MUSTAFA CENGİZ

Tarih: 01.07.2025 14:20

5 AYLIK İHRACAT RAKAMI 1,5 MİLYAR DOLARI AŞTI

Facebook Twitter Linked-in

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri, Mayıs 2025 rakamlarını açıkladı.

Buna göre Ülkemizde Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %2,6, ithalat %2,7 arttı.

Kayseri’de Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat 345 milyon 287 bin dolar, ithalat 160 milyon 101 bin dolar olarak gerçekleşti.

İlk 5 aylık dönem mi?

2025 yılı ilk 5 aylık ihracat rakamı 1 milyar 581 milyon 110 bin dolar.

Sivas’ta Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat 17 milyon 997 bin dolar, ithalat 28 milyon 693 bin dolar ve Yozgat’ta ihracat 1 milyon 394 bin dolar, ithalat 2 milyon 366 bin dolar olarak gerçekleşti.

Oda başkalarının değerlendirmesi ile rakamlarla bir tur. 

KAYSERİ İLK 5 AYLIK İHRACATI…

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kamuoyu ile paylaştığı, 2025 yılı Mayıs ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

Başkan Yalçın, “Kayseri’nin 2025 yılı Mayıs ayı ihracatı, bir önceki aya oranla yüzde 13,3 oranında artarak, 345 milyon 287 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2025 yılı ilk 5 aylık ihracat rakamımız ise 1 milyar 581 milyon 110 bin dolar seviyesindedir.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen genel ticaret sistemi geçici dış ticaret verilerinin açıklandığını belirten Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ihracatı 2025 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 2,7 artarak 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde ülkemiz ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 110 milyar 904 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 5,8 artarak 152 milyar 160 milyon dolar olmuştur.” diye konuştu.

Kayseri’nin Mayıs ayı ihracat rakamına ilişkin detaylara değinen Yalçın,  “Kayseri’nin 2025 yılı Mayıs ayında yapmış olduğu ihracat, 345 milyon 287 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Bu rakam, Nisan ayında 304 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.” ifadelerini kullandı.   

Kayseri’nin 2025 yılı Mayıs ayı ithalat rakamının 160 milyon 101 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Yalçın, “Kayseri’nin Mayıs ayı ithalat rakamı, Nisan 2025 ithalat rakamına oranla yüzde 3,5 oranında artış göstermiştir. Şehrimizin ilk 5 aylık ithalatı ise 747 milyon 925 bin dolar olmuştur.” şeklinde konuştu. 

BÖLGEDE İSTİKRAR BEKLENTİSİ…

Durum malum.

Orta Doğu’da bir türlü düzen tutmuyor.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, bu bölgenin ülkemize yansımalarına dair değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

Dünya genelinde yaşanan istikrarsızlık ve savaş ortamı son yaşanan İsrail’in İran’a saldırısı ile bölgemizde huzur ve güvenliği tehdit eden bir gelişme olmuştur. 

Halen Gazze’de yaşanan soykırım, bu istikrarsızlığın içinde yer aldığımız bölgede güvenin bir an önce tesis edilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. 

Yaşanan tüm istikrarsızlıklar Türkiye ekonomisi üzerine bir maliyet yükü oluşturmaktadır. 

Her ne kadar kısa süreli de olsa, İsrail-İran arasında yaşanan savaş enerji fiyatlarında üreticilerimiz ve ihracatçılarımız açısından baskı oluşturmuştur. 

Bozulan tedarik zincirinin henüz rayına oturmamış olması, maliyetlerdeki sürekli artış baskısı ve yatırıma yönelik durgunluk ekonomide daralma sinyallerine yol açmaktadır. 

Sanayicilerimiz, üretim yapmak için gerekli mali kaynağa ulaşmakta bir hayli zorlanır hale gelmiştir. 

Kredi faizlerindeki artış, finansal kaynak arayışındaki sanayicilerimizi açmaza sürüklemektedir. 

Düşük maliyetli ve zamana yayılmış kredi imkânları için sanayicilerimize yönelik ivedilikle kolaylaştırıcı adımlar atılmalıdır. 

Devlet destekli finansman kaynaklarına erişim noktasında, gerek Eximbank gerekse Kredi Garanti Fonu iş birliğiyle yeni kredi destekleri acilen sunulmalıdır. 

Küresel rekabetteki üretim gücümüzü ve buna bağlı istihdam sayımızı korumamıza yardımcı olacak tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.”

Başkan Yalçın, Türkiye’ye ekonomik büyümesine katkı sağlayan tüm sanayicilere ve ihracatçılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

İHRACAT, İTHALATI İKİYE KATLADI…

Aslında olumlu ve de sevindirici bir rakam. 

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs Ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. 

Mayıs ayında 345 Milyon 286 bin dolar ihracat, 160 milyon 101 Bin dolar ithalat gerçekleştirildiğini belirten Başkan Gülsoy, “Dünya için üreten, ülkemiz için rekabet eden ve bu rakamlara ulaşılmasındaki büyük özverilerinden dolayı sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

149 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ…

Nerede ise Dünyanın dört bir yanına uzanıyor Kayserili sanayicinin, tüccarın eli. 

TÜİK verilerine göre 2025 yılı Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Kayseri olarak 149 ülkeye Mayıs ayında 345 milyon 286 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. 

Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,14 azalış, bir önceki aya kıyasla yüzde 13,32 oranında artış yaşanmıştır. 

Kayseri olarak İthalatımız ise 160 milyon 101 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 10,46 azalış, bir önceki aya oranla yüzde 3,50 artış gerçekleşmiştir. 

Yılın beş ayında toplam ihracatımızı 1 milyon 581 bin dolar ile kapattık. Geçen yılın ilk beş ayına göre yüzde 1,53 oranında artış yaşandı.“ diye konuştu.

EN ÇOK HANGİ ÜRÜN VE ÜLKE?

Kayseri’den ihracat gerçekleştirilen ülkeler hakkında da bilgiler veren Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, Fas, Romanya, İtalya, Ürdün, Fransa, Polonya’dır.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Çelik, Makine ve Aksamları, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri gibi sektörlerde artış yaşanırken Elektrik ve Elektronik, Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

ÖNEMLİ RİSKLER BARINDIRIYOR.

“Zorlukların üstesinden gelmek, ihracatımızı artırmak ve istihdamımızı sürdürebilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” diyen Gülsoy, haklı endişelerini şu şekilde dile getirdi:

“Yakın pazarlardaki siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, ihracatçılarımız için önemli riskler barındırıyor. 

İhracatımızın artması ve sürdürülebilirliği için özellikle emek yoğun sektörlere yönelik destek ve maliyetleri azaltacak adımlara ihtiyaç duyuyoruz. 

İç piyasada artan maliyetler sektörlerimizin dış pazarda yaşadığı güç kayıplarına sebep olmakta ve ilerleyen süreçte istihdama da olumsuz yansımaları olası görünmektedir. 

Tedbirleri önceden alırsak dış pazarda da büyük kayıplar yaşamadan bu süreci atlatabiliriz. Kamu, özel sektör ve finans sektörünün bu kritik dönemde birlikte ve daha entegre olmasını önemli buluyoruz. 

Mevcut pazarlardaki konumumuzu korurken yeni ve alternatif pazarlara açılmak artık bir tercih değil, bir zorunluluk halini aldı. Koşullar ne olursa olsun, Kayseri azim ve kararlılıkla üretim, ihracat ve istihdamını sürdürmeye devam edecektir. 

Biz ülkemizin gücüne inanıyoruz ve tüm dünya ekonomilerinde zorlukların yaşandığı bu dönemin üstesinden de birlikte geleceğiz. 

Kayseri Ticaret Odası olarak ta üyelerimizin bu süreci en iyi şekilde yönetebilmeleri için katkıda bulunmaya devam edeceğiz. 

Şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncülük eden tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” 

ÖNCEKİ AYA ORANLA % 13 ARTTI…

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirirken, mayıs ayında Kayseri'nin ihracatının nisan ayına göre göre yüzde 13,32 oranında artarak 345 milyon 287 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. 

İhracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,14 oranında bir düşüş olduğunu ancak geçen yılın ilk beş ayına göre de yüzde 1,53 oranında bir artış olduğunu açıklayan Büyüksimitci, 2025 yılının ilk beş ayında 1 milyar 581 milyon 110 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

IRAK, ÖNEMLİ BİR PAZAR…

Büyüksimitci, mayıs ayında Kayseri'den 149 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatta en fazla paya sahip sektörün mobilya olduğunu kablo ve elektrikli ev aletlerinin de bu sektörü yakından takip ettiğini dile getirdi. 

En çok ihracat yapılan ülkeler arasında ise Irak’ın ilk sırada yer aldığını belirten Başkan Büyüksimitci, ardından Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin geldiğini söyledi. 

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik yavaşlamanın, başta Avrupa ve ABD olmak üzere ana pazarlardaki talep daralmasının ve jeopolitik gerginliklerin ihracat rakamlarını doğrudan etkilediğine dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “İhracatçılarımız üzerindeki yük her geçen gün ağırlaşıyor. 

Yüksek enflasyon oranları, finansmana erişimde yaşanan sorunlar ve iş gücü maliyetleri hem üretimimizi hem de ihracat kabiliyetimizi olumsuz etkiliyor. 

Bu noktada ihracatçılara yönelik yapısal reformların hız kazanması ve destek mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

İhracatta dijitalleşmenin yanı sıra yeşil dönüşüm ve yalın üretim süreçlerinin artık kaçınılmaz hale geldiğine işaret eden Büyüksimitci, reel sektörün bu dönüşümlere daha sağlıklı adapte olabilmesi adına devlet desteklerinin daha yaygın ve kapsayıcı bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Sanayicilerin zor koşullara rağmen üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat yapmaya devam ettiğini vurgulayan Büyüksimitci, “Biz de Kayseri Sanayi Odası olarak üyelerimizin yaşadığı sorunları her platformda dile getiriyor, çözüm bulmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 

Bu vesileyle ihracatımıza katkı sunan tüm sanayicilerimize, çalışanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.

HEPSİ DE ORTAK MÜŞTEREKLER…

Temelde tespitler ve endişeler ortak noktada birleşiyor.

Türkiye’de herkes güven ve istikrar ortamı istiyor.

Yarının, geleceğini görmek isteyen herkes haklı olarak piyasaların düzelmesini, ekonominin rayına oturmasını ve aha fazla istihdam, daha fazla yatırım ile ülkenin katma değerine daha da büyük katkılar vermek istiyor.

Zira bu kadar büyük bir potansiyelin boşa kürek çekerek aynı noktada sayması hatta geriye gitmesi Türkiye için, Türk insanı için en büyük zarar.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —