MUSTAFA CENGİZ

Tarih: 10.10.2024 16:07

KAYSERİSPOR’DA "GELENİN GİDENİ ARATTIĞI" SANCILI SÜREÇ!

Facebook Twitter Linked-in

İnsan sarı kırmızılı takım ile yaşıt olunca ve hali ile de tarihçesini anlatan 4 kitabı bulununca Kayserispor’da geleni gideni iyi kötü biliyor.

Bugünkü konumuz teknik direktörler.

Hem Süper ligde ilk 8 haftaya bir bakış atacağız, hem de Burak Yılmaz’ın gidişi ve Sinan Kaloğlu’nun gelişine kadar son dönemdeki teknik adam performanslarının irdeleyeceğiz.

Başlıyoruz.

Deneyimli isimler Hikmet Karaman, Mesut Bakkal, Bülent Uygun, Sergen Yalçın ve Samet Aybaba ile de uzun süre çalışamayan Kayserispor, ligde en çok teknik direktör değiştiren kulüpler arasına girerek “Dostlar alış verişte!” görsün mantığı ile defalarca gönderdiği isimleri hatıra binaen getirdi ve gönderdi.

Ödenen milyonlar mı?

İşin cabası tabi ki de.

İKİ HAFTADA BİR TEKNİK ADAM GİTTİ…

Süper Lig'de ilk 8 haftada 4 teknik direktör ile yollar ayrıldı yani ortalama her iki haftada bir isimle yollar ayrıldı.

Ne kadar büyük istikrarsızlık değil mi?   

Trendyol Süper Lig'in 2024-2025 sezonunda 8 hafta geride kalırken, alınan kötü sonuçların ardından 4 takım teknik direktör değişikliğine gidildi. 

Geçtiğimiz sezon aynı haftada 9 takım teknik adam, görevinden ayrılmıştı.   

 Süper Lig'de 8 hafta geride kalırken, milli maçlar nedeniyle lige iki hafta ara verildi. Bu süreçte 4 takım teknik adam değişikliğine gitti. Ligde galibiyetle tanışamayan Adana Demirspor, Hatayspor ve Kayserispor'un yanı sıra Trabzonspor'da da teknik direktör değişikliği yaşandı. 

BU TABLOYA KATKIMIZ EPEY FAZLA…

Burak Yılmaz'ın Kayseri macerası 8 ay sürerken Kayserispor son sezonlarda teknik adam kıyımına katkısı ne yazık ki inkar edilemeyecek nitelikte büyük.

Aslında bu utanç verici bir durum.  

Zira göndermek mesele değil.

Gelen gideni aratıyor.

Kalite daha da düşüyor.

Taraftarın hayal kırıklığı takımın kümede kalmak için yaşanan sıkıntılar gerçekten rezalet öteki entrika.

Yaz transfer döneminde transfer tahtası kapalı olan kulüplerden Kayserispor da teknik direktör değişikliğine gitti. 

Ocak ayında sarı-kırmızılı kulübün başına geçen Burak Yılmaz, ligi 14. sırada tamamladı. 

Bu sezona üst üste puan kayıplarıyla başlayan genç teknik adam, 7. haftada karşılaştığı Beşiktaş’a 3-0 mağlup olarak, basın toplantısında istifa kararı aldı. 

Burak Yılmaz, bu sezon Kayseri ekibiyle 3 beraberlik, 3 mağlubiyet alarak kötü gidişatı önleyemedi. 

BAKIN NE Mİ OLDU?

Kayserispor kötü gidişatı son 10 sezonda ikiye katladı.

Süper Lig'de teknik direktör açısından her işi olduğu gibi bu işi de eline yüzüne bulaştıran ekiplerin başında gelen Kayserispor, Süper Lig'in 7. haftasında sahasında 3-0 kaybettiği Beşiktaş maçının ardından Burak Yılmaz'ın istifa etmesiyle, son 10 sezonunda 20'nci kez bir teknik adamla yollarını ayırmak durumunda kaldı.

Nerede ise sezon başına iki teknik adam düşüyor…

Ve sonra bu takımdan istikrar bekliyoruz. 

SİFTAH BİLE YAPAMADI!...

Ne kadar acı değil mi?!...

2023/2024 Sezonun 23. haftasındaki Antalyaspor maçı öncesi sarı-kırmızılıların başına geçen Yılmaz, 22 lig müsabakasında sadece geride kalan sezondaki kazandığı 3 maçla birlikte sadece 3 kez galibiyet sevinci yaşadı. 

Bu sezon siftah yapamadan gitti Burak Yılmaz. 

Yılmaz yönetimindeki Kayserispor, bu sezon 6 maçta henüz 3 puanla tanışamazken, 3 galibiyet ve 3 beraberlikle puan sıralamasında 17. sıraya kadar geriledi.

Yani küme düşme hattındaki 4 takımdan birisi halen sarı kırmızılılar. 

GEÇEN SEZON 8’DE 9 KIYIM YAŞANMIŞTI 

2023-2024 sezonu 8. haftada 9 takım teknik direktör değişikliğine giderken, bu sezon bu sayının yarısından az olması dikkat çekti. 

Süper Lig'de 8. haftalar itibarıyla son yıllarda en az değişiklik 2020-2021 sezonunda (2) yaşanırken, 2019-2020 ve 2022-2023 sezonlarında 3 takım teknik adam değişikliğine gitti. Sezon içerisinde birçok takımın teknik direktör değişikliğine gittiği 2021-2022 sezonunda ise ilk 8 haftada 6 takım bu durumu yaşadı.  Geçtiğimiz sezon ilk 17 haftada ise 18 teknik adam gönderildi. 

GELEN GİDENİ ARATTI!

Kayserispor'a teknik direktör dayanmıyor! 

Teknik Direktör 2010/11 Shota Arveladze / Robert Prosinecki, 2013/14 Robert Prosinecki / Domingos Paciencia / Ertuğrul Seçme, 2014/15 (1. Lig) Mutlu Topçu / Cüneyt Dumlupınar 2015/16 Tolunay Kafkas / Hakan Kutlu 2016/17 Hakan Kutlu / Ertuğrul Seçme / Sergen Yalçın / Mesut Bakkal, 2017/18 Marius Sumudica, 2018/19 Ertuğrul Sağlam / Hikmet Karaman, 2019/20 Hikmet Karaman / Samet Aybaba / Bülent Uygun / Robert Prosinecki, 2020/21 Bayram Bektaş / Samet Aybaba / Dan Petrescu / Hamza Hamzaoğlu / Yalçın Koşukavak 

EN YÜKSEK PUAN ORTALAMALARI…

Kayserispor, son 10 sezonda maç başına en yüksek puan ortalamasını ise Mesut Bakkal döneminde yakaladı. 

Son tahlilde yeniden yeşil sahalara dönen Mesut Bakkal, 6 resmi maçta aldığı 3 galibiyet 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle maç başı 1,83 puan ortalamasına ulaştı. 

Bu periyotta görev yapan ve halen Erciyes 38 FK’nın başarısı için ter döken teknik direktörlerden Uğur Kulaksız 1,50, Hikmet Karaman 1,48, Çağdaş Atan 1,44 ve Recep Uçar 1,38'lik puan ortalaması yakaladı.

REKOR ÜSTÜNE REKOR!

2014/15 sezonundaki 1. Lig’den çıkışla başlayan yeni seri kelimenin tam anlamı ile nerede ise “Yalan Rüzgarı” gibi esti. 

Ligin 2015-2016 sezonunda Tolunay Kafkas'la anlaşılmasıyla başlayan süreçte sarı-kırmızılı ekip, Hikmet Karaman ve Samet Aybaba'yla iki kez olmak üzere, toplam 18 farklı teknik adamla çalıştı.

Kafkas'ın ardından; sırasıyla Hakan Kutlu, Sergen Yalçın, Mesut Bakkal, Marius Sumudica, Ertuğrul Sağlam, Hikmet Karaman (2), Samet Aybaba (2), Bülent Uygun, Robert Prosinecki (2), Bayram Bektaş, Dan Petrescu, Uğur Kulaksız, Hamza Hamzaoğlu, Yalçın Koşukavak, Çağdaş Atan, Recep Uçar ve son olarak Burak Yılmaz görev yaptı.

Sarı-kırmızılı ekip bu sürede, daha önce takımı üst sıralara taşıma başarısı gösteren Ertuğrul Sağlam ve Robert Prosinecki gibi isimlerle de başarı sağlayamadı.

EN UZUN SÜRE ÇAĞDAŞ ATAN KALDI

Kendine münhasır kişiliği ile çok sayıda tavşan çıkarttı sarı kırmızılı takımın başında.

Defalarca da bırakmak istedi ama izin vermediler.

Sonra da tabi ki hali ile gidişi etik bulunmadı.

Başakşehir’de de başarıdan başarıya koşuyor. 

Son dönemde Kayserispor'u çalıştıran teknik direktörler arasında en uzun süre görevde kalan isim, 432 günle Çağdaş Atan olurken genç ve başarılı teknik adam yönetimindeki sarı-kırmızılı ekip, 43 resmi maçta 18 galibiyet, 8 beraberlik ve 17 mağlubiyet aldı.

Kayseri ekibinde bu periyodun en kısa süre görevde kalan ismi ise Samet Aybaba oldu. 

Aybaba'nın 2019-2020 sezonundaki görev süresi 18 günde sonlandı. 

Bu süreçte sarı-kırmızılı takımla 2 resmi maça çıkan tecrübeli çalıştırıcı, bir galibiyet ve bir beraberlik elde etti.

İŞTE SON DÖNEMDEKİ İSİMLER…

Kayserispor'da bir sezonda en fazla teknik direktör değişimi 2020-2021 sezonunda yaşandı.

Kayserispor'da bir sezonda en fazla 2020-2021'de değişti. O sezon 5 teknik direktör değiştiren sarı-kırmızılılar, Bayram Bektaş'la başlayan sezonda Dan Petrescu, Uğur Kulaksız, Hamza Hamzaoğlu ve Yalçın Koşukavakla çalıştı.

Ardından seri şu isimlerle devam etti: Taşkın Aksoy 1 Maç, Çağdaş Atan 43 Maç, Recep Uçar 21 Maç, Burak Yılmaz 20 Maç, Hari Vukas 1 Maç, Serhat Sütlü 1 Maç, Alper Kelkitli 1 Maç

ERCİYESSPOR’DA FORMA GİYDİ…

Bu arada bir de nostalji yapalım.

10 Haziran 1981, Tunceli doğumlu olan Sinan Kaloğlu  Millî futbolcu (2) ve teknik direktör olarak Süper Lig takımlarından Kayserispor'u çalıştırmaya başladı.

1999-2000 sezonunda futbol hayatına Boluspor'da başlayan ve 7 maçta forma giyen Sinan Kaloğlu, 2013-2014 sezonunda Kayseri Erciyessporda mücadele etti ve o kısa sürede 7 maça çıkıp 1 gol attı. Devre arasında ise Mersin İdman Yurdu'na transfer olmuştur. 2014-17 yılları arasında 4 sezon Mersin İdman Yurdu forması giydikten sonra aktif futbolcu hayatını sonlandırdı. Toplam 398 maçta 104 gol atan ve  Millî takım kariyeri 2002-2003 Türkiye U-21 takımında 21 maçta 9 golü bulunan Kaloğlu'nun 2004 A Milli takım kariyerindeki forma giydiği maç sayısı 2 ve golü yok.

KALOĞLU 85. TEKNİK ADAM…

Eğer sıralamada 1 maç iki maç görev yapan isimleri de dikkate alırsanız, araya giren Erciyesspor isim değişikliği de dair çok sayıda farklılığa da evet derseniz Sinan Kaloğlu sarı kırmızılı takımın başında 1 Temmuz 1966’da Erdoğan Gürhan’la başlayan ve Şükrü Ersoy ile devam eden seride göreve gelen 85. Teknik direktör konumunda.

Bakalım sezonu tamamlayabilecek mi genç teknik adam.
Malum Kayserispor hem stajerleri hem de ustaları öğütmekte mahir bir değirmen.

İşin en acısı da gelen gideni aratıyor ne yazık ki.

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —