SULAK ALANLARA SAHİP ÇIKILMALI

2 Şubat’ta kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Çevre Dostları Derneği Başkanı Gülhanım Çoşkun, Sulak alan ekosistemleri hakkında farkındalık istediklerin söyledi.

4.02.2025 15:10:00 0
SULAK ALANLARA SAHİP ÇIKILMALI

ÇevreDostları Derneği Başkanı GülhanımÇoşkun, ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’dolayısıyla yaptığı açıklamada “Günümüzde sulak alanlar; yapılaşma, kirlilik, kurutma, aşırı kullanım gibi sorunlar nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu konularda yerel halk, yöre milletvekilleri ve ulusal kamuoyu bilgilendirilmeli, sulak alanlara sahip çıkılması sağlanmalıdır” dedi. 

2 Şubat’ta kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Çevre Dostları Derneği Başkanı Gülhanım Çoşkun, Sulak alan ekosistemleri hakkında farkındalık istediklerin söyledi. 
  Coşkun; “Ülkemizde 122 sulak alan bulunmaktadır. Bunların 14'ü Ramsar Alanı, 59'u Ulusal Öneme sahip Sulak Alan ve 49'u Yerel Öneme sahip Sulak Alandır.Günümüzde sulak alanlar; yapılaşma, kirlilik, kurutma, aşırı kullanım gibi sorunlar nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu konularda yerel halk, yöre milletvekilleri ve ulusal kamuoyu bilgilendirilmeli, sulak alanlara sahip çıkılması sağlanmalıdır.  Sulak alanların yok olması, ekosistemlerin bozulması demektir. Türkiye’deki sulak alanların büyük çoğunluğunda, bu alanları besleyen kaynaklar üzerine baraj yapılması; yönlerinin değiştirilmesi ve sistemden aşırı miktarda su alınması; tarımsal, evsel ve endüstriyel atıklardan kaynaklanan kirlenme sonucu su niteliğinin bozulması; tarımsal alanlar ve yerleşim bölgeleri açmak amacıyla sulak alanların kurutulması ve doldurulması; yasadışı ve aşırı balık avlanması; kuşların, sürüngenlerin ve bunların yavrularının yasadışı olarak avlanması ya da yumurtalarının toplanması; aşırı otlatma; su bitkilerinin sökümü; sazların yakılması ve denetimsiz saz kesimi; lagünlerin yavru balık yetiştirme alanı olarak kullanımı; yabancı türlerin ortama katılması;  Küresel ısınma ve beraberinde getirdiği kuraklık, insan kaynaklı tehditlerle beraber, su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı geri dönülmez bir noktaya getiriyor.Bu konularda yerel halk, yöre milletvekilleri ve ulusal kamuoyu bilgilendirilmeli, sulak alanlara sahip çıkılması sağlanmalıdır. Alınacak olan önlemler de her bir yer için açık olarak ilan edilmeli sulak alanlar, başta kendi yaşamımız ve ekosistemimiz için vazgeçilmezimizdir. “Bindiğimiz dalı kesmeyelim” sulak alanlarımızı gözümüz gibi koruyalım.Sulak Alanların korunması için etkili koruma tedbirleri acilen alınmalıdır!
Haber Merkezi 

 


AK PARTİ İL KADIN KOLLARI 7. OLAĞAN KONGRESİNİ YAPTI

CHP İL BAŞKANI KESKİN’DEN İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NA DESTEK

GENÇ: 'MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİYİZ' DEMEK BİR SUÇ DEĞİL, ŞEREFTİR

PELİN GÜNDEŞ BAKIR: ÇOK ÜZÜLDÜM

SP GENEL BAŞKANI ARIKAN: BÜYÜK İSRAİL PROJESİ TIKIR TIKIR YÜRÜYOR

HALAÇOĞLU: TÜRK MİLLETİ KENDİ EVLÂTLARINA YAPILANI UNUTMAYACAKTIR

AK PARTİ İL GENÇLİK KOLLARINDA –A- TAKIMI BELLİ OLDU

ARIK, GEÇİM DERDİNE DÜŞEN  HALK İKTİDARDAN ŞİKAYETÇİ

UĞUR MUMCU KADLEDİLİŞİNİN 32.YILINDA ANILDI

SARIKAYA VE EKİBİNDEN TİTİZBAŞ’A ZİYARET