eTwinning projesi, öğrenciler ve veliler tarafından çok takdir ediliyor.
Kuruculuğunu ve koordinatörlüğünü Hayriye Dabanoğlu İlkokulu İngilizce Öğretmeni Levent Abbasoğlu’nun yaptığı, Lübnan, Bulgaristan ve Türkiye’den okulların katılımıyla gerçekleştirilen "Checkmate: ExploringCulturalConnections Through Chess" isimli eTwinning projesi, öğrenciler ve veliler tarafından çok takdir ediliyor. Bu proje, öğrencilerin farklı kültürleri keşfetmelerine, kendi kültürlerini tanıtmalarına , yabancı dil de etkileşime geçmelerine ve Web 2.0 araçlarını kullanma becerilerini geliştirmelerine olanak sağlıyor.
Proje, Türkiye, Lübnan ve Bulgaristan'dan öğrencileri çevrimiçi platformlar aracılığıyla bir araya getirerek satranç turnuvaları ve kültürel sunumlar düzenledi. Bu etkinlikler, çocukların stratejik düşünme becerilerini geliştirirken, aynı zamanda farklı kültürel perspektifler kazanmalarını, yabancı dillerini geliştirmelerini sağladı.
KÜLTÜREL PAYLAŞIM VE TEKNOLOJİ KULLANIMI
Projenin kurucusu ve koordinatörü Levent Abbasoğlu "Satranç, farklı kültürler arasında köprü kuran evrensel bir oyundur. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz sadece satranç becerilerini değil, aynı zamanda farklı kültürleri anlama, yabancı dillerini geliştirme ve teknoloji kullanımını ilerletme fırsatı buldular" Projeye okulunun 2/D Sınıfı Öğrencileri ile katılan Levent Abbasoğlu ‘’ Başta sınıf Öğretmeni Cumali Erdel Hocamıza ve projede aktif rol alan velilerimize çok teşekkür ederim,Biz güçlü bir aileyiz’’ şeklinde konuştu.
Aynı Projede yer alan Hayriye Dabanoğlu İlkokulu 2/M Sınıf Öğretmeni Makbule Turan ‘’Öğrencilerimizin küçük yaşta böyle bir etkinlik ile hem satranç öğrenip hem de yabancı dil ve teknoloji kullanımını geliştirmelerinin ilerleyen eğitim hayatında Proje Temelli öğrenimde çok büyük bir şans olduğunu vurgulamak gerekir ‘’ dedi.
Öğrenciler yaptıkları çalışmalarda’’ Satranc-ı Urefa’’ , ‘’ Timur Satrancı ‘’ , tarihteki ilk satranç otomatı olan ‘’Türk’’ ü, dünyaca ünlü Türk GM ( Grand Master ) ları ve satrançla ilgili daha pek çok kültürel unsuru hem tanıma hem de diğer ülkelere tanıtma fırsatı buldular.
Öğrenciler, proje kapsamında kendi kültürel değerlerini tanıtan ve diğer ülkelerin kültürlerini öğrenen çeşitli sunumlar hazırladılar. Geleneksel danslardan, yerel yemek tariflerine, Kayseri’nin tarihi-turistik ve kültürel dokusunu içeren çalışmalara kadar geniş bir yelpazede kültürel unsurları içeren bu sunumlar, öğrencilerin yabancı dil becerilerini de pekiştirdi. Ayrıca, Web 2.0 araçları kullanarak hazırlanan bu sunumlar, dijital becerilerin gelişimine de katkıda bulundu.
ULUSLARARASI SATRANÇ TURNUVALARI VE İŞBİRLİĞİ
Projenin önemli etkinliklerinden biri olan ulusal ve milli satranç turnuvaları, büyük ilgi topladı. Öğrenciler, turnuvalar aracılığıyla turnuva gözlemleme, stratejik düşünme becerilerini geliştirirken, aynı zamanda yeni arkadaşlıklar kurdular. Projede yer alan öğrenciler "Farklı ülkelerden arkadaşlarla satranç oynamak ve onların kültürlerini öğrenmek harika bir deneyimdi. Bu proje sayesinde hem dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk, yabancı dil de iletişime geçtik hem de teknoloji kullanımımı geliştirdik" dedi.
9 MAYIS eTwinning GÜNÜ KUTLAMALARI
Projenin faaliyetleri kapsamında, 9 Mayıs eTwinning Günü kutlaması da yapıldı. Bu özel günde, öğrenciler proje boyunca öğrendiklerini ve hazırladıkları sunumları paylaştılar. Etkinlik, Hayriye Dabanoğlu İlkokulu öğretmenleri, öğrencileri ve veliler tarafından büyük beğeni topladı.Bölgede yer alan diğer okul öğretmen ve öğrencileri de sergiyi gezerek yapılan çalışmaları çok beğendiklerini belirttiler. Kutlamalar sırasında, öğrenciler kendi kültürel miraslarını tanıttı ve diğer kültürler hakkında bilgi edinerek kültürel farkındalıklarını artırdı. Yenilikçi Öğrenme modelinde kodlama çalışmaları ve mandala boyama tekniği kullanarak satranç taşlarını ve tahtasını boyayarak hem eğlendi hem de farklı öğrenme modelleri ile öğrendiklerini pekiştirme imkanı buldular.
SONUÇLAR VE GELECEK PLANLARI
Projenin süresince yapılan değerlendirmeler, öğrencilerin kültürel farkındalıklarının, yabancı dil becerilerinin ve Web 2.0 araçlarını kullanma yeteneklerinin önemli ölçüde arttığını gösterdi. Proje koordinatörleri, bu tür uluslararası işbirliklerinin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı ve gelecekte benzer projelerin planlandığını belirtti.
Levent Abbasoğlu ve Makbule Turan ‘’ Öğrencilerimizin ve velilerimizin aktif katılımı ile sürdürdüğümüz projemizin okulumuz adına büyük bir gelişim ve örnek bir çalışma olduğunu belirterek, kişinin ufku yaşadığı yer kadardır düsturundan hareket ederek yapılan bu projeyi yurtdışında öğrencilerimizin gözlem yapacağı bir projeye dönüştürme fikirlerinin olduğunu ve çalışmalarımızın katlanarak devam edeceğini belirtmek isteriz’’ ifadesinde bulundular.
Aynı gün Bulgaristan Lovech ten projeye katılan Ou VasilLevski İlkokulu öğrencileri ile katılımcı okulun İngilizce Öğretmeni Eliseveta Slavkova nezaretinde online görüşme gerçekleştirilerek oradaki öğrenciler ile etkileşime geçip yabancı dilde sohbet etme ve çevrimiçi oyun oynama imkanı buldular. Yapılan çevrimiçi görüşmeyi çok beğenen öğrenciler diğer katılımcı okullar ile de yabancı dilde konuşmak ve oyun oynamak istediklerini belirttiler.
"Checkmate: ExploringCulturalConnections Through Chess" projesi, çocukların kültürel bağlarını güçlendirmenin yanı sıra, uluslararası anlayışı ve barışı teşvik eden önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
2/D SINIFI, ERDEL VE VELİLERDEN JEST
2/D Sınıf Öğretmeni Cumali Erdel ve veliler İngilizce Öğretmeni Levent Abbasoğlu ve projeye katılan öğrencilere sürpriz yaptılar. Üzerinde satranç tahtası ve taşları ile Projenin logosunu yer aldığı bir pasta hazırlatarak ikramda bulundular. Erdel, ‘’Böylesi güzel bir projeye öğrencilerimizi dahil ederek onların kişisel gelişimine katkıda bulunan İngilizce Öğretmenimiz Levent Abbasoğlu teşekkür ederiz, yaptıkları güzel çalışmalar için öğrencilerimizi kutlarız ‘’ dedi. MUSTAFA CENGİZ