imbikten geçirip geleceğe daha da iyisini aktaran kişi aslında. Görgü-Gelenek, Bilgi-Birikim, Saygı-Sevgi, Hoşgörü-Nezaket, Adalet-Helallik gibi toplumun geçer akçelerini toplayıp aynı nizam-intizam içinde gelecek nesillere aktaran kişi Ahi demek. Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olup günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel özelliklerin birleştiği bir düzendir.


Ticaret erbabının ister adı patron ister işçi olsun, ister küçük esnaf fark etmez.

Eğer ticari bir işlem yapılıyor, mal alım satımı gerçekleşiyor ve müşteriye hizmet sunuluyor ise bu işle iştigal edenlerin hepsi kıyısından köşesinden Ahilik kriterlerine bulaşmış demektir.

Bu yıl farklı boyutlarda kutlanıyor.

Ahilik geleneğinin tarihçesini anlatmaya gerek yok.

Sadece Ahilik geleneğinin düsturunun satır başlarını saymak yeterli olacaktır sanırım.

ADI ÜSTÜNDE…

Ahi demek Sanatkar (Zanaatkar) demek.

Bir anlamda kanaatkar.

Yaptığı işin hakkını veren, hakkını harama bulaşmadan alan ve yetiştirdiği Çırak-Kalfa-Ustaya’da bunları gelenekten-geleceğe damla damla şırınga eden kişi.

Geçmişten geleceğe bir köprü aslında Ahi.

Dünün iyilerini toplayıp, imbikten geçirip geleceğe daha da iyisini aktaran kişi aslında.

Görgü-Gelenek, Bilgi-Birikim, Saygı-Sevgi, Hoşgörü-Nezaket, Adalet-Helallik gibi toplumun geçer akçelerini toplayıp aynı nizam-intizam içinde gelecek nesillere aktaran kişi Ahi demek.

Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olup günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel özelliklerin birleştiği bir düzendir.

“YEMEDİĞİNİ YEDİRMEYEN”

Aslında Ahi Çalmayan-Çaldırmayan demek.

Toplumun emniyet sübabı demek aslında Ahi.

Çağımızda erozyona uğraya Ahlaki erdemlerin teminatı demek aslında Ahi.

Merhum Lokantacılar ve Pastacılar odası başkanı Mehmet Dinçer’in yazdığı yeminde olduğu gibi “Yemediğini yedirmeyen” kişi aslında Ahi.

ELİNE-BELİNE-DİLİNE SAHİP OL…

Eline-Beline-Diline sahip olan kişi aslında Ahi.

Selçuklu ve Osmanlı iktisadi sisteminin özünü oluşturmuş en önemli lokomotiflerdir Ahiler. .

Temelinde çalışmak, üretmek, kalite, emeğe saygı, dayanışma, helâl kazanç, helâl lokma, yardımlaşma, israftan kaçınma gibi islâmi kurallar vardır bu iktisadi anlayışın her biriminde.

Ahiler bu alanda da inançlarını hayata geçirmişlerdir.

Topluma örnek olmuş kişilerdir Ahiler…

AHİLİĞİN 7 KURALI…

Ahi olmak ve peştamal kuşanmak için kişinin bir Ahi tarafından önerilmesi zorunludur. Üye olmak isteyenlerden yedi fena hareketi bağlaması ve yedi güzel hareketi açması beklenmektedir:

1-Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak,

2-Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim ve mülâyemet kapısını açmak,

3-Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak,

4-Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak,

5-Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak,

6-Herze ve hezeyan kapısını bağlamak, Marifet Kapısını açmak,

7-Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak.

Kafirler, çevresinde iyi tanınmayanlar, kötü söz getirebileceği düşünülenler, zina ettiği ispatlananlar, katiller, (kasaplar), hırsızlar, dellallar, vergi memurları, vurguncular örgüte katılamaz.

KUTLU OLSUN…

Bu kadar ağır şartların yaşandığı, alırken-satarken bin türlü sorunun yaşandığı, helalinden kazanmanın, harama göre daha da zorlaştığı bir dönemde Ahilik Kültürünü Türk-İslam sentezi ile yoğurarak inançları ile örtüştürerek baş tacı edip yaşayanlara selam olsun.

Ahilik haftası tüm esnaf ve sanatkarlarımıza kutlu olsun.

Temennimiz ve duamız o dur ki insanımız bugünlerde yitmek, tükenmek üzere olan Ahi kültürü ile yeniden ve yine yoğrulsun inançlarımızın gereği olan Aldanmamak-Aldatmamak üzere çoluğuna-çocuğuna helalinden rızkını götürmek için çalışıp çaba sarf etsin.

Çalıştığının hakkını versin ve emeğinin de karşılığını alsın inşaallah…