DURSUN:  ‘MİMARSİNAN ÖZEL BÖLÜMÜ OLACAK’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Şükrü Dursun’dan gazetemize özel açıklamalar. Millet Bahçesine 6 bin 100 metrekarelik kütüphane...

KÜLTÜR-SANAT 18.10.2021 21:55:00 0
DURSUN:  ‘MİMARSİNAN ÖZEL BÖLÜMÜ OLACAK’

 Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Şükrü Dursun gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Yapımı devam Millet Bahçesi içerisinde özel bir kütüphane kurulacağını belirten Dursun, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 6 bin 100 metrekare büyüklüğünde bir kütüphane yapılacak. İşlevsellik anlamında etüt merkezleri, konferans salonu, sesli sessiz çalışma alanları olacak. Kütüphanede Mimarsinan özel bölümü olsun istedik. Burası çizim alanı olsun istedik. Mimarsinan’a dair bütün eserleri orada toplayacağız. Hatta tez çalışmalarının da orada olmasını istiyoruz. Özel bir alan, bu alana ilginin fazla olacağını düşünüyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Şükrü Dursun, gazetemiz muhabiri Samed Aydın SUN’un sorularını yanıtladı. Kentte, devam eden ve tüm dünyada  dikkatlerin Kayseri’ye çevrilmesini sağlayan Kültepe Kaniş Karum kazısı, Keykubadiye Sarayı kazısı ile 7.5 milyonluk fosil kalıntılarının bulunduğu fosil kazılarından, Soğanlı meydan düzenlemesi projesine, Erciyes Dağı’ndan, kültür ve doğal güzellikler destinasyon projesinde varıncaya kadar çok sayıda önemli detayı gazetemize değerlendirdi. Akkışla halkına ve kitapseverle de gazetemiz aracılığıyla bir müjde veren İl Müdürü Dursun, ilçenin ilk halk kütüphanesi olacak olan Akkışla İlçe Halk Kütüphanesi’nin bu yıl sonunda Akkışlaların hizmetine sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

 

KAYSERİ’NİN TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kayseri’de yapılan önemli kazı çalışmaları olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Şükrü Dursun, “Bakanlar Kurulu kararı ile Kayseri’de 2 farklı kazımız devam ediyor. Bunlardan birisi 1948 yılından beri devam eden Kültepe kazısı, diğeri ise 2015 yılında başlayan Keykubadiye Sarayı kazısı. Kültepe Karum önemli bir ticaret merkezi. Kültepe’de bir çok yazılı tablet gün yüzüne çıktı. Yakın zamanda da aslan kemikleri ortaya çıktı. Kültepe bir yaşam alanı, gündelik hayata dair kalıntılar çıkmasının yanı sıra hem mimari hem de kültürel kalıntılar da çıkabiliyor. 12 ay boyunca kazılarımız devam ediyor. Keykubadiye Sarayı’da 12 ay boyunca kazı yapılan bir alan. Burası büyük bir saray ancak Kösedağ Savaşı’ndan sonra Moğolların, Kayseri’deki tahribatı nedeniyle bu sarayında Moğollar tarafından tahrip edildiğini düşünüyoruz. Burada ortaya  çıkan çini örnekleri çok muhteşem görseller ortaya çıkıyor. Kazının ilk yıllarında ortaya çıkan bahçıvan figürlü çini motifi bunların en güzel örneklerinden birisiydi” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE KAZILARI DESTEK OLUYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile devam eden kazı çalışmaları olduğunu da söyleyen İl Müdürü Dursun, “Bunların başında fosil kazısı geliyor. 7.5 milyonluk fosillerin ortaya çıkarıldığı bir çalışma yapılıyor. Çok çeşitli örnekler ortaya çıktı. Bu kazılarda ortaya çıkan fosillerin bir müzede sergilenmesi kararlaştırıldı. Fosil müzesinin de temeli atıldı. Bir diğer kazı alanımız ise, Kızılköşk kazısı. Geçen yıl başladığımız kazıda önemli veriler elde ettik. Kazı ile planını görmüş olduk. Burasının da Moğolların tahribatı ile tahrip edildiğini düşünüyoruz. Çinilerle süslenmiş bir bina olduğunu gördük. Tahrip edildiği için çok az kalıntı mevcut. Planlaması yapıldıktan sonra restorasyon süreci başlayacak. Seyyid Burhaneddin Hazretlerinin Türbesinin de yer aldığı mezarlık içinde yer alan Selçuklu Türbesi kazısı yapıyoruz. 40 gün süren kazı çalışması sonrası tamamen toprakla üzeri kaplı bir kalıntı gördük. Sonra yaptığımız incelemede burasının Anadolu Selçuklu döneminde yapılmış bir türbe olabileceğini tespit ettik. Projeleri hazırlanıyor, kurul onayladıktan sonra burada da restorasyon süreci başlayacak. Bir başka kazı çalışmamız da İncesu’nun Örenşehir bölgesinde devam ediyor. Burada mozaikli dediğimiz bir kazı çalışması yapıyoruz. Geç Roma, Erken Bizans dönemine ait olduğunu düşündüğümüz geometrik süslemelerin olduğu mozaikleri ortaya çıkıyoruz. Yakında tanıtımını yapmayı düşünüyoruz. Yeşilhisar Erdemli’de de gelecek yıl bir kazı çalışması yapmayı düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘HER HAFTA BİR TİYATRO VAR’

Kentte kültürel faaliyetlerin de öneminde vurgu yapan Şükrü Dursun, “Geçen yıl Devlet Tiyatromuz açıldı. Ancak, pandemi süreci nedeniyle bazı zamanlarda kapatıldı. Tiyatro, şu anda çeşitli illerden gelen tiyatroların oyunları ile her hafta izleyici ile buluştu. Artık çeşitli devlet tiyatrolarından gelen tiyatro turneleri ile her hafta bir oyun sahnelenecek. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği konserlerimiz de oluyor. Yerel tiyatro gösterilerimiz de oluyor. Bunlar ücretsiz yapılan faaliyetler. Pandemi kuralları çerçevesinde koltuk düzenine dikkat ediyoruz” dedi.

‘ERCİYES’İ ZİYARET EDENLERİN KÜLTÜR VARLIKLARIMIZI DA GÖRMESİNİ İSTİYORUZ’

Türkiye’nin önde gelen kış sporları merkezlerinden biri olan Erciyes’in öneminden de söz eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Dursun, “Erciyes Kış Turizm Merkezi çok iyi durumda. Yaz ve kış uğrak noktası haline geldi. Dünyanın önde gelen kayak merkezleri arasında gösteriliyor. Pandemi sürecinde de Erciyes’e ilgi güzeldi. Bu yıl bu ilginin daha da artacağını düşünüyoruz. Yüksek İrtifa Merkezi ile çeşitli takımlar kamp yapabiliyor. Bu yüzden de Erciyes’te bulunan bazı oteller artık kapatmıyor. Sadece dağ otellerinde konaklama yapılmıyor. Kent merkezinde de konaklama yapılıyor. Biz, Erciyes’e gelen misafirlerimizin kentimizin kültür varlıkları ile doğal güzelliklerini görmesini istiyoruz” diye konuştu.

DESTİNASYON PROJESİ

Kayseri’nin pek çok önemli uğrak noktasını bünyesinde barındırdığının da altını çizen Şükrü Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farklı destinasyonlar yaptık. Ziyaretçilerimizin bu destinasyonlara uğramasını istiyoruz. Roma, Cumhuriyet, Bizans ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin bir arada görebildiğimiz mekanlarımız var. Kent merkezi bir gün değil belki 2 gün gezilebilecek potansiyelli bir alan. Sadece Erciyes’e gelen misafirlerimizle sınırlı kalmak istemiyoruz. İl dışından gelen ziyaretçilerinin de bu mekanları görmesini istiyoruz. Kent merkezinin dışında da çeşitli destinasyonlar alanlarımız var. Koramaz Vadisi ayrı bir değerimiz. 7 mahalleyi bünyesinde barındırıyor. Bu mahallelerden birisi de Mimarsinan’ın doğum yeri olan Ağırnas. Yine, İncesu’da Örenşehir, Karamustafa Paşa Kervansarayı, Sıbyan Mektebi gibi büyük bir alanı bu destinasyona dahil edip, Bulgurcu Mahallesi’nde ki kiliseyi de bu alana dahil etmeyi planlıyoruz. Ardından Erdemli ve Soğanlı ile bu destinasyonun gezilmesini istiyoruz. Yine, Sultan Sazlığı, Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanları, Hızır İlyas Türbesi, Dev Ali Türbesi, Develi Ulu Camii, Franklin Kabartmaları gibi çok sayıda alanı destinasyonlarımıza eklemek istiyoruz. Kent merkezinde ki destinasyon alanlarımız arasında Talas’ı da ekleyip, orada ki önemli mekanların ve yer altı şehirlerinin görülmesini istiyoruz. Şehrimizin bir çok noktası çok güzel ve önemli bir doğal güzelliklere sahip olarak dikkat çekiyor. Kayseri’nin çok zengin bir mutfağı da var. Bir çok ürünümüz herkes tarafından biliniyor. Gastronomi turizmine de önem veriyoruz. Coğrafi işaretli ürün sayımız 19’a çıktı. Daha da artacak inşallah.”

‘MİMARSİNAN ÖZEL BÖLÜMÜ OLACAK’

Hava İkmal arazisi üzerinde yapımı devam eden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi projesinde bir de kütüphane olacağını ifade eden Müdür Şükrü Dursun, “75. Yıl İl Halk Kütüphanemiz var. 25 yıllık bir geçmişi var. Artan nüfus ile birlikte yetersiz kalıyor. Kayseri’de de kütüphaneye gerçekten çok büyük bir ilgi var. Büyükşehir Belediye Başkanımıza konuyu ilettim. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 6 bin 100 metrekare büyüklüğünde bir kütüphane yapılacak. İşlevsellik anlamında etüt merkezleri, konferans salonu, sesli sessiz çalışma alanları olacak. Kütüphanede Mimarsinan özel bölümü olsun istedik. Burası çizim alanı olsun istedik. Mimarsinan’a dair bütün eserleri orada toplayacağız. Hatta tez çalışmalarının da orada olmasını istiyoruz. Özel bir alan, bu alana ilginin fazla olacağını düşünüyoruz. Üniversiteye yakın olması nedeniyle öğrencilerimizin de rahatlıkla kullanabileceği bir alan olacak” şeklinde konuştu.

AKKIŞLA’YA KÜTÜPHANE MÜJDESİ

İlçelerde de önemli projeleri olduğunu açıklayan Dursun, “Akkışla’da ilçe halk kütüphanemiz yoktu. Bakanlığımız ile görüştük. Orada kütüphane kurulması için onay alındı. Yerimizi de hazır hale getiriyoruz. İnşallah bu yıl bitmeden orada hızlı bir şekilde kütüphane açmak istiyoruz. Kayseri’de kütüphaneye ilgi çok fazla, beklenti de bu yönde” dedi.

‘SOĞANLI MEYDAN DÜZENLEMESİ HAYATA GEÇECEK’

Kentte yapılan ilk balon uçuşunun son durumu hakkında bir soru sorulması sonrası ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, “Soğanlı’da ilk balon uçuşu yaptıktan sonra pandemi süreci girdi. Şu an Soğanlı’da balon uçuşu için 8 firma izin almış durumda. Soğanlı Meydan düzenlemesi ve karayolu ile aydınlatma ve tabela düzenlemelerin proje aşamasındayız. Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği ile yaptığımız bu proje tamamlandığında orası daha da canlanacak” yorumunda bulundu.

Haber-Röportaj: Samed Aydın SUN


CHP'NİN BELEDİYE BAŞKANLARI ANITKABİRİ ZİYARET ETTİ

BAKİ ERSOY'DAN AŞKIN GENÇ'E SERT YANIT

AŞKIN GENÇ’TEN MHP’YE PINARBAŞI TEPKİSİ

YEŞİLHİSAR BELEDİYE BAŞKANI TAŞYAPAN, MAZBATASINI ALDI

BAĞIMSIZ ADAY ALİ AYTEKİN 14 PARTİDEN FAZLA OY ALDI

CHP’NİN İTİRAZINI YSK’DA REDDETTİ 2 HAZİRAN’DA SEÇİM YAPILACAK

DEMİREZEN’DEN KAYYIM İSTEYEN CHP’YE TEPKİ

BAŞKAN DURSUN’UN İLK İCRAATI T.C. İBARESİ ASMAK OLDU

YÜCEL, “İKTİDAR '17-0' İFADESİNİ KULLANAMAZ KONUMA GELDİ”

BAŞKAN MUSTAFA İLMEK’TEN GÖNÜL İFTARI BULUŞMASI