Kayserili, araştırmacı-Yazar ve İnternet, Kayseri Hâkimiyet Gazetesinin köşe yazarlarından, Ahmet Sıvacı, geçmişten bugüne kadar şehrimizde faaliyet göstermiş ancak teknolojinin gelişmesiyle önemini yitirmiş, hatta kaybolmuş meslekleri ve onların artık çoğunluğunun günümüzde yaşamayan ustalarını kitaplaştırdı.
Hepsi birer kültür mirası, özellikle Kayseri Eski Sanayi de ekmek teknesi olan, emeğe, alın terine ve çoğunlukla bilek gücüne dayalı el zanaatları hızla akan zaman içerisinde eski önemini yitirerek makineleşme süreci karşısında etkisiz kalmıştı. Babadan oğula miras kalan geleneksel el zanaatları, insan tercih ve zevklerinin çağa uygun değişimlere uğramasıyla da yerini yenilere bırakmak durumunda bıraktı. Dolayısıyla bazıları birere birer yok oldular.
Yazar Ahmet Sıvacı’nın hazırladığı söz konusu kitapta. külekçilik, takunyacılık, tavşanlara niyet çektirme, çarşafçı kadınlar, çerçiler, pantufla mes yapımcıları, Ramazan Davulu yapanlar, esans satıcıları, dansçı ayı oynatıcıları, arzuhalciler, fayton imalatçıları, beşikçilik, hasırcılık, nalbantlık, kürtüncülük, fesçilik , yemenicilik gibi bir zamanlar Kayseri ve çevresinde var olan ama günümüzde tamamen yok olmuş mesleklerin yanı sıra, beş köşeli kasket, sac soba, sıcak demircilik, kalaycılık, bakırcılık, kazancılık, halı ve kilim tamirciliği, lastik mühürcülüğü, ciltcilik, çakmakçılık, gibi önemini yitiren el zanaatları da resimleri ve ustalarıyla birlikte yer alıyor.
Ahmet Sıvacı kitabında, özellikle bugün artık hayatta olmayan ancak babalarının yetiştirdiği ustaların da çalışmalarını dolayısıyla onların sorunlarını dile getiriyor. Mustafa Cengiz