Dile kolay tam 6 yıl olmuş.
Bu 72 koskocaman ay demek.
Bu tamı tamına 312 hafta demek.
Bu 2190 gün demek…
Başka bir ifade ile 52560 Saat ve 3 Milyon 153 Bin 600 dakika…
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, göreve geldiği günden bu yana geçen 6 yıllık süreci değerlendirerek, Kayseri’yi modern ve yaşanabilir bir şehir haline getirmek için gayret ettiklerini ifade etti.
Şehrin her noktasına hizmet götürdüklerini belirten Büyükkılıç, Kayseri’nin Türkiye’de örnek gösterilen belediyeler arasında yer aldığını vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 31 Mart 2019’da ilk kez seçilen, 31 Mart 2024’te güven tazeleyen Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, 31 Mart 2025 itibariyle hizmet ve yatırım dolu 6 yılı geride bıraktı.
‘İNSAN’ VE ‘SAĞLIK’ ODAKLI…
‘İnsan’ ve ‘sağlık’ odaklı projelerin yanı sıra, yenilikçi, adil, ortak akılla, uyum kültürü içerisinde Kayseri halkını kucaklayan anlayış ile 6 yıldır görevini başarıyla sürdüren Başkan Büyükkılıç, bu süre içerisinde ülkede parmakla gösterilen, örnek alınan ve takdir toplayan yatırım ve hizmetlere imza attı.
Büyükkılıç, 6 yıl içerisinde ulaşımdan altyapı çalışmalarına, sağlıktan spora, eğitimden kültür sanata, çevre duyarlılığından sosyal ve gönül belediyeciliğine, gastronomiden turizme kadar vizyon ve prestijli projelere imza attıklarının altını çizdi.
Başkan Büyükkılıç, belediye bütçesinden yatırıma en çok pay ayırarak, 30 büyükşehir arasında üç kez birinci sırada yer almayı başardıklarını ifade etti. Yerel yönetimde etkin ve verimli bir yönetim anlayışı benimsediklerini söyleyen Büyükkılıç, “6 yılda Kayseri’yi yatırımda lider yapan hizmetlere imza attık.
Şehrimizin her köşesine hizmet götürmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz.
Kayseri’yi daha modern, konforlu ve yaşanabilir bir şehir haline getirmek için ortak akılla hareket ediyor, ekip ruhuyla projelerimizi hayata geçiriyoruz” dedi.
Kayseri’de altyapıdan ulaşıma, sağlıktan kültür-sanata kadar birçok alanda vizyon projelere imza attıklarını belirten Büyükkılıç, “Gelişen ve büyüyen Kayseri’de insan odaklı yatırımlara öncelik verdik. Ulaşım projelerimizle şehir içi konforu ve güvenliği artırırken, altyapı çalışmalarımızla Kayseri’yi geleceğe hazırladık.
Eğitimden sağlığa, çevre bilincinden spor yatırımlarına kadar her alanda vatandaşımıza en kaliteli hizmeti sunmayı amaçladık” diye konuştu.
MODEL ŞEHİR OLMA YOLUNDAYIZ
Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin köklü tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkarken, aynı zamanda modern belediyecilik anlayışıyla kente değer katmaya devam ettiklerini belirtti.
Kayseri’nin şehircilik anlamında Türkiye’ye örnek bir model şehir haline geldiğini vurgulayan Büyükkılıç, “Şehrimizin tarihî kimliğini koruyarak, yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üretiyoruz. İnsanlarımızın refahını ve huzurunu ön planda tutarak, Kayseri’yi daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
SEVDAMIZ HİÇ BİTMEYECEK!
Kayserililerin samimiyeti ve sevgisini her zaman hissettiklerini belirten Büyükkılıç, bu desteğin kendilerini daha çok çalışmaya motive ettiğini ifade ederek, “Bu şehri tüm kalbimizle seviyoruz. Kayseri’ye olan sevdamız hiç bitmeyecek.
Bizleri bağrına basan Kayserili hemşehrilerimize layık olmak için hizmet etmeye devam edeceğiz. Kayseri’nin ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanınması ve gelişmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
6 YILDA 5,4 MİLYAR TL'LİK DÖNÜŞÜM
Büyükkılıç, 6 yılda şehirde ulaşım sunumuna yapılan 5,4 milyar TL'lik yatırımla Kayseri'yi modern ve konforlu bir şehir haline getirdiklerini belirtti. Başkan Büyükkılıç, "Şehrimizin ulaşım altyapısını stratejik yatırımlarla modernize ettik. Yeni bulvarlar, katmanlı kavşaklar ve çevreci projelerle Kayseri, sadece bugünün değil, geleceğin de merkezi hale gelen biri olacak. Yapılan 5 milyar 435 milyon 485 bin TL'yi aşan yatırımlar, Kayseri'yi sadece bölgesel değil, ulusal düzeyde örnek oluşmaya bir şehir yapmaya aday hale getirdi. Şehirdeki trafikte ve ulaşımda ölenler olmak üzere büyük yatırımlar yaptık. 35 bulvar ve caddeden yapılan, 70 kilometrelik bölünmüş yol ve 85 kilometrelik yeni yol ile Kayseri, ulaşımda örnek bir şehir haline geldi" diye konuştu.
BORÇLAR KONUSU…
Bu arada yapılan hizmetlerle ilgili olarak borçlar mevzusuna girmiyorum.
Bir ara 1 Milyar 750 Milyon dendi, ardından bunun 2 Milyar 400 Milyon olduğu ve son olarak 4 Milyar TL civarında olduğu konuşuldu.
Bununla ilgili net bir rakam yok.
Denilebilir ki, “Borçsuz belediye olur mu?” doğrudur.
Eğer sürekli yatırım yapıyorsanız…
Ne itiraz var, ne de net bir açıklama.
Bir ara eğer açıklarlarsa bir vesile ile bizde memnun oluruz.
Alacağımız nedir, borcumuz nedir?
Geçtiğimiz günlerde bir vesile ile Kaski’nin borçları açıklandı.
Darısı hem Büyükşehir’e hem de diğer metropollerle ilçe belediyelerine.
Kısa ve uzun vadeli Avro bazındaki kredilerde durum nedir?
Kayseri insanının bunları oy verse de vermese de bilmeye hakkı var sanırım.
OKUYAN ŞEHİR KAYSERİ….
Bu arada Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 61’inci Kütüphaneler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Başkan Büyükkılıç, ‘Kütüphaneler Şehri’ Kayseri’de, eşsiz bir kültür hazinesi olan Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerimiz ile bu kadim kente, okuyan ve okutan şehre değer katıyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye'de 1964 yılından beri halkın kütüphanelerden daha iyi şekilde yararlanmasını ve kütüphanecilik mesleğinin tanınmasını sağlamak amacıyla kutlanan Kütüphaneler Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.
Okuyan ve okutan şehir Kayseri vizyonu doğrultusunda kente kazandırdıkları kütüphaneler ile Kayserililerin kitap sevgisini arttırdıklarını kaydeden Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’mizin kültür hazinesi olan kütüphanelerimiz, geleceğe miras olacak en kıymetli değerimizdir. Hemşehrilerimizin kitap sevgisi ile hayat bulan kütüphanelerimiz yeni nesillerimizin de kitap sevgisini arttırmaya devam ediyor” dedi.
3 AYDA 402 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
2024 yılında 2 milyon 680 bin 392 ziyaretçi ağırlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerini, 2025’in ilk 3 ayında 402 bin 81 kişinin ziyaret ettiğine dikkat çeken Büyükkılıç, “Bu kadim şehrin tüm değerlerini korumak, yaşatmak ve geleceğe aktarmak için gayretlerimizi sürdürürken âlimler yurdu olmuş bu şehrin okuyan, araştıran, ilim, fikir, bilim ve teknoloji üreten yüzünü de aydınlatmak adına attığımız adımlar çerçevesinde kütüphane çalışmalarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Şehrimizde kütüphane sayımızı ihtiyaçlar ve talepler dairesinde her geçen gün arttırmaya gayret ediyor, bunun da meyvelerini alıyoruz” şeklinde konuştu.
GELECEK NESİLLERİ YETİŞTİRİYOR
Başkan Büyükkılıç, kütüphanelerin ülkenin gelecekte öğretmeni, doktoru, mühendisi, akademisyeni, bilim ve teknolojinin ışığında her alanda üreteni olacak nesillerin yetişmesine önemli katkılar sunduğuna işaret ederek, “Gençlerimizin ufkunu açan, onlara yeni yollar çizen kitapların yuvası olan kütüphanelerimiz geçmişten günümüze büyük bir öneme sahiptir.
Gençlerimize kütüphanelerin anlam ve önemini anlatıp, sevgisini aşılarken büyükşehir belediyesi bünyesinde 15 kütüphanede toplam 200 bin 221 adet basılı kitabın yanı sıra e kitaplar ile tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Ücretsiz çay, çorba, internet hizmetleri gibi imkânların da yer aldığı, kapasitesi 5 bin 650 kişi olan kütüphanelerimiz gençlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın severek hizmet aldığı güzide mekânlar haline geldi” ifadelerini kullandı.
1 milyon 260 bin metrekarelik Millet Bahçesi içerisine 6 bin 100 metrekarelik klasik kütüphane anlayışının dışında özel olarak tasarlanmış devasa İl Halk Kütüphanesi’nin tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Büyükkılıç, gelişen, büyüyen, kalkınan bir Kayseri ve Türkiye’nin en önemli temel taşlarından biri olan kütüphanelerin önemine vurgu yaptı. Başkan Büyükkılıç, “Bu duygu ve düşüncelerle, kütüphanecilerimiz ve kitapseverlerin 61’inci Kütüphane Haftası’nı kutluyorum” dedi.
DOLU DOLU HİZMETLER…
Malum AK parti yıllardır Türkiye’yi yönetiyor.
Kayseri malumu olduğu üzere AK Partinin en önemli kalelerinden birisi.
Son çeyrek yüzyılda Mehmet Özhaseki, Mustafa Çelik ve Memduh Büyükkılıç.
Hizmet kesintisiz sürüyor.
İlimizin gelişmesinde ve bu günlere gelişinde görev alan merhum başkan Niyazi Bahçecioğlu da dahil hepsinin de çaba ve çalışmaları var.
Kayseri Orta Anadolu’nun Türkiye’nin önemli bir vitrini.
Başta Erciyes olmak üzere son dönemde Turizm için yapılan hamleler ve 3 milyona ulaşan ziyaretçi sayısı ile de yurt dışına açılmayı başaran, kabuğunu kıran bir şehir Kayseri.
Yapılanlar yeterli mi?
Elbette nüfus artışını dikkate aldığınız da değil takibi de.
Ancak iyi yolda olduğumuzu söylemek lazım.
KAYSERİ’NİN AÇMAZLARI…
Maalesef Kayseri olayı bir bütün olarak değil parça parça kabul ediyor.
Siyasete önem veriyor ama sporu ihmal ediyor.
Mesele spor tesislerinde on numara ama sportif başarılarda 5’i bile geçemiyor.
Sanayi ve ticarete yatırım yapıyor ama bir çok alanda Dünya görüşü nedeni ile bir çok siyasi görüşe kapısı kapalı.
Mesela Kitap fuarı yapıyor ama Sol görüşlü yazarlara bu fuar kapalı.
Ramazan programlarında sürekli aynı Dünya görüşüne hizmet eden isimler her yıl hem kitap fuarlarında, hem de Ramazan programlarında aboneler.
Türk insanın hiç mi farklı düşünme hakkı yok.
Hep tek taraflı mı okumak, yazmak ve söylemek durumundayız.
Hep mi değirmene aynı isimler su taşıyacaklar.
1.5 Milyon nüfuslu bir şehirde hiç mi aykırı fikirler olmayacak.
Eleştiri yapılmayacak.
Hep mi yapılanlara alkış tutulacak?
HER KESİMİ KUCAKLAMALI…
Sanayi ve Ticaret şehri Kayseri’nin son dönemde yeniden kıpırdanarak Turizm şehri olma adına attığı adımlar, spordaki yalpalamalar akabinde eğer istikrara ulaşabilirse her yönü ile dört dörtlük bir il olabiliriz.
Zira bir yöndeki eksiklik her zaman tek ayağı kırık sandalye ya da masa gibi sürekli olarak hissedilen bir eksiklik olarak sırıtacak ve daime eleştiri konusu olacaktır.
Kayseri’nin daha da büyük olması için biraz daha hoş görülü olması şart.
Biraz daha farklı Dünya görüşlerini tolere etmeli.
Sadece belli bir görüşe hizmet etmekle gidilebilecek nokta belli ve onun ötesine geçme şansınız da yok maalesef.
Yapılan işler hep yarım kalır, hep güdük kalır.
Sen-Ben-Bizim oğlan ile ancak bu kadar olur…
Kaldı ki bütün hizmetler ve toplanan vergiler herkesin vergisi.
Orada kimse sağcı-solcu diye de ayrım yapmıyor…
Eğer Kayseri bir Dünya Kenti olmak istiyorsa Mevlana’nın dediği gibi
“Gel ne olursan ol yine gel” felsefesini bütün şehre empoze edebilmeli.